Paard in trailer krijgen? Tips!

Paard in trailer krijgen? Tips! Paard in trailer laden? Hoe laadt u een paard in een trailer? Een paard in een trailer laden wordt soms een heel gedoe, maar als u de juiste techniek hanteert zal het lukken zonder dat u daarvoor een expert hoeft in te huren. Paarden in de trailer laden kunt u leren. Met duidelijk videofilmpjes en uitleg van de juiste methodes en techniek, zal het paard zonder dwang de trailer binnengaan, en zich bovendien veilig voelen in de trailer. Iedereen die een paard heeft of met paarden werkt, weet dat een paard in een trailer laden een heel gedoe kan zijn. Een paard in de trailer leiden vergt kennis van zaken. Om een paard in de trailer te laden moet u ten eerste zelf niet al te gespannen zijn. Een paard voelt dat direct en zal zelf ook nerveuzer worden. Veiligheid is van groot belang, maar het paard moet zich ook al veilig voelen om de trailer binnen te gaan. Het paard zal immers van nature bang zijn voor de kleine ruimte en het vervoer. Een paard is een intelligent dier en beseft heel goed dat de trailer smal is en dat het zich niet vrij zal kunnen bewegen als het zich erin begeeft. Het is dan ook een natuurlijke reactie van het paard om de trailer niet in te willen. Het paard verdient daarvoor geen straf of dwang. Dwang zal de angst alleen maar groter maken, en het paard zal u dan mogelijk ook niet meer volledig vertrouwen.

Paard trainen met geduld

U kunt een paard echter zo trainen dat het zelf de trailer in loopt, vol vertrouwen, en dat het zich daar veilig voelt. Het karakter van uw paard is van minder belang (als het er op aankomt) om het dier in de trailer te laden. Elk paard kan met de juiste aanpak geleerd worden om zelfstandig een trailer in te lopen, en ook het vervoer kan zonder onnodige stress verlopen. Het paard moet de juiste positieve associatie hebben met de trailer, zodat het zonder dwang naar binnen loopt en zich daar veilig voelt. Dit is niet alleen voor u prettig, maar zeker ook voor de paarden die u vervoeren wilt.

Karakter paard

Er worden verschillende strategieën gebruikt, die u kunt leren toepassen bij (verschillende karakters van) paarden, om paarden te wennen aan kleine ruimtes zoals trailers. Is het paard reeds erg angstig voor de trailer, dan moet u het paard eerst herprogrammeren, waardoor het alsnog zonder dwang de trailer kan leren binnengaan. Het herprogrammeren houdt in dat het nieuwe positieve ervaringen opdoet in een situatie die voorheen angst en verzet opriepen.

Paard in de trailer laden. Hoe?

Voor iedereen die paarden op de trailer wil leren laden, zonder dwang, zonder stress en zonder het paard bang te maken, is het noodzaak zich eerst te verdiepen in het inladen van paarden in trailers. Dit moet met rust gebeuren en er moet geen haast bij zijn. Het beste is het als het paard vrijwillig de trailer in loopt, waarna de trailer gesloten kan worden. Problemen die veel voorkomen bij het inladen van paarden in een trailer, zijn:
 • het paard weigert (regelmatig) de trailer op te gaan.
 • het paard durft niet verder, en dus zet het alleen de voorbenen op de laadklep.
 • het paard vertoont dominant gedrag.
 • het paard wil ineens de trailer niet meer in, terwijl het voorheen geen probleem leek.
 • de stang sluiten geeft problemen.

Paard met dwang in trailer duwen

Helaas komt het nogal eens voor dat er dwang gebruikt wordt om een paard in een trailer te krijgen. Het paard zal daardoor steeds meer angst ontwikkelen om vervoerd te worden. Het wordt afgeraden om een paard met dwang te laden. Alle spanningen die dat oplevert bij (u en) het paard, leveren ook op termijn stress op voor het paard en uzelf. De volgende keer zal het inladen immers nog moeilijker gaan. Als u paarden moet laden en kennis wilt hebben van de juiste aanpak om paarden te laden om te vervoeren met een trailer, kijk dan eens naar de volgende tips:
 • Dwing het paard niet (nooit de trailer in duwen!' maar beloon het voor goed gedrag.
 • Beloon het paard altijd direct als het recht voor de openingen van de trailer staat.
 • Oefen voordat u het paard gaat leren de trailer in te gaan, eerst met nauwe ruimtes, zoals twee stoelen waar het paard tussendoor leert lopen.
 • Oefen uw paard hoe het is om over hout te lopen, of om over plastic te lopen.
 • Lok het paard niet met eten een trailer in. Dit werkt niet. Waarom niet? Een paard heeft van nature een hekel aan klein ruimtes, en als het al zou lukken om het paard de trailer in te lokken met eten, dan raakt het daarna in paniek zodra het ontdekt dat het een valstrik was en er een stang de trailer heeft afgesloten. Het paard kan dan in paniek raken en als een dolle gaan trappen. De volgende keer zal het nog moeilijker worden om een paard in de trailer te krijgen.

Neem er de tijd voor

Het belangrijkste is dat het paard gaat ontdekken dat de trailer een ruimte is waar het zich veilig voelt. Als u geen idee heeft waar te beginnen, ga dan niet een beetje aanrommelen maar neem contact op met mensen die dagelijks paarden in trailers laden en vraag om advies. Tijd is het wondermiddel om een paard te laten wennen een trailer in te gaan. En oefening baart kunst. Dus eerst de situatie nabootsen buiten een trailer, zoals het manoeuvreren door obstakels heen, en het lopen over een vloer die op de vloer van een trailer lijkt, wennen een paard aan de situatie, waardoor het inladen makkelijker zal worden omdat de ervaring al vertrouwd is. Als het u eenmaal gelukt is het paard zelfstandig de trailer te beklimmen, en het doet daar geen negatieve ervaringen van angst of dwang op, dan zal het paard zijn leven lang moeiteloos de trailer instappen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardengedrag: Help, mijn paard wil de trailer niet inPaardengedrag: Help, mijn paard wil de trailer niet inBijna iedereen die wel eens op wedstrijd gaat met zijn paard zal het probleem van trailerladen herkennen. Je paard heeft…
Welke verzekeringen heb je bij paarden?Welke verzekeringen heb je bij paarden?Als je een paard koopt kan je altijd verzekeringen afsluiten. Dit moet niet, maar sommige verzekeringen kunnen handig zi…

De gevolgen van zwermgedrag in het dierenrijkDe gevolgen van zwermgedrag in het dierenrijkDieren hebben regelmatig de neiging om zich als een groep voort te bewegen. Dit gedrag wordt ook wel "zwermgedrag" genoe…
Lammetjesdagen: vier de lente en bewonder de lammetjesLammetjesdagen: vier de lente en bewonder de lammetjesWanneer het voorjaar er weer aankomt is dat voor veel mensen het ultieme teken van de lente de geboorte van lammetjes. W…
Bronnen en referenties
 • http://www.paardnatuurlijk.nl/index_js.htm?http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/trailer.htm
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 27-05-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.