De Shetlandpony

Bij 'een pony' denken mensen al gauw aan een Shetland pony. Dit ras is afkomstig uit Schotland en is het kleinste ras ter wereld dat tot de pony's behoort. In dit artikel lees je meer over dit interessante ras.

Geschiedenis

De Shetlander is, zoals de naam al zegt, afkomstig uit de Shetlandeilanden in Schotland. Omdat het in dit gebied vaak koud is, hebben de pony's van oorsprong een dikke vacht om zo de winter door te komen. De pony's zijn naar heel veel verschillende landen geëxporteerd, hierdoor vind je veel verschillende type's van dit soort pony's. Vroeger werd de shetlandpony gebruikt als pak-, tuig- en rijpony. Ook werd de Shetlandpony veel gebruikt als trekdier.

Uiterlijk

De schofthoogte van de Shetlandpony verschilt nogal. Deze hoogte's kunnen namelijk uiteenlopen van 75cm tot 110cm. In verhouding tot zijn grote, wordt dit ras gezien als een van de sterkste pony's van de wereld. Dit komt deels door de robuuste houding en kracht van de Shetlandpony. De Shetlander is zeer sober. Hij staat dicht bij de natuur en onderscheidt zich van andere paarden- en ponyrassen door de dikke winterbeharing. De oren zijn klein en het hoofd is niet al te groot. Het lichaam is robuust en heeft een korte, holle rug. Ook heeft de Shetlander dikke en lange manen en korte en sterke benen. De hals is kort, breed, zwaar en sterk.

Karakter

Waar de Shetlandpony bekend om staat, is zijn eigen wil. Dit ras is erg eigenwijs en soms lastig, dit ligt natuurlijk ook aan de opvoeding. Als een veulen geen goede, consequente opvoeding krijgt, kunnen mensen later problemen te wachten staan. Een shetlander werkt graag voor je, is nieuwsgierig en looplustig. Ze zijn zeer slim en hierdoor kunnen ook problemen ontstaan, bijvoorbeeld het ontsnappen uit de wei. Shetlanders hebben niet veel voedsel nodig, en kunnen in de winter zonder deken makkelijk overleven.

Gezondheid

Een Shetlandpony is een sterk, maar toch klein dier. Deze pony's worden niet snel ziek, zelfs niet met een minimale verzorging. Geef de pony vers water en voldoende (goed!) hooi en sluit hem zeker niet op in zijn stal maar laat het beestje lekker grazen in de wei. Geef hem natuurlijk wel de mogelijkheid om te schuilen als het regent en dan zal de Shetlander zich snel thuis voelen. Laat je shetlander elk jaar inenten met een prikje tegen tetanus en influenza. Ongeveer om de 6 weken moet je hem ook ontwormen. Voor verdere ziektes moet je altijd raadplegen bij de dierenarts. Shetlanders zijn gevoeliger voor hoefbevangenheid, maar kunnen daarentegen ook heel oud worden. Een aangepast rantsoen is voor dit ras dus erg belangrijk. Geef hem geen krachtvoer, dit kan problemen veroorzaken waaronder hoefbevangenheid.

Gebruik

Omdat dit ras gezien wordt als een van de sterkste pony's en paarden van de wereld, denken veel mensen dat een Shetlander grote lasten kan dragen. In werkelijkheid kan een Shetlander maximaal 20 procent van zijn eigen gewicht dragen, anders krijgt de pony op last van de gewrichten in zijn rug, dit kan gevaarlijk zijn. Niet alleen gewicht is belangrijk, maar ook de lengte van de ruiter. Als de ruiter te lang is, kan dit ook heel lastig zijn voor de pony want hierdoor breng je hem of haar uit evenwicht. Ook worden Shetlanders vaak gebruikt als tuigpony's. Dit ras is bijzonder veelzijdig, zo werd de Shetlander oorspronkelijk in Nederland de vervanger van de trekhond. In verhouding tot zijn lichaamsgewicht kan hij geweldige prestaties leveren De pony vraagt wel een goede behandeling, dit komt door zijn koppige karakter. Shetlanders zijn erg eigenwillig, maar wel aanhankelijk. Dit maakt de pony's ook zeer geliefd bij kinderen.
© 2012 - 2024 Karli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?De Shetland Pony is één van de kleinste en oudste paardenrassen. Doordat de pony's zo klein zijn wordt er vaak gedacht d…
De shetlandpony: herkomst, karakter en verzorgingDe shetlandpony is een erg bekende pony in België en Nederland. Hier wordt besproken wat de kenmerken zijn van de shetla…
De karaktervolle ShetlandponyDe Shetlandpony of Shetlander heeft over de hele wereld de harten veroverd van vele kinderen. De pony is zacht als een k…
De shetlander een kinderpony?Veel mensen denken dat de kleine shetlandpony bij uitstek geschikt is als kinderpony. Maar is dit kleine raspaardje ook…

Stokstaartjes – een hechte groepStokstaartjes – een hechte groepVoor ons is de dichtsbijzijnde locatie waar we een stokstaartje in levende lijve kunnen zien in de dierentuin. Ze zien e…
De ijsbeer op de NoordpoolDe ijsbeer op de NoordpoolDe meest uitgesproken vleeseter onder de beren is de heerser over het noordelijke pakijs. Het is een eenzame zwerver, zo…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.voervergelijk.nl
  • www.kinderpony.nl
Reactie

Peter Jansen, 13-06-2014
Mijn pony heeft 2 dagen geleden een veulen gekregen mag ik hem nu al met zijn veulen bij mijn andere pony's zetten. Het hele jaar door lopen ze al bij elkaar 2 st merie pony's en 1 st hengst pony dus ze kennen elkaar goed. Reactie infoteur, 16-06-2014
Beste Peter,
De meningen zijn hierover verdeeld, ik durf er dan ook geen uitspraak over te doen.
Zelf zou ik voor de zekerheid nog even wachten totdat het veulen wat sterker is zodat ze zich eventueel kan verdedigen als dat nodig blijkt.

Karli (14 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.