Rode/bruine strepen bij hondenogen - oorzaken en oplossingen

Rode/bruine strepen bij hondenogen - oorzaken en oplossingen Vaak wordt dit probleem gezien bij witte honden. Echter kunnen andere kleuren honden er net zoveel last van hebben alleen valt dit door de vachtkleur niet zo snel op. Hoe komt het eigenlijk dat uw hond deze rood/bruine strepen onder zijn ogen krijgt? Zou hij er echt last van hebben en hoe maakt u het schoon? Op al deze vragen kunt u een antwoord vinden in dit artikel.

Waarvoor dient traanvocht

Een hond kan in principe niet huilen door bepaalde emoties. Het traanvocht bij honden is er voor om het oog nat te houden en vuil uit het oog te verwijderen. Het kan zijn dat uw hond overtollig traanvocht aanmaakt en dit niet af kan voeren door vernauwde traanbuisjes.

De oorzaak

Er kunnen twee verschillende oorzaken zijn:
  • entropion
  • er zit een haartje tegen zijn oogbol
  • het afvoerkanaal is verstopt of niet goed aangelegd
Entropion is een naar binnen gekruld ooglid. Het veroorzaakt irritaties en overtollig traanvocht. Entropion zelf is niet erfelijk, wel de lengtes en ligging van de oogbollen in de kassen waardoor toch de erfelijkheid een rol speelt.

Honden als Shi-Tzu's hebben vaak ietwat bolle ogen en bolle wangen. Op het moment dat het haar gaat groeien als puppy zijnde kunnen de haren doordat deze nog niet volgroeid zijn eerst recht op staan en zo het oog raken. Hierdoor gaat het oog meer traanvocht aanmaken. Om dit te voorkomen kunt u het haar beter niet afknippen, dan blijft u knippen want het groeit in eerste instantie steeds zo terug totdat het langer/zwaarder wordt en naar beneden gaat hangen. U kunt het beste het haar met Nivea of iets dergelijks naar beneden doen en zo lang laten groeien. Als het eenmaal lang is zal het hondje daar geen last meer aan ondervinden.

Tranende ogen zien we ook vaak bij kortkoppige hondenrassen. De schedels zijn door het doorfokken zo plat geworden dat de afvoerkanaaltjes voor traanvocht niet goed aangelegd zijn. Over deze kopkoppige honden heb ik nog een ander artikel geschreven: Brachycefaal obstructief syndroom.

Het gevolg

Mensen denken vaak dat het voornamelijk bij witte hondjes voorkomt, dit is doordat het bij witte honden goed te zien is. Als traanvocht opdroogt in de vacht onder het oog wordt het namelijk rood/bruinkleurig. Als dit te vaak gebeurt doordat er ook niks aan gedaan wordt kan de huid onder het oog ook week en ontstoken worden. De bruinige plekken zijn na een tijd zeer moeilijk weer schoon te krijgen.

Naar de dierenarts

In het geval van entropion zal de hond sowieso langs de dierenarts moeten gaan. Wellicht kan hij het met zalf verhelpen, maar een operatie kan nodig zijn. Het zelfde geldt voor de nauw aangelegde afvoerkanaal. U kunt de dierenarts laten kijken of hij eventueel een buisje kan plaatsen waardoor deze open zal blijven. Echter is het risico van een operatie bij kortkoppige honden zo groot doordat deze ook niet goed met een pijp onder narcose kunnen dat er vaak niet voor een operatie wordt gekozen.
U kunt dus altijd het beste even overleggen met uw dierenarts wat de mogelijkheden voor uw hond zijn.

Het schoonmaken van de ogen

U kunt zelf de viezigheid zolang het niet ingetrokken is schoonmaken met wat gekookt water op een wattenstaafje. Uiteraard laat u het water eerst weer afkoelen. Vervolgens als het schoon te krijgen is kunt u wat vaseline onder het oog smeren. Pas hier wel heel erg mee op, vraag desnoods of de hondentrimster dit wilt doen, het is van belang dat de hond het echt absoluut niet in zijn oog krijgt. Het traanvocht glijdt zo over de vacht heen in plaats van dat het op die plek in kan trekken.
© 2010 - 2023 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Aandoeningen hond: droge ogenAandoeningen hond: droge ogenDroge ogen is een van de meest voorkomende oogproblemen bij de hond. Het wordt veroorzaakt doordat de traanklieren door…
Droge ogen voorkomen en verhelpenDroge ogen voorkomen en verhelpenEen mens kan geen enkele hinder aan z'n ogen hebben. Zodra we een klein vuiltje of een zandkorrel in ons oog hebben, kun…
Uien snijden zonder tranende ogenBij het snijden van een ui staan je ogen waarschijnlijk meer dan eens vol met tranen. Hoe komt dit en wat kan je eraan d…

Problemen met puppy's en de mogelijke oplossingenPuppy's, ze zien er hartstikke schattig uit, maar ze brengen vaak ook in de eerste tijden veel problemen met zich mee. V…
Het harnachement bij het springenBij het springen hebben paarden vaak veel extra's om hun lichaam. Deze onderdelen hebben allemaal hun eigen functie. Het…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.