De gelijnde gekko of gekko vittatus

De gelijnde gekko, ook wel gestreepte gekko genoemd, is een erg mooie gekko die in het Zuid-Oostelijk gedeelte van Azië leeft in de natuur. Hieronder wat meer informatie over hoe je deze gekkosoort het best als huisdier kan houden.

Beschrijving

De gelijnde gekko is een erg interssante kleine gekko. Ze hebben hun naam gekregen om wille van de witte streep bovenop hun rug. De lijn vertrekt langs beide kanten van de kop, komt samen in de nek en loopt verder door tot aan de staart. Op de staart hebben ze bredere dwarsstrepen. Ze kunnen in drie kleuren voorkomen: donkerbruin, groenig en 'tan'. Op de onderkant van hun poten hebben ze een speciaal soort van lamellen die hen toelaat ondersteboven op ruiten de lopen en te blijven 'kleven'. Het beste is deze gekko's niet te vaak te hanteren, want hun huis is vrij fragile.

Geslachtsonderscheid

Mannetjes zijn meestal net ietsje groter dan vrouwtjes. Ze hebben ook meestal een bredere staartwortel en femoraalporiën.

Levensverwachting

Ze worden gemiddeld 3 tot4 jaar oud, maar kunnen ook zeker de leeftijd van 10jaar bereiken!

Voorkomen en biotoop

Deze gekko komt in de natuur voornamelijk voor in vochtige bosgebieden in Zuid-Oost-Azië. Het zijn echte boombewoners.

Huisvesting en omgeving

Voor een koppel gekko vittatus is minstens een terrarium van 70cm hoog, 40cm breed en 40cm lang nodig. Zoals voor de meeste dieren geldt, hoe meer plaats hoe beter (houdt er wel rekening mee dat ze hun voedsel moeten kunnen terugvinden!)

Het zijn erg goede klimmers die er van houden ondersteboven op het glas te lopen. Zorg dat het terrarium heel goed afgesloten is, want het zijn echte meesterontsnappers!

Plaats slechts één mannetje in het terrarium, o.w.v. territoriaal gedrag. Er mogen meerdere vrouwtjes bij geplaatst worden. Plaats in het terrarium zeker enkele klimtakken en enkele planten, om zich te verstoppen, om te slapen, om eieren af te zetten en om te klimmen. Als bodemmateriaal kan vochtophoudende houtsnippers of boomschors met mos gebruikt worden. De luchtvochtigheid moet 60 tot 70% bedragen. Plaats dus best een fontein of mistmaker in het terrarium!

Licht en warmte

Deze gekko prefereert overdag temperaturen rond de 25¨C en 'snachts mag de temperatuur dalen tot 18°C. De temperatuur onder de warmtelamp mag tot 35°C oplopen.

Plaats zeker ook een UV-lamp in het terrarium, want reptielen hebben nood aan UV-b-licht. Dit zorgt voor vitamine D3 waardoor calcium kan worden opgenomen in het lichaam. Bij een gebrek aan vitamine D3 kunnen de dieren erg ziek worden en misvormingen treden dan op.

Voedsel en gezondheid

Gelijnde gekko's eten enkel bewegende insecten zoals: krekels, sprinkhanen, wasmotlarven, zijderupsen, meelwormen, buffalowormen, moriowormen, ... Geef ze om de 2-3 dagen eten. Voorzie per diertje ongeveer 10 krekels. Bestrooi het voedsel ook zeker met een calcium- en vitaminepoeder. Ga minstens één maal per jaar naar de dierenarts voor een check-up en een eventuele ontworming.

Wetgeving

De gelijnde gekko is beschermd door de conventie van Washington. Het zijn echter geen CITES-dieren en er zijn dus geen speciale papieren voor nodig om hen in huis te halen. (enkel eventueel goedkeuring van de gemeente.)
© 2007 - 2020 Jip_8, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gekko - De tropische nachthagedisGekko - De tropische nachthagedisDe Gekko is een tropische nachthagedis die vooral voorkomt in de landen rondom de Middellandse Zee. Het zijn nachtdieren…
De gekko: grappige reptielsoortDe gekko: grappige reptielsoortGekko's zijn kleine grappige diertjes die lijken op hagedissen. Ga je in bepaalde warme (tropische) gebieden op vakantie…
Filmrecensie: Wall StreetrecensieFilmrecensie: Wall StreetWall Street is een film uit 1987, geregisseerd door Oliver Stone. In de hoofdrollen zie je Michael Douglas en Charlie Sh…
De gekko gebruikt vanderwaalskrachtDe gekko gebruikt vanderwaalskrachtVanderwaalskracht is een begrip uit de kwantummechanica. De kracht is onmisbaar voor de ontwikkeling van het leven. Voor…

Schildpadden uit het geslacht ‘Testudo’Schildpadden uit het geslacht ‘Testudo’ behoren tot de familie van ‘Testudinae’ of ‘landschildpadden’. Tot dit geslacht…
De baardagaam, wat meer uitlegDe baardagaam, wat meer uitlegVan de meeste reptielen die gehouden worden, is waarschijnlijk de baardagaam wel een van de populairste. Het zijn erg ta…

Reageer op het artikel "De gelijnde gekko of gekko vittatus"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Frank Geleijns, 12-05-2012 13:12 #1
Even een reactie op het door jouw geadviseerde UV licht.

Leg mij eens uit waarom nacht-dieren UV licht zouden moeten hebben. Dit hebben ze helemaal niet nodig. Gewoon zorgen dat ze via de voedsel-dieren voldoende calcium binnen krijgen. Tenslotte zijn er maar heel weinig landen waas 's nachts de zon schijnt. En daarnaast zijn deze landen ook te koud voor gekko's.

Dus, UV licht mag wel, maar is niet VEREIST voor deze dieren. Zorg wel voor de juiste voeding en supplementen zodat ze voldoende binnen krijgen.

Temperatuur ook BESLIST niet beneden de 18 graden.

Succes met de hobby.

Infoteur: Jip_8
Gepubliceerd: 23-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Reacties: 1
Schrijf mee!