Paarden gymnastiseren

Hoewel soms wordt gedacht dat dit alleen bij dressuur van toepassing is, is het gymnastiseren van paarden belangrijk bij alle soorten paardensport. Er zijn verschillende manieren om paarden soepeler te laten worden. Dit hangt ook af van het niveau en de rijstijl van de ruiter. Het doel van het gymnastiseren van paarden is vooral het zorgen voor een stabiele basis.

Wat is gymnastiseren?

Elk paard moet zijn rug gebruiken, de achterhand onder de massa laten treden en op die manier gewicht opnemen, zodat de voorhand verder kan rijzen. Natuurlijk gebeurt dit niet vanzelf. De ruiter zal het paard moeten gymnastiseren om zo de draagkracht, en dus de gezondheid, van het paard te versterken. Gymnastiseren is het uitvoeren van veel verschillende lichaamsoefeningen waarbij souplesse, coördinatie en een toename van kracht belangrijk zijn. Wanneer men gymnastiserend rijdt, is dit minder belastend en dus ook paardvriendelijker.

Waarom is het gymnastiseren van paarden belangrijk?

Wanneer de ongetrainde paardenrug belast wordt door het gewicht van de ruiter, zakt de wervelkolom naar beneden en wordt de rug van het paard hol. Als de spieren in de rug niet aangespannen worden of als ze overbelast raken, kunnen ze niet actief in hun functie werken en daardoor kunnen gemakkelijk blessures bestaan. Het gymnastiserend rijden is dus belangrijk voor het behoud van de paardenrug. Zonder gymnastiserend rijden, is de kans groot dat bij het paard spanning en verkramping op treden. Hierdoor kan het paard niet doen wat de ruiter van hem vraagt. Door gymnastiserend te rijden, wordt het paard soepel en reageert het beter op de ruiterhulpen.

Manieren om gymnastiserend te rijden

Om het paard tijdens het rijden te gymnastiseren, is het belangrijk om goed los te rijden. Bij het losrijden worden het hoofd en de hals voorwaarts gebracht, waardoor de hoofd- en halslengte toeneemt. De romp van het paard wordt langer en de stuwing vanuit de achterhand blijft behouden. Door het goed losrijden valt het paard niet op de voorhand, omdat de achterhand actief wordt ondergebracht. De kracht en souplesse worden in een ontspannen grondhouding verbeterd. Ook de verzameling is van groot belang bij het gymnastiseren van het paard. Bij het verzamelen treden de achterbenen meer onder de massa en krijgt de voorhand meer vrijheid. Daardoor worden hoofd en hals meer opgericht en wordt het paard nageeflijker en korter in zijn lichaam.

Het is een goed idee om een plan te maken voor de trainingen met het paard. Van te voren kunt u bekijken wat het niveau van africhting is, wat de sterke en zwakke punten zijn en wat u wilt bereiken. Een goede training kan het beste uit 3 fases bestaan. In de eerste fase wordt het paard los gereden. De spieren raken in deze fase beter doorbloed en de polsslag en ademhaling gaat sneller. Het lichaam bereidt zich voor op de belasting die gaat volgen. De tweede fase is de arbeidsfase waarin verschillende oefeningselementen aan bod komen. Deze oefeningen vragen meer energie van zowel paard en ruiter dan de oefeningen uit de eerste fase. De concentratie en werkwilligheid moeten tot het einde van deze fase behouden blijven, dus de fase mag afgerond worden wanneer het paard vermoeid raakt. De derde en laatste fase is het uitstappen. Eerst wordt het paard beloond voor het werk wat hij gedaan heeft en dan wordt er uitgestapt. Het paard komt weer tot rust en mag zich nu lang maken. Hij kan geestelijk en lichamelijk uitrusten. Belangrijk is dat iedere prestatie en oefening goed voorbereid en afgerond wordt.

Belangrijke punten

Bij het gymnastiseren van paarden zijn enkele zaken waar men rekening mee moet houden. Het is belangrijk om zonder dwang te rijden. Het paard moet zich ontspannen en dat kan niet wanneer hij onder druk staat. Houd voldoende rekening met het niveau van het paard en verwacht geen zaken van hem die hij nog niet kan. Een ander erg belangrijk punt is de begeleiding. U kunt zich het beste regelmatig laten begeleiden en controleren door een goede instructeur die dezelfde instelling heeft als u en die begrijpt wat uw doelen zijn.
© 2010 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardensport: DressuurPaardensport: DressuurDe dressuursport is een heel populaire tak van de paardensport en wordt gezien als de basis voor alle andere onderdelen…
Stichting veilige paardensport (SRR)Er zijn in Nederland heel veel paardenbedrijven. De een heeft alles netjes voor elkaar terwijl de ander er een zootje va…

Uw hond ontklittenUw hond ontklittenVeel honden van halflang, tot langhaar en van een ruwe vacht tot een stijle vacht, zullen gaan klitten als u deze honden…
Gebitsverzorging bij hondenVaak denken mensen pas over het gebit van hun huisdier na als het al te laat is, omdat men er dan pas bij stilstaat. Om…
Bronnen en referenties
  • Boek: paarden gymnastiseren, auteur: Angelika Schmelzer
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.