Tips bij de aankoop van een paard: waar let je op?

Tips bij de aankoop van een paard: waar let je op? De zoektocht naar het geschikte paard is een tijdrovende bezigheid. Hoe maak je een keuze uit de honderden advertenties die je op tal van websites kan vinden? Waar moet je op letten als je een paard gaat bekijken en proberen? Hoe regel je de uiteindelijke aankoop?

De zoektocht

Maak voor jezelf uit wat je precies zoekt, alvorens je het internet gaat afschuimen op zoek naar je droompaard. Maak een lijstje met eisen waaraan het paard moet voldoen, een lijstje met eigenschappen die het paard absoluut niet mag hebben, en een lijstje met eigenschappen die je leuk zou vinden, maar die geen vereiste zijn.

Als je weet wat je wil, bekijk dan diverse advertentiesites zoals Kapaza en Marktplaats. Deze sites hebben een aparte rubriek “paarden” waarop dagelijks vele zoekertjes verschijnen. Er zijn ook gespecialiseerde sites, zoals www.sporthorses.be, waarop je zeer gericht kan zoeken op basis van prijs, leeftijd, geslacht, niveau, ras en kleur.

Wil je liever niet bij een particuliere eigenaar kopen, maar bij een handelsstal? Dat kan ook! Via het internet vind je tal van sites terug van diverse handelsstallen die steeds een aanbod aan paarden te koop hebben. Vind je op hun site niet meteen wat je zoekt, dan kan het toch aan te raden zijn om contact op te nemen, misschien hebben zij intussen een nieuw paard te koop dat nog niet op de website staat, of misschien kunnen ze je later contacteren wanneer ze wel een paard hebben dat aan je wensen voldoet.

Wees kritisch als je advertenties bekijkt! Hou vast aan je lijstje met eisen en wijk hier zo weinig mogelijk van af. Zo voorkom je teleurstellingen wanneer je daadwerkelijk een paard gaat bezichtigen.

Stel voor jezelf ook een budget voorop, en probeer je hieraan te houden. Het is verleidelijk een paard te kopen dat alles kan en heel erg mooi is, maar dit mag niet je financiële ondergang betekenen!

Een paard bezichtigen

Als je denkt je droompaard gezien te hebben, neem dan contact op met de verkoper en maak een afspraak om het paard te gaan bezoeken. Wees altijd op je hoede, sommige verkopers proberen gebreken te verdoezelen. Probeer daarom om altijd iets vroeger te zijn dan het afgesproken uur, zo kan je zien of de verkoper nog niet met het paard bezig is om hem bijvoorbeeld al moe te maken voor je hem probeert, zodat hij braver lijkt.

Vraag om het paard in jouw bijzijn te poetsen en op te zadelen, en hou daar bij goed het gedrag van het dier in de gaten. Is hij lief in de stal of net gemeen? Is hij rustig of zenuwachtig? Dit zijn vaak al indicaties voor het verdere gedrag van het paard.

Bekijk ook de algemene conditie van het paard. Ziet hij er vrolijk en fris uit? Glanst zijn vacht? Zijn z’n hoeven in goede staat? Is hij niet te mager of te dik? Dit zijn allemaal elementen die van belang kunnen zijn.

Als het paard wordt voorgereden, kijk dan heel goed en concentreer je op het dier. Laat je niet afleiden door praatjes van de verkoper, maar focus je volledig op wat er in de rijbaan gebeurt.

Daarna is het jouw beurt! Stap zelfverzekerd op het paard en neem rustig je tijd om aan het nieuwe paard te wennen. Probeer alles uit wat je zelf belangrijk vindt! Ga stappen, draven en galopperen en neem een sprongetje als je dat in de toekomst met je paard wil gaan doen. Zoek je een fijn wandelpaard, vraag dan of je een rondje rond het erf mag gaan wandelen om te zien hoe het paard op de weg is. Neem uitgebreid de tijd om vanalles te proberen, hoe reageert het paard op verschillende situaties? Wat kent hij en kan jij het er ook uit rijden? Wat zijn de mindere punten?

Na het rijden kan het interessant zijn om het paard na te verzorgen en naar stal of naar de wei te brengen. Ga voor jezelf na of je jezelf de komende jaren met dit paard ziet samenwerken! Als je met het paard op wedstrijd wil gaan, kan je ook vragen of je het paard een keer in de trailer of vrachtwagen mag zetten, om te zien of dit makkelijk gaat.

Schrijft bij thuiskomst de plus- en minpunten van het paard op. Als je verschillende paarden gaat proberen kan je de lijstjes nadien met elkaar vergelijken, om het beste paard eruit te pikken.

Probeer steeds meer dan 1 paard te proberen, zelfs al voldoet het eerste paard al meteen aan je wensen. Hoe meer vergelijkingsmateriaal, hoe zekerder je kan zijn van je keuze!

De aankoop

Als je beslist om tot aankoop van het paard over te gaan, is het aan te raden een dierenarts mee te nemen om het paard na te zien op eventuele verborgen gebreken. Je kan kiezen voor een klinische keuring, waarbij de dierenarts een aantal basiskeuringen uitvoert. Als je een uitgebreide keuring wil, kan je ook röntgenfoto’s laten maken. Die kostprijs hiervan zal wel oplopen tot enkele honderden euro’s, dus probeer goede afspraken te maken met de verkoper over wie de keuring zal betalen. In Nederland past men vaak het principe toe dat de kosten voor de koper zijn als het paard wordt goedgekeurd, maar dat de verkoper de keuring betaalt wanneer het paard wordt afgekeurd.

Als het paard goedgekeurd is, kan je overgaan tot de effectieve aankoop. Laat de verkoper een contract opstellen waarin hij uitdrukkelijk aangeeft dat hij de eigendom van het paard overdraagt. Zorg hierbij dat de eigenschappen van het paard vermeld staan, alsook de aankoopprijs.

Spreek goed af hoe de betaling en de levering zullen verlopen. Betaal je vooraf, of bij ophaling? Ga je het paard zelf ophalen, of laat je hem brengen? Goede afspraken maken goede vrienden!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het paard laten keuren voor de koopAls u beslist om een paard te gaan kopen is het ten alle tijden verstandig om een paard te laten keuren. Dit houdt in da…
Wat kost een eigen paard?Wat kost een eigen paard? Veel mensen willen een paard kopen. Wat kost een eigen paard nu eigenlijk per maand of per jaa…
Het verkopen van een paardEr worden per jaar vele paarden verkocht. Als u zelf uw paard gaat verkopen is het van belang dat u opvalt tussen alle a…
Paard kopen met verborgen gebrekenPaard kopen met verborgen gebrekenWie een paard of pony koopt, gaat ervan uit dat deze gezond is en vrij van gebreken. Maar toch kan het voorkomen dat ach…

Hondenras: Bichon FriséHondenras: Bichon FriséDe Bichon Frisé word nog wel eens aangezien voor een maltezer met veel krullen, ze komen dan ook uit dezelfde rasgroep e…
Paard te koop, wat nu?Paard te koop, wat nu?Uw paard verkopen is niet altijd een eenvoudige klus. Op advertentiesites ziet u dagelijks tientallen nieuwe zoekertjes…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 26-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.