Eigen paard aanschaffen

Eigen paard aanschaffen Welke paardengek droomt hier nu niet van? Een eigen paard! Helaas is het houden van paarden een dure aangelegenheid en wordt het vaak geromaniseerd waardoor de werkelijkheid tegen kan vallen. Een paard aankopen is dan maar het begin, daarna komen de daadwerkelijke verzorging, tijd en kosten. Wanneer je jezelf hier goed op voorbereid kan een eigen paard hebben heerlijk zijn. Om je te behoeden voor teleurstellingen heb ik een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet.

Eigen paard: De aanschaf

Het aanschaffen van een eerste eigen paard is een zeer bijzondere gelegenheid. Er is een vreselijk groot aanbod aan verschillende paarden en pony's met ieder hun eigen karakter en capaciteiten. Zorg er daarom ook zeker voor dat je, voordat je daadwerkelijk zomaar een paard aanschaft, weet wat je met het paard wilt gaan doen. Daarnaast is het budget wat je kan besteden voor de aanschaf van een paard goed in de gaten houden. Een fijn recreatie paard kan je vaak al aanschaffen vanaf duizend euro terwijl een goed sportpaard soms wel honderdduizend euro kost. Een paard aanschaffen doe je niet dagelijks en het gaat om een levend dier dus neem rustig de tijd om het paard te vinden wat bij jou en je wensen past.

Daarnaast moet je direct rekenen op dierenarts kosten. Nog voordat je daadwerkelijk het paard wat je op het oog hebt aanschaft kan je het best een keuring laten doen door je dierenarts. Het kan namelijk zijn dat het paard wat je graag wilt aanschaffen er gezond uitziet en heel braaf is maar toch nog gebreken vertoont. Helaas zijn er ook nog steeds mensen die hun zieke paard verkopen aan personen die hier niet zoveel verstand van hebben. Om teleurstellingen te voorkomen raad ik dan ook iedereen die een paard wilt aanschaffen aan een keuring te laten doen.

Eigen paard: Stalling en weide

Heb je er al goed over nagedacht waar je het paard gaat plaatsen? Heb je zelf misschien stalling en weidegang of moet je het paard op de manege stallen? Wanneer je een paard op een manege wilt stallen moet je al snel rekenen op driehonderd euro in de maand. Zorg ervoor dat je precies weet wat er bij die prijs inbegrepen zit. Sommige maneges vragen nog een extra bijdrage wanneer je het paard ook op een van de weides wilt laten grazen.

Als je thuis ruimte hebt om je paard te stallen lijkt het soms dat je goedkoper uit zult zijn maar dit is niet altijd het geval. Je dient zelf te zorgen voor de aanschaf van stro, hooi en krachtvoer waarvoor je bij een gemiddeld paard al snel honderd of meer euro's voor moet rekenen. Ook water dient betaald te worden en eventuele stroom. Daarnaast moet je rekening houden dat je alles zelf zult moeten opslaan dus ook hiervoor dient weer ruimte vrij gemaakt te worden. De weide dient ook ingezaaid te worden en zeker goed omheind. Denk daarbij ook aan het extra werk wat het houden van een eigen paard dagelijks met zich meebrengt.

Eigen paard: Terug komende kosten

Je moet er rekening mee houden dat je paard minimaal elke drie maanden ontwormt dient te worden. Daarnaast moeten de hoeven onderhouden worden. Dit om de zes tot acht weken. Staat het paard op ijzers dan kan je hier rond de honderd euro voor rekenen. Ook een jaarlijks bezoek van de paarden tandarts moet je incalculeren bij de terug komende kosten.

Wanneer je paard iets mankeert kunnen de kosten van de dierenarts vaak behoorlijk oplopen. Daarbij moet je paard jaarlijks geent worden waarvoor je gemiddeld alweer vijftig euro kwijt bent.

Als laatste zal je steeds opnieuw verzorgingsmateriaal moeten aanschaffen. Denk dan aan anti-klit, vliegenspray, dekens, hoevenvet en natuurlijk de onderhoudsproducten van het materiaal.

Eigen paard: Benodigde materialen

Over het algemeen gaat het materiaal wat je koopt voor je eigen paard lang mee maar door verslijting zal je soms toch het een en ander moeten vervangen. Om op weg te zijn met het benodigde materiaal heb ik hieronder een lijstje gemaakt. Het gaat hierbij om de gemiddelde prijzen dus vaak kan je ook goedkoper uit zijn of tweedehands paardenmateriaal aanschaffen.
  • Zadel: 1500 euro
  • Hoofdstel: 50 euro
  • Halster: 15 euro
  • Borstels: 25 euro
  • Dekens: 300 euro

Dit is enkel voor de minimale verzorging en rijden van je eigen paard. Soms heb je nog extra spullen nodig zoals longeerlijn, halstertouw enz.

Een eigen paard is een fantastisch iets wanneer je weet dat je voor behoorlijke kosten kunt komen te staan. Zorg er dus altijd voor dat je, voordat je het paard aanschaft, de belangrijkste zaken op orde hebt zodat jullie direct een goede start kunnen maken. Maar bezint eer ge begint, dit is de beste tip die ik kan geven. Wanneer je zeker bent dat je je eigen paard ook de juiste verzorging kunt bieden zal je er ook echt van kunnen genieten.
© 2010 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…

Dierenuitvaart - de keuzes die u heeft om afscheid te nemenAfscheid nemen van een geliefd dier is ten alle tijden erg moeilijk. Er komen steeds meer keuzes om uw dier een waardig…
Problemen met puppy's en de mogelijke oplossingenPuppy's, ze zien er hartstikke schattig uit, maar ze brengen vaak ook in de eerste tijden veel problemen met zich mee. V…
Bronnen en referenties
  • Manege van Horne hoeve waar ik altijd met veel plezier ben gekomen.
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.