Problemen met puppy's en de mogelijke oplossingen
Puppy's, ze zien er hartstikke schattig uit, maar ze brengen vaak ook in de eerste tijden veel problemen met zich mee. Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld het piepen, blaffen, zindelijk worden en angst. Elke pup is anders en zal dan ook verschillende problemen met zich mee kunnen brengen, maar met de juiste aanpak is er een mogelijke oplossing. Vooral consequentie is bij puppy's vaak van groot belang.
De pup piept/blaft in de bench
Aangezien een pup nog niet zindelijk is en vaak graag zijn puppytandjes in meubelen zet kiezen veel mensen om gebruik te maken van een bench. De bench kan bij training ook een rustige en veilige omgeving voor de pup vormen. Voor een puppy is het niet niks om weggehaald te worden bij zijn broertjes/zusjes en zijn moeder. De pup heeft tijd nodig om te wennen. Als de pup piept of blaft in de bench bent u wellicht een stapje te snel gegaan met het aanleren van de bench. Zorg dat de pup de bench leuk vindt, geef er kluifjes in en zijn voer. Laat hem wel vanaf de eerste dag dat de pup bij u is in de bench slapen. Ziet u dat de pup ergens aanstalten maakt om in slaap te vallen, leg de pup er dan in. U kunt de bench eventueel de eerste nachten bij u naast het bed plaatsen, de pup wordt hier meestal stiller van omdat hij zich in een roedel begeeft. Als u andere honden heeft lopen en u begint op de juiste manier dan is het niet per se nodig de pup eerst naast u bed te plaatsen aangezien hij dan in de woonkamer met de roedel is.
Als hij tijdens de nacht piept zult u het toch vol moeten houden, de eerste paar nachten is de pup gewoon in een nieuwe omgeving en mist zijn nest en de situatie waar hij/zij uit kwam. Let er echter wel op dat een pup zijn sluitspieren nog niet getraind heeft, ga er dus aan het begin om de 1 en half uur à twee uur uit om hem zijn behoefte te kunnen laten doen. Als de pup er net is kunt u eventueel uw hand op de bench leggen om te laten merken dat u in de buurt bent en de pup niet alleen is, breid dit steeds verder uit. Geef hem echter geen aandacht als hij piept, kom niet terug naar binnen als hij na een uitlaatbeurt direct weer piept/blaft maar negeer de pup. Ook negatieve aandacht is voor een hond aandacht en dan krijgt hij zijn zin. De hond zal de link leggen ik piep, de baas komt hij zal niet denken ik piep+baas zet een luide stem op.
De pup doet zijn behoefte in de bench
Als het in het begin goed is gegaan met de zindelijkheid in de bench kan het zijn door een onverwachts verandering bijvoorbeeld al het vuurwerk op oudejaarsavond waardoor hij wat bang wordt. Dit kan vanzelf weer over gaan als hij merkt dat alles weer normaal is. Doet uw pup vanaf begin af aan wat in de bench, dan is het een kwestie van uw wekker eerder zetten, het is zwaar de eerste tijd maar zodra de pup het doorheeft zal hij het echt niet meer doen. Een hond bevuilt namelijk in principe zijn eigen nest niet en zijn nest wordt/is zijn bench. De pup zal zich dus ook heel schuldig voelen als hij het moet laten lopen omdat hij het niet meer op kan houden.
De pup piept/blaft als we weggaan
Als hij eenmaal gewent is dat de bench zijn slaapplaats is en dat dat een veilige plek is kunt u oefenen om de pup alleen te laten zijn. Hierbij is het ook zeer belangrijk dat u niet te snel gaat, sommige pups leren sneller dan andere. Zorg voordat u weggaat dat de pup erg moe is en eigenlijk het liefst gelijk wil gaan slapen in de bench. Doe alsof er niks verandert en loop gewoon even de kamer uit, is de pup stil dan kunt u terug komen. Piept of blaft de pup blijf dan even weg tot hij even al is maar 3 seconde stil is. Hij zal de link leggen ik ben stil+de baas komt. Bouw dit langzaam uit en blijf steeds tien minuten langer weg.
De pup en vuurwerk
Als u de pup in oktober krijgt kunt u waarschijnlijk bij een hondenvereniging in de buurt deelnemen aan een vuurwerktraining. Als de pup later komt zal hij moeten gaan beseffen dat vuurwerk niet bijzonder is. Kijk of u een hond uit de buurt kunt vinden die niet bang is voor vuurwerk en laat samen de honden uit. De pup zal waarschijnlijk een voorbeeld nemen aan de andere hond. Beloon de pup niet en neem hem niet op de armen als hij schrikt van vuurwerk. Het enige wat u kunt doen is als hij blijft zitten of stil staan dat u hem bij u roept met het commando waarmee u de pup altijd bij u haalt. U kunt de pup dan belonen omdat hij gekomen is op het commando en niet omdat hij schrok. Hou de pup aangelijnd dan hij kan namelijk niet weglopen als hij schrikt van het vuurwerk. Negeer dus echt de reactie op het vuurwerk en geef alleen een beloning als hij komt op het commando waarop hij hoort te komen, waarschijnlijk geeft u dan namelijk altijd een beloning omdat hij dat commando nog deels moet leren.
De pup is wagenziek
Veel pups worden in het begin wagenziek dit omdat hun lichaam het rijden gewoon niet gewend is. Zorg dus als u de pup ophaalt dat u iets bij u heeft waarmee u het op kunt vangen en op kunt ruimen. Neem het hem de eerste keer niet kwalijk want dan is het waarschijnlijk gelijk een lange rit. Vervolgens kunt u het autorijden met hem gaan opbouwen. Begin vanaf dag 2 gelijk kleine stukjes met hem te rijden, maak niet te scherpe bochten en onverwachtse bewegingen. Als u dit elke dag standaard doet en steeds wat uitbreid zal het waarschijnlijk vanzelf overgaan omdat het lichaam er aan went.
De pup is bang
Voorkom dat uw pup bang word. De eerste periode van 3 tot 12 weken zit hij in een socialisatie periode. In deze periode kunt u hem aan zoveel mogelijk laten wennen en zal hij er snel aan kunnen wennen. Neem hem mee naar drukke steden, met het openbaar vervoer, laat hem andere dieren zien enzovoorts. Zorg dat de eerste ontmoetingen leuk zijn, laat hem bijvoorbeeld eerst kennis maken met een oudere hond die geen vlieg kwaad zal doen zodat hij er niet bang van wordt. Een nare ervaring kan hem in deze periode namelijk ook zijn hele leven bijblijven.
De pup sloopt
Een pup weet nog niet in zijn nieuwe huis waar hij wel en niet op mag kauwen en mee mag spelen. U zult dit hem moeten leren. Als hij in iets gaat kauwen waarin dit niet de bedoeling is zeg dan met een normale stem nee, hij zal waarschijnlijk omkijken en dan biedt u hem een speeltje/kluifje aan. Zo zal hij vanzelf na veel oefenen leren waarop hij wel en niet mag kauwen. Rond 4 maanden begint een pup te wisselen van gebit, hierdoor heeft u de kans dat hij dankzij deze verandering ook weer zal willen kauwen op dingen, biedt hem daarom kluiven aan en kauwspeeltjes, zorg wel dat de kluiven niet het formaat hebben dat hij deze in één keer door kan slikken, dit kan erg gevaarlijk zijn.
Lees verder