De bereden politie: selectie van de paarden

Om bij de bereden politie te komen zijn er hele procedures voor de mens, maar niet alleen bij de mensen worden hiervoor testen afgelegd ook de paarden worden nauwkeurig geselecteerd. Als u de paarden van de bereden politie zo kalm en half slapend op straat ziet staan kunt u ook wel nagaan dat zeker niet elk paard zich zo zal gedragen in die situatie. In dit artikel kunt u alles lezen over de selecties voor de paarden.

Wat moet een paard al kunnen?

Als een paard bij de bereden politie komt moet het natuurlijk wel al enige ervaring hebben. Het paard moet ´aangereden´ zijn, dit houd in dat het paard de hulpen van de ruiter snapt. Zo moeten onder andere de gangen en de bochten gemakkelijk gereden kunnen worden. Het paard moet ook ´verkeersmak´ zijn, dit betekend dat het paard voor geen enkel vervoersmiddel bang is of er zo goed als niet op reageert.

Karakter van het paard

Het belangrijkste is dat het paard stressbestendig is. Paarden zijn nou eenmaal vluchtdieren, dus kunnen uiteraard af en toe ergens van schrikken en willen vluchten. Het is van belang bij politiepaarden dat ze controleerbaar blijven voor hun ruiter en hun ruiter zo vertrouwen dat ze uiteindelijk zonder te veel moeite toch langs obstakels durven te gaan.

Uiterlijk, leeftijd en overige eisen.

Omdat paarden toch al als redelijk groot dier word beschouwd komen de paarden vaak al imponerend over en hoeven de paarden niet extreem groot te zijn. Er zijn kleine en grote ruiters vandaar dat de schofthoogte mag variëren van 1,65 tot 1,75.
De meeste politiepaarden zijn als ze aangenomen worden tussen de 5 en 10 jaar maar veelal zijn wat oudere paarden veel minder schrikachtig, om deze rede word er wel eens eens een paard met wat oudere leeftijd uitgekozen. De paarden mogen bij de politie blijven zolang ze gezond zijn. Hebben de paarden een klein mankement zoals regelmatige kreupelheid, dan worden ze aan een particulier verkocht. Als het paard geen kans meer heeft op en redelijk leven dan word het paard afgemaakt.
Verder zien ze bij de bereden politie het liefst ruinen komen. Dit is omdat merries en hengsten een meer wisselend humeur hebben. Waar ze de ene dag niet naar omkijken kunnen de paarden de volgende dag van schrikken.

Waar komen de paarden vandaan?

De meeste politiepaarden komen bij de handelaar (koopt paarden op en verkoopt ze) vandaan. De handelaar houd goed in de gaten wat voor paarden hij binnen krijgt. Mocht hij een geschikt paard voor de politie tegen komen, dan neemt hij direct contact op met de bereden politie.
Het komt ook wel eens voor dat de bereden politie een advertentie plaatst. Op de advertentie staat dan aangegeven waar het paard ongeveer aan moet voldoen.

Hoe gaat de selectie verder?

Een ruiter en een instructeur gaan naar de handelstal toe om het paard te bekijken. Daar testen ze het paard gelijk op een paar dingen zoals:
  • lopen over zeil
  • gedrag bij het zwaaien met een vlag
  • gedrag als er blikjes achter het paard meeslepen
Als het paard voldoet aan de eisen dan gaat het paard mee naar de bereden politie. Het paard komt eerst een maand op proef om zeker te weten of het paard wel geschikt is. Als het paard geschikt is word het paard over gekocht.
Na veel trainingen is het paard na 1 a 2 jaar pas echt klaar om het politiewerk te gaan doen.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bereden politie: de selectie voor de mensDe bereden politie: de selectie voor de mensHeel veel mensen op straat vinden de politie te paard maar wat stoer. In sommige situaties aaien ze het liefst de paarde…
Een paard kopen: bij een particulier, handelaar of fokker?Een paard kopen: bij een particulier, handelaar of fokker?De zoektocht naar het ideale paard is niet eenvoudig. De mogelijkheden om een paard te kopen zijn talrijk: je kan op zoe…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…
Domesticatie en evolutie van het paardDomesticatie en evolutie van het paardVan bron van vlees tot sport- en troeteldier; deze stap heeft het paard in de laatste 10.000 jaar afgelegd. Eens de mens…

De onschuldige veenmolHet kleine bedreigde beestje is lang niet zo onschuldig als het lijkt. De veenmol is een zeldzaam dier en heeft zeer bij…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 05-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.