Paard toiletteren

Toiletteren is het mooi maken van het paard. Dat betekent eigenlijk gewoon dat het paard er helemaal netjes uitziet. Dus het paard is netjes geknipt, geschoren, ingevlochten en natuurlijk schoon. Maar waarom wordt een paard nu eigenlijk getoiletteerd? Toiletteren wordt niet alleen gedaan om het paard mooier te maken maar ook om het paard voor de jury te presenteren. Je kunt namelijk bij het toiletteren een beetje smokkelen waardoor je het uiterlijk van je paard kunt veranderen.

Wanneer je het paard gaat toiletteren, loop je het volgende rijtje af:

Benen

Voordat je de benen van een paard kunt scheren moet je eerst alles wat in de “weg” zit weghalen. Dus de zwilwratten bijvoorbeeld, die kunnen gewoon met een mesje weggesneden worden. Als je de zwilwratten weggehaald hebt moeten ze ongeveer gelijk met de vacht zijn. Als je dit gedaan hebt kun je de sporen weg halen, ook deze kun je gewoon met een schaar wegknippen. Als dit allemaal gedaan is kun je de benen gaan opscheren. Wat je allemaal wegscheert ligt helemaal aan het beenwerk van het paard. Hieronder volgen een paar tips voor het scheren van de benen:
  • Heeft het paard korte benen maar wel goed en wat zwaar beenwerk dan kun je de benen scheren tot en met de voorknie en het spronggewricht. De benen lijken hierdoor langer. Het beenwerk moet wel goed zijn want je kunt niets verbergen.
  • Heeft je paard heel teer beenwerk dan is het meestal al voldoende als je alleen de vetlok in model knipt.
  • Als je paard een schiefel heeft dan is het verstandig om die zo kaal mogelijk te maken. Dan valt hij niet zo heel erg op.

Hals

Je kunt de hals op twee manieren “veranderen”.
Dit kan door:
  • Vlechten
  • scheren

Scheren

Wanneer het paard een korte hals heeft moet je een klein stukje achter de oren wegscheren. De hals lijkt hier dan langer door. Wanneer het paard een lange hals heeft doe je het natuurlijk precies tegenovergesteld. Je haalt dan een groter stuk manen achter de oren weg. De hals zal hier korter door lijken.

Vlechten

Als het paard een korte hals heeft kun je veel kleine knotjes maken. Hierdoor zal de hals langer lijken. Als het paard een lange hals heeft kun je minder veel en grotere knotten maken. Hierdoor zal de hals korter lijken.

Hoofd

De neusharen en de haren op de onderlip worden met een scheermesje afgekrabd. Je kunt dit ook met een scheerapparaat of schaar doen en vaak worden de haren daarna nog met een kaars weggebrand.

Kaaklijn

Vaak hebben paarden niet alleen een “baard” maar ook lange haren op hun wangen, speekselklieren en soms ook in de hals. Deze haren worden ook eerst weggeknipt of geschoren, vervolgens worden ook nu de laatste haren weggebrand met een kaars. Er zijn paarden die een zware onderkaak lijn en een zwaar kaak-nek gewricht hebben. Bij deze paarden worden de echte dekharen ook wel met een scheerapparaat weggeschoren. Hierdoor lijkt het alsof het paard een wat fijner hoofd heeft.

Ogen

Ook de ogen worden getoiletteerd. De langste oogharen worden met een tondeuse weggeschoren. Let wel op dat je alleen de lange haren doet en niet de wimpers!

Oren

De oren kun je uitscheren met een scheerapparaat of uitknippen met een schaar. Als je paard het toelaat kun je dit het beste met een scheerapparaat doen want dat geeft het mooiste resultaat. Als je de oren uit gaat scheren pak je met de ene hand het oor vast en houd het open. Je scheert altijd tegen de haarrichting in en begint bovenaan. Probeer zo lang mogelijke stukken te scheren, dit geeft namelijk het mooiste resultaat. Als je het oor uitgeschoren hebt kun je nog een randje van de buitenkant scheren. Dit geeft een wat mooier beeld.

Kopstuk

Het kopstuk spreekt eigenlijk een beetje voor zich. Het kopstuk is het stuk waar het hoofdstel zit. Je kunt daar ongeveer 5 centimeter wegscheren. Zorg wel dat je twee mooie, rechte scheidingen krijgt.

Manen

De manen worden op handbreedte getrokken, dat is ongeveer 10 à 12 centimeter. Als je de manen gaat trekken kam je ze eerst naar de rechterkant. Vervolgens pak je een klein plukje manen en schuif je met een kammetje de manen op gewenst lengte omhoog. Het plukje manen dat je overhoud draai je om je kammetje heen en trek het naar beneden. Dit herhaal je over de hele manenkam totdat de manen netjes op gelijke lengte en dikte zijn.

Staart

Als je de staart gaat toiletteren kun je dit op twee manieren doen, namelijk trekken of knippen. Voor het paard is het prettiger als je het scheert want trekken is nogal pijnlijk. Je begint bij het scheren van de staartwortel altijd bovenaan. Je scheert eerst van boven naar benden met de haarrichting mee. Als je het op deze manier doet kan er eigenlijk weinig mis gaan. Je scheert de staartwortel ongeveer kaal tot waar hij dunner wordt. Vervolgens draai je het scheerapparaat om en scheer je tegen de haarrichting in de staartwortel kaal. Als dit klaar is wordt de onderkant van de staart recht afgeknipt, op ongeveer een handbreedte onder het spronggewricht.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toiletteren van een arabisch volbloedToiletteren van een paard is eigenlijk hetzelfde als wanneer mensen naar de kapper gaan, zich opmaken en scheren. Het wo…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Het KWPN-paard, verschillende typenEén van de meest bekende paardenrassen in Nederland is de KWPN’er, ofwel het Koninklijk Nederlands Warmbloed Paard. De f…
Toiletteren paardToiletteren paardHet paard toiletteren is een vak apart maar iedereen kan het leren. Zodra je weet wat je moet en wilt doen kun je aan de…

Alles over koala'sKoala's zijn schattige beestjes. Ze leven in Australië en zijn buideldieren. Dit betekent dat ze hun baby's in een buide…
De voeding voor een shetlanderDe voeding voor een shetlanderDe shetlander is een sober pony ras. Dit betekend dat de pony niet veel nodig heeft om zichzelf in prima conditie te hou…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.