De luipaardgekko als huisdier

De luipaardgekko als huisdier Wilt u een terrariumdier aanschaffen? Dan is de Luipaardgekke perfect om mee te beginnen. Ze zijn makkelijk in onderhoud en over het algemeen vriendelijk. Bedenk wel dat het geen dier is om constant te hanteren en dat ze snel gestrest kunnen raken. In dit artikel vind u alle informatie over de luipaardgekko en hoe u deze in huis kunt houden.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam: Eublepharis Macularius
Leefgebieden: Komt voornamelijk voor in droge landen zoals: India, Iran, Pakistan en Afghanistan.
Leefklimaat: Het klimaat verschild in die gebieden erg qua seizoen. In de winter kan het tot onder het vriespunt dalen en in de zomer is het soms rond de 45 graden.
Gemiddelde leeftijd: Luipaardgekko’s kunnen tussen de 15 en 20 jaar worden.
Karakter: Luipaardgekko’s zijn zachtaardige dieren die niet gauw zullen bijten. Ze hebben een sterke eigen wil en zijn daardoor de ene keer heel schuw en de andere keer brutaal.
Grootte: Luipaardgekko’s kunnen maximaal 25cm lang worden.
Gewicht: De luipaardgekko weegt bij een normaal gewicht ongeveer 60 gram, maar het dier kan heel veel vet opslaan in zijn staart waardoor de luipaardgekko ook een gewicht van 100 gram kan bereiken.
Geslachtsrijpheid: Luipaardgekko’s zijn geslachtsrijp rond de 8 maanden.

Hoevaak voeren

Er zijn niet echt regels voor hoe vaak een Luipaardgekko gevoerd zou moeten worden. Een goede richtlijn is om uw Luipaardgekko’s in elk geval niet vaker dan drie keer per week eten te geven. Het is wel verstanding om af en toe verschillend voedsel aan te bieden zodat het dier de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.
In tegenstelling tot de meeste dieren, eten jonge Luipaadgekko's net zoveel als volwassen luipaardgekko’s. Het is verstandig om zowel voor jonge als oudere dieren ongeveer hetzelfde voedingsschema aan te houden. Een te snel groeiende Luipaardgekko kan allerlei problemen krijgen. Om te weten hoeveel de Luipaardgekko nou precies moet krijgen kunt u kijken naar het dier zelf. Als de Luipaardgekko fel op het eten afgaat is het goed. Laat de luipaardgekko de insecten lopen, dan heeft het dier waarschijnlijk teveel gekregen.

Richting de winterslaap, zo'n half december moet het voedselschema langzaam weer naar beneden worden gebracht. Vlak voor de winterslaap moet er zelfs helemaal niet meer gevoerd worden.

Wat voor voer?

Luipaardgekko’s zijn insectivoren. Dit houdt in dat ze voornamelijk alleen insecten eten. Hieronder worden verscheidene voedseldieren beschreven.
  • Krekels --> zijn de meest verkochte voerdieren in Nederland. Er wordt in boeken vaak beschreven dat dit ook het beste voedsel is, maar er zijn insecten die net zo goed zijn. Het voordeel is alleen dat krekels in bijna elke dierenwinkel wel verkrijgbaar zijn en ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar.
  • Meelwormen --> kunnen ook gegeven worden. De voordelen van meelwormen zijn: ze zijn goedkoop en ze springen niet waardoor ze makkelijker te geven zijn.
Meer insecten die gevoerd kunnen worden zijn onder andere: sprinkhanen, wasmottenlarven, kakkerlakken en eigenlijk alle insecten die buiten te vinden zijn.

Aanvullend voer

In een nestmuis zit vrijwel alles wat een Luipaardgekko nodig heeft, veel calcium en enorm veel voedingsstoffen. Dit maakt ze erg geschikt voor eileggende vrouwen in het kweekseizoen en voor bijvoorbeeld jong volwassen vrouwtjes die nog moeten groeien. Het nadeel is dat de nestmuis ook heel vet is. Dit is vooral merkbaar bij de mannen, die verbruiken namelijk minder energie. Geef een Luipaardgekko daarom niet vaker dan één maal per maand een muis.
U kunt ook kiezen om olvarit of rijp fruit bij te voeren. Niet alle Luipaardgekko’s zullen er iets mee doen, maar het kan zijn dat ze eraan gaan likken waardoor ze mogelijk goede vitamines binnen krijgen. Beide bovengenoemde soorten van aanvullende voeding zijn voor Luipaardgekko’s niet noodzakelijk en kunnen ook helemaal achterwege gelaten worden.
Een vaakvoorkomend voedingsprobleem bij Luipaardgekko’s is calcium tekort. Hierdoor krijgt het dier zwakke botten en kunnen inwendige problemen voorkomen.
Het is dus belangrijk dat calcium bijgevoerd wordt.
Dit kan op een aantal verschillende manieren:
  • sepia --> een blokje calciumpoeder wat ook aan vogels word gegeven
  • calciumlactaat --> poeder die goed aan de voedseldieren blijft plakken
  • calciumzand --> hiermee kan de natuur goed nagebootst worden want daar eten ze ook calciumgrond

Terrarium

In een terrarium van 60×30×30 (l×b×h) kun je twee á drie gekko’s huisvesten. Voor de hoogte van het terrarium is 30x30 cm voldoende, maar een iets groter terrarium is vaak mooier omdat het terrarium dan wat minder vol staat. De ventilatie zie je vaak terug in lange stroken aluminium aan de voor-, zij- of bovenkant van een terraria.
De temperaturen dienen overdag tussen de 25 en 35 °C gehouden te worden. S’nachts behoort de temperatuur zo’n 20 tot 25 °C te zijn. Het terrarium mag nooit in zijn geheel warm of koud zijn. Er dient altijd een koude en een warme kant te zijn in het terrarium. Er zijn verschillende manieren om deze temperaturen te realiseren d.m.v.:
  • lamp/spot
  • verwarmingsmat
  • verwarmingskabel
  • warmtesteen
Om de tempratuur overdag te regelen gebruik je een spot en/of een lamp met tijdschakelaars. Voor s’nachts kunt u een verwarmingsmat, verwarmingskabel, of warmtesteen gebruiken. Doordat de gekko’s langdurig op die steen blijven liggen kunnen ze huidbeschadigingen of zelfs lichte brandwonden oplopen.
Luipaard gekko’s vereisen geen speciaal licht. U kunt voor de gekko’s daglicht lampen kopen, maar ze hebben het ook prima naar hun zin onder een gloeilamp. Het is hierbij nodig dat u een tijdschakelaar (twee indien je nachtlicht hebt) aanschaft. Laat het licht voor zo’n 12 uur per dag aan staan. Gekko’ zijn nachtdieren dus hou hier rekening mee.

Bodembedekking en bevochtiging

Bij de inrichting van een terrarium kunt u uw creativiteit kwijt. Het meest gebruikelijke als bodembedekking is speelzand. Dit is voor de Luipaardgekko de natuurlijkste ondergrond. Het zand moet een keer per jaar vervangen worden, maar wel met regelmaat gefilterd.
Gebruik nooit zilverzand, dat is zo fijn dat het in lichaamsopeningen gaat zitten en ontstekingen veroorzaakt. Flagstones (platte ronde stenen) worden vaak gebruikt zodat de gekko's daarop kunnen liggen. Echter kunt u ook andere stenen gebruiken. Luipaardgekko’s graven graag, zorg er dus voor dat deze de stenen stevig in de grond staan zodat deze niet om kunnen vallen.

Gekko's moeten een plekje hebben waar het vochtig is. Hiervoor kunt u het beste een bak kopen met daarin veenmos. Besproei het mos een paar keer in de week. Dit is om te zorgen dat het vervellen goed verloopt en als ze eieren willen leggen zullen ze dat hierin doen. Het zijn schone dieren, ze kiezen dan ook altijd een hoekje om hun behoefte te doen. Als u een hoekje vrij houdt zullen ze het daar doen en zo kunt u het gemakkelijk opruimen. Ook moet er uiteraard een bakje met drinkwater staan. Verschoon het water eens in de twee dagen.

Decoratie

Als decoratie kunt u er planten in zetten. Cactussen zijn geschikt, maar deze mogen geen stekels hebben. Kunstplanten zijn ook goed bruikbaar, andere planten zullen vaak niet lang overleven in het droge klimaat.
Een achtergrond is ook belangrijk voor de gekko's, dat geeft rust en zo voorkomt u stress. U kunt een foto achtergrond kopen bij een speciaalzaak. Deze plakt u dan aan de buitenkant van het terrarium. U kunt als u zelf erg creatief bent zelf een achtergrond maken van cement. Een andere optie is zelf aan de slag gaan met pur-schuim u krijgt dan een soort van lavasteen effect. De laatste mogelijkheid is kurk, dit is goedkoop en makkelijk te bevestigen.

Veel voorkomende ziektes

Cryptosporidium: komt vooral voor bij grotere kwekers. Om dit tegen te gaan is het vooral belangrijk hygiënische te werk te gaan. Maak bijvoorbeeld eerst de voerbakken schoon voor er gevoerd wordt. Cryptosporidium bevind zich voornamelijk in het darm en luchtwegenstelsel. Symptomen van deze ziekte zijn dramatisch snel gewichtsverlies, anorexia. Sommige van de geïnfecteerde dieren hebben ook diaree. Niet alle geïnfecteerde dieren gaan dood aan deze ziekte, in sommige gevallen kunnen ze volledig herstellen. Er zijn vooralsnog geen medicijnen voor deze ziekte.

Mijten: mijten zijn kleine organismes die rond vochtige delen van het lichaam te vinden zijn. Kijk dus goed alle vochtige plekken van het dier na bij aanschaf. Om het te voorkomen is hierbij hygiëne ook weer erg belangrijk. Op het moment dat er mijt wordt aangetroffen moet het terrarium helemaal ontsmet worden. Bij de dierenarts zijn hier verschillende middeltjes voor te krijgen.

Abcessen: zijn knobbels met pus en treden op wanneer het dier een lage weerstand heeft. Deze knobbels zijn omringd door verdikt en ontstoken weefsel. De pus wordt veroorzaakt door afgestorven witte bloedcellen, die de bacteriën in de wond opvreten en dan daar niks meer kunnen doen en vervolgens afsterven. Als u een beetje handig bent kunt u met een schone scalpel de knobbel voorzichtig open snijden en het pus verwijderen met een wattenstaafje. Smeer daarna de wond in met betadine-jodium en plaats het dier in een quarantaine bak met als ondergrond een krant of keukenpapier. Zo blijft de wond schoon en kan het dier goed rusten. Heb je de spullen niet of denk je het niet te kunnen, laat het dan doen door een dierenarts.

Verzorging

Het enige wat u elke dag hoeft te verschonen is het drinkwater. Het voeren gebeurd 3 maal per week. Hoevaak u het terrarium moet schoonmaken ligt aan de bodembedekking. Als er een zandbodem in ligt hoeft dit maar één keer in het jaar helemaal vervangen te worden. Het kan wel af en toe gezeefd worden om het wat schoner te houden. Luipaardgekko’s ontlasten altijd op dezelfde plek. Daar kunt u één keer in de week het zand eruit halen en nieuwe opleggen als dat nodig is.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gekko: grappige reptielsoortDe gekko: grappige reptielsoortGekko's zijn kleine grappige diertjes die lijken op hagedissen. Ga je in bepaalde warme (tropische) gebieden op vakantie…
De luipaardgekkoDe luipaardgekkoLuipaardgekko's zijn populaire dieren. De Luipaardgekko is in toenemende mate populair als huisdier. Niet alleen in Euro…
De gelijnde gekko of gekko vittatusDe gelijnde gekko, ook wel gestreepte gekko genoemd, is een erg mooie gekko die in het Zuid-Oostelijk gedeelte van Azië…
De Groene LeguaanDe Groene LeguaanIn zijn jongere jaren is de Groene Leguaan zo’n 15 centimeter lang en dus vrij klein, gedurende de jaren echter wordt de…

Peesblessures bij het paardVeel paardeneigenaren hebben er wel eens mee te maken gehad, een peesblessure. Het komt steeds vaker voor en de genezing…
Edelherten op de VeluweEdelherten op de VeluweDe Veluwe telt een groot aantal edelherten. Elke zomer neemt de hoeveelheid toe. Daarom is het noodzakelijk dat er jaarl…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 09-07-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.