De voeding voor een shetlander

De voeding voor een shetlander De shetlander is een sober pony ras. Dit betekend dat de pony niet veel nodig heeft om zichzelf in prima conditie te houden. De shetlander is erg klein van stuk. Veel mensen vinden het dan ook erg leuk als de pony een dik propje is om te zien, dit vinden mensen vaak extra schattig en lief. Dit is echter absoluut niet de bedoeling. Shetlanders horen niet te dik te zijn en dit kan erge gevolgen hebben. In dit artikel staat beschreven wat een optie voor een voedingsschema is voor uw shetlander.

De shetlander

Shetlanders zijn klein van stuk en officieel niet boven de 1.07 meter. Shetlanders zijn erg leuke en veelzijdige pony's. Vaak worden shetlanders als gezeldschaps dieren gebruikt. De pony staat dan de hele dag in de wei en hoeft verder niets te doen behalve te eten, te drinken en te slapen. Shetlanders zijn pony's die u erg goed in de gaten moet houden qua gewicht. De pony's zijn snel te zwaar en dit kan onder andere hoefbevangenheid tot gevolg hebben. Dit zorgt dat het dier pijn heeft met lopen. Hoefbevangenheid kan tijdelijk zijn maar ook altijd blijven, de pony komt er dan dus nooit meer vanaf en zal altijd pijn houden.

Shetlanders zijn pony's die in weer en wind buiten kunnen staan. Wel is het fijn voor de dieren om een schuilhokje of beschut plekje te hebben. Shetlanders staan net zoals andere paarden en pony's niet graag alleen. Veel mensen kopen een shetlander omdat men denkt dat een shetlander veel makkelijker is te onderhouden dan andere paarden of ponyrassen. Dit is echter niet waar. Een shetlander verdient net zoveel verzorging en aandacht dan een ander ras. Dit is ook vaak de reden dat shetlanders snel te dik worden, er wordt niet genoeg op gelet. Maar net als op andere rassen moet ook op de conditie van uw shetlander goed gelet worden. Van een te dunne shetlander hebben meestal niet veel mensen last, van een te dikke shetlander wel. Daarom is het belangrijk een richtlijn te hebben voor het voeren van uw shetlander.

Shetlanders in de zomermaanden

In de zomer hebben shetlanders meer dan genoeg aan alleen gras. Het gras is erg voedzaam en daarom kunt u shetlanders beter niet in een volle groene weide jagen. Als shetlanders namelijk teveel eiwitten van het verse gras krijgen kunnen ze hoefbevangen raken. U kunt als uw shetlander niet teveel gras mag hebben gebruik maken van een graaskorf, zo kan uw pony toch buiten lopen in de weide en zich niet te dik eten. Andere oplossingen zijn de weide indelen in kleine stukken en deze goed kaal laten eten door de pony. Eventueel kunt u de weide eerst door andere dieren kort laten eten, goede dieren hiervoor zijn schapen.

U hoeft uw shetlander behalve water te geven en gras niet bij te voeren in de zomermaanden.

Shetlanders in de wintermaanden

In de winter kunt u eventueel uw shetlander wat bijvoeren. Shetlanders hoeven niet veel te hebben. Een plukje hooi per dag is voldoende. Voor de vitamine kunt u uw shetlander een beetje basisbrok voeren of tegenwoordig zijn er speciale Pavo koeken waar alle vitamine die de pony nodig heeft in zit.

Als u echt geen gras meer heeft in uw weide is het aangeraden wat meer ruwvoer te voeren, een voorbeeld van ruwvoer is hooi. Voer echter geen of niet teveel kuil of vers hooi, ook hier worden de dieren snel te dik van. Kies liever voor droger hooi, hier zitten minder vetmakers in voor uw pony dan in kuil of erg vers hooi. U kunt bij het kopen van hooi het best het hooi controleren op schimmels en aan de geur kunt u ruiken hoe vers het hooi is.

U hoeft uw pony ook echt geen kilo's brokken te voeren. Als u een maatschep voor paarden heeft kunt u het beste 1/4e deel per dag aanhouden voor uw shetlander. Als uw shetlander wat meer werk verricht kunt u dit wat opschroeven naar een halve schep bijvoorbeeld. Denk hierbij aan marathons of wedstrijden die de pony loopt, voor enkele rondjes stappen hoeft u uw pony echt niet bij te voeren. U kunt de pony als beloning een handje brok geven.

Wat appels of winterpenen vinden pony's ook altijd erg lekker. Ook voederbieten zijn erg gezond en vinden pony's vaak erg lekker.

Kortom qua voer zijn shetlanders geen dure pony's, echter zijn de kosten van de veearts niet goedkoop als uw pony wat mankeert. Denk goed na voordat u een shetlander koopt of u hier echt geld en tijd genoeg voor heeft en denk niet dat elke shetlander goedkoop is.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?De Shetland Pony is één van de kleinste en oudste paardenrassen. Doordat de pony's zo klein zijn wordt er vaak gedacht d…
De ShetlandponyBij 'een pony' denken mensen al gauw aan een Shetland pony. Dit ras is afkomstig uit Schotland en is het kleinste ras te…
Paardenrassen: Shetland PonyOogaanschijnlijk verwant aan de teddybeer: klein, donzig en razendsnel. Het racegen van de Engelse Volbloed komt bij een…
De shetlandpony: herkomst, karakter en verzorgingDe shetlandpony is een erg bekende pony in België en Nederland. Hier wordt besproken wat de kenmerken zijn van de shetla…

Paard toiletterenToiletteren is het mooi maken van het paard. Dat betekent eigenlijk gewoon dat het paard er helemaal netjes uitziet. Dus…
Paarden en Learned Helplessness (aangeleerde hulpeloosheid)Learned helplessness (aangeleerde hulpeloosheid) is het verschijnsel waarbij een dier (of mens) heeft geleerd dat hij he…
Dobel (155 artikelen)
Laatste update: 12-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.