Honden: aanlijnplicht, opruimplicht en belasting

Honden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingIn veel regio's zijn er wetten voor het houden van honden gemaakt. Zo bent u in bepaalde gebieden verplicht de hond aangelijnd te houden, zijn behoeftes op te ruimen en de hond aan te geven bij de gemeente waardoor u ook belasting gaat betalen. Indien u zich niet aan de regels houdt kunt u mogelijk een boete ontvangen.

Aanlijnplicht

In verschillende steden geldt er een aanlijnplicht, die hoeft niet persé alleen in de randstad te zijn, maar ook daarbuiten. De aanlijnplicht houdt in dat u de hond aangelijnd dient te houden en dat de hond alleen los mag op de daarvoor aangewezen stukken. Het is vaak aangeduid met een bordje waarop staat "losloopgebied". Uiteraard kunnen de gemeentes niet overal bij elk stukje gras borden plaatsen dat het verboden is uw hond daar los te laten, u kunt er dus beter vanuit gaan dat de hond daar aangelijnd moet zijn of even bellen met de gemeente om te vragen of de hond daar los mag lopen of niet. De redenen van aanlijnen zijn onder andere:
  • zodat de hond niet zomaar de straat over rent
  • zodat de hond niet zomaar op andere mensen afstuift
  • zodat de hond minder kans heeft om in gevecht te gaan met andere honden

Er kan moeilijk gecontroleerd worden welke honden echt onder appèl staan vandaar dat de regel voor elke hond geldt ook al luisteren ze nog zo goed.

Opruimplicht

In veel gebieden bent u verplicht de grote behoeftes van uw hond op te ruimen. De gemeentes proberen zoveel mogelijk hierbij te helpen door prullenbakken te plaatsen en soms palen waar zakjes uitgehaald kunnen worden. Om te voorkomen dat uw hond ergens wat achter laat is het verstandig zelf altijd zakjes mee te nemen.

Belasting

Als u een hond heeft dient u dat te melden bij de gemeente. Het verschilt per gemeente, maar wellicht bent u verplicht om hondenbelasting te betalen. Gemiddeld ligt het tarief op 43,- voor één hond per jaar. De hondenbelasting wordt steeds meer afgeschaft maar is er nog 70% over waar wel belasting betaald moet worden. Vroeger werd er belasting gevraagd over het houden van honden omdat ze meer als een ding werden gezien. Ze liepen dan ook bijvoorbeeld voor de kar of hielpen bij ander werk. Inmiddels wordt dit niet meer gedaan, maar wordt er wel nog belasting gevraagd omdat de hond nu als luxe word gezien. De gemeente zorgt met het geld wel voor prullenbakken, paaltjes en soms komt er een grote 'poepzuiger' langs.

Boete

Als u de hond niet aan heeft gegeven kunt u mogelijk een boete riskeren. De gemeente heeft inspecteurs in dienst en die zijn op de hoogte van de smoezen. Als u een smoes gebruikt als zij een hond zien dan komen ze na een bepaalde tijd terug om te zien of de hond er nog is. Buitenom de boete voor het niet aangeven van uw hond kunt u ook nog boetes krijgen als de hond niet aangelijnd is en als u zijn behoefte niet opruimt op het moment dat het gezien word. De boetes verschillen zo tussen de 30 tot 90 euro afhankelijk van de regio waar u woont.
© 2010 - 2025 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties