Paardenrassen: Shetland Pony

Oogaanschijnlijk verwant aan de teddybeer: klein, donzig en razendsnel. Het racegen van de Engelse Volbloed komt bij een Shetlandmerrie vandaan. Vroeger ingezet in de mijnen, ontstaan op een eiland waar het zo koud en winderig was dat er geen bomen groeiden en ondanks zijn grootte (maximaal 1.07m) beresterk.

Geschiedenis

De Shetland Pony is afkomstig van de Shetland eilanden. Hier is minimaal voedsel te vinden en het was er zeer winderig en koud. Er groeien alleen ruige grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde, in de winter eten de Shetlanders daar zelfs aangespoeld zeewier. De pony's leven al duizenden jaren op deze eilanden, met archeologische vondsten van minimaal 500 v.Chr. Door de eilandbewoners werden de shetten ingezet om zeewier naar de akkers te brengen als bemesting en om turf te vervoeren. Ook waren het de rij- en trekdieren van deze mensen. Toen de industriële revolutie op gang kwam, zijn de shetlanders steeds vaker daarvoor ingezet. Toen het verbod op kinderarbeid in 1847 van kracht werd, werden er massaal shetlanders geïmporteerd die in de nauwe gangetjes moesten werken. Eenmaal beneden kwamen een hoop dieren nooit meer boven.
Tegenwoordig zijn ze het zware leven voorbij en is hun inzet voornamelijk als kinderpony of aangespannen voor een lichte wagen.

Uiterlijk

De meeste shetlanders zijn minimaal 75cm hoog en maximaal 1.07m. Er is geen officiële minimummaat, maar groter dan 1.07m worden de shetlanders niet in het stamboek opgenomen. Ze zijn er in allerlei kleuren, alleen appaloosa is niet toegestaan (deze vallen onder het mini-appaloosa stamboek). Het is een gedrongen pony met een licht grove bouw. Ze hebben een relatief groot hoofd, met zeer kleine oren en neusgaten om weinig warmte te verliezen. Shetlanders hebben een korte zware hals, een korte rug, korte benen en een krachtige brede acherhand. Ze hebben dikke manen en staart en flinke vetlokken. Sommige shetten hebben flinke sokken.

Karakter

In tegenstelling tot wat de meeste mensen de shetlander toeschrijven, hebben Shetlanders een pittig tot zeer pittig karakter. Ze zijn slim, leergierig, eigenzinnig, dominant, enthousiast en vaak wat koppig. Dat, gecombineerd met dat de meeste Shetlanders niet of slecht opgevoed zijn, maakt dat de meeste Shetanders eigenlijk helemaal geen kinderpony's zijn. Het zijn wel zeer geschikte pony's voor ruitertjes die hard er mee aan de slag willen of volwassenen die er graag mee willen mennen.

Gebruiksdoelen

Door hun karakter zijn ze vaak niet zo geschikt als kinderpony. Er hebben heel wat kinderen gehuild omdat hun Shetlander of niet meer wilde lopen, of juist opeens begon te bokken en de ruiter eraf gooide. Maar door hun maat zijn ze er vaak juist wel weer geschikt voor. Dingen waar een Shetland Pony echt geschikt voor zijn is het aangespannen rijden, zowel in enkelspan, dubbelspan, vierspan, klavertje vier, tandem, russisch, romeins, het maakt ze eigenlijk niet uit. Voor Endurance en Mendurance zijn ze eigenlijk te klein, maar voor de dressuurmensport zijn ze wel degelijk in te zetten en lopen er een heel aantal Z en ZZ. Daarnaast zijn ze door hun intelligentie en lenigheid goed in te zetten voor vrijheidsdressuur. Als grasmaaier zijn ze minder geschikt, Shetlanders worden snel te dik en staan berucht om hun ontspanningskunsten.

Overige

Zoals in de inleiding al gezegd, Shetlanders zijn de oorsprong van het racegen van de Engelse Volbloed. De Shetland Grand National bestaat dan ook en gaat behoorlijk hard. Steeple chase maar ook vlakke baanrennen of draverijen, de shetten draaien er hun hoef niet voor om.
© 2015 - 2024 Mizora, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?De Shetland Pony is één van de kleinste en oudste paardenrassen. Doordat de pony's zo klein zijn wordt er vaak gedacht d…
Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatBij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatPaardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een dek…
De shetlandpony: herkomst, karakter en verzorgingDe shetlandpony is een erg bekende pony in België en Nederland. Hier wordt besproken wat de kenmerken zijn van de shetla…
De ShetlandponyBij 'een pony' denken mensen al gauw aan een Shetland pony. Dit ras is afkomstig uit Schotland en is het kleinste ras te…

Paardenrassen: CamargueHet moeraspaard dat onder water graast. Een stevig gebouwde pony met een lange geschiedenis. Temperamentvol, wendbaar en…
Paardenrassen: HaflingerManen van zilver en een vacht van goud. Dat beschrijft de perfecte kleur van een Haflinger. Als daarbij de zin "Een prin…
Bronnen en referenties
  • Paardenfan 7
  • Paardenrassen encyclopedie (Joan Palmer)
Mizora (10 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.