Wat kost een eigen paard?

Wat kost een eigen paard? Veel mensen willen een paard kopen. Wat kost een eigen paard nu eigenlijk per maand of per jaar? Ik heb hierover een e-book geschreven omdat ik ontzettend veel vragen krijg en lees op forums en blogs. Ik wil mensen de juiste informatie bieden, gratis producten weggeven, kostenbesparende tips geven, en mensen kunnen met hun vragen bij mij terecht.

De Voorbereidingen

Wat heb je nodig en wat moet je doen voordat je een paard kunt gaan kopen? Genoeg ervaring: je moet goed weten hoe je met een paard om moet gaan om ongelukken te voorkomen. En je moet controle hebben over een paard met het rijden. Neem je les op een manege, vraag dan eerst of je voor een eigen paard kunt zorgen.

Benodigdheden voor een paard:

Je hebt een stal nodig, of een pensionstal. Een ruim weiland. Opslag voor hooi en stro. Een rijbak om in te kunnen trainen. Diverse paarden verzorgingsartikelen. Een zadel en een hoofdstel. Een trailer met een geschikte auto. Dit zijn natuurlijk nog maar enkele hoofdpunten.

Deskundig persoon:

Neem altijd een deskundig persoon mee die ervaring heeft met een paard kopen. Als je alleen gaat kijken zie je zomaar wat over het hoofd.Je dierenarts keurt je paard voordat je hem gaat kopen, bezuinig daar niet op.

Paard testen:

Test het paard ook goed uit. Ga het liefst twee of drie keer terug om het paard uit te proberen. Rijd het paard ook eens op een ander terrein als bij de eigenaar. Vraag of ze het paard op de trailer willen laden. Of kijk hoe hij met een buitenrit reageert. Neem het paard op een harde grond eens op een kleine volte, als het paard dan al onregelmatig gaat lopen, dan is er meestal iets met zijn benen aan de hand.

Meerdere paarden bekijken:

Bekijk gerust een stuk of 6 paarden voordat je wat gaat kopen. Zo kun je ze goed vergelijken. Probeer meerder paarden op één dag te bekijken dat bespaart je veel tijd. Probeer niet te emotioneel een paard te kopen. Als hij een gebrek heeft maar je vindt het paard zo mooi en zo lief denk dan eerst goed na voordat je het paard koopt.

De aanschaf van een eigen paard

Je bent zover, je gaat een paard kopen. Bedenk ook goed wat je precies zoekt. Een recreatiepaard of een sportpaard. Stel ook hoge eisen aan een paard, dan weet je zeker dat het niet snel tegen zal vallen. Je moet echt een klik hebben met een paard, anders werkt het niet. Als je het paard hebt gevonden wat helemaal voldoet aan jouw eisen dan moet je in ieder geval een koopcontract op laten stellen. Deze contracten zijn op Internet gratis te downloaden. Vooral de geborgen gebreken zoals, kreupelheid, karakter eigenschappen en stalgebreken zijn echt belangrijk om op papier te zetten. Dan is de verkoper verplicht om het paard terug te nemen. Ook een keuring door de dierenarts is echt aan te raden, dan weet je zeker dat het paard gezond is bij aankoop. Een keuring met foto's kost zomaar € 400,-. Maar daar moet je eigenlijk niet op bezuinigen. Alleen een klinische keuring kost ongeveer € 150,-. Maar dan weet je niet of het paard gebreken heeft aan zijn benen, zoals artrose of ocd. Ook is een paard weer beter te verkopen als hij ooit is goedgekeurd met foto's erbij.

Wat kost een eigen paard?

Dat ligt er aan aan welke eisen het paard moet voldoen. Wil je een merrie, hengst of ruin? Een merrie kan ook interessant zijn als deze uit goede bloedlijnen is gefokt. Je kunt dan een veulen bij de merrie fokken. Een hengst is alleen voor iemand die veel ervaring heeft met rijden, en die wellicht de hengst wil opfokken voor de dekdienst. Een ruin is het meest ideale. Deze paarden zijn iets rustiger dan een hengst, dat hoeft niet perse, maar een ruin heeft minder last van zijn hormonen. Wil je een jong paard die net zadelmak is, dan kost deze ongeveer tussen de 3000,- en 7000,- euro. Een gereden paard op hoger niveau kost al gauw tussen de 8000,- en 25.000.- euro.

De maandelijkse kosten van een paard zonder hoefsmid en dierenartskosten komen al gauw op een 200,- euro per maand.
Dat is alleen het voer, stro en hooi en eventuele pacht van een wei. Een sportpaard is natuurlijk altijd wat duurder dan een haflinger, maar deze kosten moet je toch al gauw aanhouden. En wil je wedstrijden rijden en privéles dan wordt het ook allemaal wat duurder.

Zoals je ziet moet je goed voorbereid zijn om aan een eigen paard te beginnen.
© 2010 - 2024 Thiesen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…
Paardenstalling: voor- en nadelenJe wilt je paard stallen, maar wat zijn nu de voor- en de nadelen? Het is altijd aangenaam als je paard in een stalling…
Paard in trailer krijgen? Tips!Paard in trailer krijgen? Tips!Paard in trailer laden? Hoe laadt u een paard in een trailer? Een paard in een trailer laden wordt soms een heel gedoe,…

Autochtone dieren in SpanjeAutochtone dieren in SpanjeSpanje is één van de Europese landen met de grootste diversiteit aan flora en fauna. Het is een scharnier voor de vogelt…
De Chimpansee, de meest bekende mensaapDe Chimpansee, de meest bekende mensaapDe Chimpansee is een intelligent diersoort en qua bouw heeft deze aap veel weg van de mens. Omdat deze aap zoveel overee…
Bronnen en referenties
  • http://www.paarden-informatie.com
Thiesen (3 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.