Uw hond ontklitten

Uw hond ontklitten Veel honden van halflang, tot langhaar en van een ruwe vacht tot een stijle vacht, zullen gaan klitten als u deze honden niet af en toe borstelt. Het borstelen hoeft niet veel tijd en moeite te kosten als u het borstelen een beetje bij kunt houden. Begin al vroeg met het aanleren van het borstelen zodat uw hond het na een paar keer oefenen niet zo erg meer zal vinden.

Begin als hij een pup is

Zodra uw een pup in huis krijgt is het van belang direct te gaan oefenen met het borstelen. Zorg dat het borstelen geen nare ervaring wordt, bied de hond snoepjes aan of zorg dat hij ondertussen in eerste instantie afgeleid wordt doordat iemand met hem speelt. Hou in uw achterhoofd dat de spanningsboog (de tijd dat een hond zich kan concentreren) nog helemaal niet opgebouwd is. U zult dus moeten beginnen met een paar seconde borstelen en dit steeds wat langer. Zorg dat het geen nare ervaring wordt, trek de klitten er niet direct hard uit maar oefen met beleid. Dit geeft allemaal voordelen voor de toekomst. Zelfs met kort harige honden kunt u niet vroeg genoeg beginnen met borstelen, zo kunt u hem makkelijker borstelen als de hond in de rui komt.

Waarom klitten verwijderen?

  • Het beperkt de beweging van de hond
  • Het kan pijnlijk zijn voor de hond
  • Er kunnen smetplekken onder ontstaan
  • Er kunnen bacteriën in gaan nestelen

Welke borstel gebruikt u?

Om te beginnen kunt u een slickerborstel gebruiken, deze staat ook in de afbeelding. Echter doordat de pinnen niet heel stevig zijn komt u niet in de onderlaag van de vacht en zal deze soms over klitten heen gaan. Na de slickerborstel kunt u de hond met een grove hondenkam uitkammen. Een hondenkam is in de meeste gevallen van metaal waardoor deze zelden kapot kan gaan, een kam voor mensen zal erg snel breken in een hondenvacht.

Hoe begint u?

Een specifieke volgorde voor de lichaamsdelen is er niet. Het is wel handig als u een standaard volgorde gaat aanhouden puur zodat u geen lichaamsdelen vergeet. Als uw hond een lange/dikke vacht heeft til dan steeds een pluk op en zet deze eventueel even vast met een haarclip, zo zorgt u ervoor dat u alle lagen borstelt/kamt. Hou eventueel de vacht beet met één hand zodat hij het getrek aan zijn lichaam niet zo voelt.

Welke plekken klitten het snelst?

Vooral de 'oksels' en het gebied achter de oren klit vaak het snelst. Met de oksels worden simpelweg de delen onder de poten aan de binnenkant bovenin bedoeld. Zijn benen bewegen constant waardoor het haar van het been en van de buik daar snel in elkaar blijft zitten, ook is dit een plek die mensen vaak vergeten te borstelen omdat men er slecht bij kan of over het hoofd ziet. Uw kunt de poot een deel naar de buitenkant bewegen, als u zelf uw houding wat aanpast kunt u er bijkomen.

Hoe verwijdert u de klitten?

Voor het ontklitten kunt u een anti-klittenspray proberen. Klitten verwijdert u simpelweg door deze uit te kammen en het haar goed vast te houden zodat de hond er weinig van voelt. Als u de pluk waar de klit in zit zo dicht mogelijk bij de huid vasthoud trekt u in principe niet een de huid als u de klit uitkamt maar aan de vacht die u vast heeft. Als de klit wat groter is kunt u proberen met een tandje van de kam steeds wat meer vacht uit de grote klit te halen tot de klit volledig weg is. Er bestaan ook antiklitten kammen, deze heeft een soort mesjes die u achter de klit haakt, het principe is dat u de klit doorsnijd echter is dit nog vrij pijnlijk voor de hond, ook zijn de mesjes behoorlijk scherp waardoor er makkelijk huidbeschadiging opgelopen kan worden.

Vervilting

Dit gebeurd voornamelijk bij honden met een dikke onderwol zoals bijvoorbeeld New foundlanders, echter kan het met elke vacht gebeuren als u het te ver laat komen. Een vervilting zijn een hoop klitten die een plak vormen. Deze verviltingen zijn erg moeilijk te verwijderen. Mocht het zover komen dat er geen andere oplossing is dan kunt u knippen, knip dan ten alle tijden met de vachtrichting mee.. U kunt zo een paar knipjes zetten en dan de vervilting er verder uit kammen. Pas wel op dat u met de schaar bij het door de klit steken niet de huid beschadigt. Als u de klit overdwars afknipt ontstaat er een gat in de vacht waarmee een trimmer ook niks anders kan dan de rest van de vacht even kort maken of het gat laten voor wat het is. De vervilting zit vaak ook zo dicht op de huid dat er soms als nog een stuk vervilting in de vacht blijft zitten.

Een vervilte hond naar de trimsalon

Een trimmer zal er alles aan doen de vacht te redden en de klitten te verwijderen. Ook heeft de trimmer soms speciale shampoo's waardoor het wellicht wat makkelijk uit te borstelen is. Echter als de hond totaal vervilt is zit er soms niks anders op dan de hond scheren, er zijn verschillende scheerkoppen die de vacht op verschillende millimeters scheren zo kunt u de vacht bijvoorbeeld tot 16 mm laten scheren. Het scheerapparaat moet wel onder de klit kunnen komen om deze te verwijderen, is dit niet mogelijk dan zal deze helaas waarschijnlijk korter geschoren moeten worden.

Een kwestie van bijhouden

Des te erger de hond vervilt is des te hoger zullen de kosten bij de trimmer vaak zijn, maar als u het te ver laat komen is er geen ontkomen aan. Sommige trimmers rekenen een per uur prijs en met klitten verwijderen kan dit behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Een hond uit de klit houden hoeft niet veel moeite te zijn, als u eens in de drie dagen uw hond volledig uitkamt kan hij nooit zo erg in de klit raken dat de vacht vervilt.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachtenSoorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachtenEen hond kan zijn vacht zelf niet optimaal verzorgen en heeft de hulp nodig van zijn baasje. Hoe vaak je je hond moet bo…
Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…
Trimsalonprijzen voor honden en kattenTrimsalonprijzen voor honden en kattenIn een trimsalon voor honden of katten, worden vaak langharige honden en katten behandeld. Ze gaan er met woeste kapsels…
De wintervacht van de langharige katDe wintervacht van de langharige katEr zijn meer lang- of middenlang harige katten maar de bekendste langharige kat is de pers. In een ver verleden afkomsti…

Het bijzondere leven van de naakte molratDiep onder de grond in een zelf gegraven burcht leeft een onbehaard, rimpelig knaagdiertje; de naakte molrat. Samen met…
Paarden gymnastiserenHoewel soms wordt gedacht dat dit alleen bij dressuur van toepassing is, is het gymnastiseren van paarden belangrijk bij…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 05-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.