De eerste periode met een puppy

Een puppy aanschaffen lijkt zo makkelijk, maar er komt heel wat bij de opvoeding kijken. U moet echt structueel te werk gaan zodat uw pup uiteindelijk een gezellige aangename huishond word. In dit artikel kunt u alles lezen over wat belangrijk is in de eerste periode in huis.

Aanschaf van artikelen

Om een pup op te voeden heeft u een aantal artikelen nodig waaronder:
  • speeltjes
  • riem
  • halsband
  • voerbak
  • waterbak
  • puppyvoer
  • bench
Dat puppy's graag bijten komt niet enkel omdat ze nog niet weten waarop ze mogen kauwen. Het kauwen op spullen komt vooral voor tijdens het wisselen van de tanden. Zorg daarom dat u speeltjes heeft waar hij in mag bijten, als hij ergens in bijt wat niet mag bied hem dan een speeltje aan. Leer hem zo op een speelse manier waar hij op mag kauwen en waarop niet.

De bench

De bench wordt zijn slaapplaats. Zorg dat hij daar het gevoel krijgt dat hij veilig zit en dat hij het een fijne plek vind. De bench klinkt zielig maar het geeft een hoop voordelen:
  • Een hond bevuild in principe zijn slaapplaats niet waardoor hij sneller zindelijk word.
  • De pup kan niks kapot bijten.
  • De pup leert dat deze plek veilig is voor als hij alleen moet zijn.
U zult in stappen moeten leren dat het fijn is om in de bench te moeten zijn. Dit kunt u leren door hem bijvoorbeeld een kluif te geven in de bench. Als hij er met de kluif uit loopt, leg de kluif dan weer terug in de bench net zolang tot hij door heeft dat hij de kluif daar op moet eten. Leg er eventueel ook een speeltje in en uiteraard een lekker dekentje waarop hij kan slapen.
Als u merkt dat uw pup moe wordt of al in slaap valt leg hem dan in de bench neer.
Als hij door heeft dat de bench zijn veilige slaapplek is kunt u het deurtje dicht doen. Wellicht gaat de pup heel erg piepen, maar het is noodzaak dat u dit negeert. Als u nu de bench opent zal de pup een link leggen 'ik piep en de deur word weer open gemaakt'. Geef het dus echt niet op anders zal hij altijd blijven piepen en blaffen in de bench.
Schaf eventueel twee benches aan en plaats er ook één op de slaapkamer. De pup komt net uit zijn nest waar hij veilig tussen meer pups zat en heeft wellicht nog iemand nodig om zich heen. U kunt de bench bijvoorbeeld eerst dicht naast uw bed plaatsen zodat de pup u ruikt. Als het goed gaat kunt u de bench steeds iets verder richting de woonkamer verplaatsen.
Een bench is absoluut geen verplicht, bij sommige pups gaat het ook prima zonder. De bench is dan ook meestal meer een hulpmiddel voor de baas dan voor de hond. Ten slotte kunnen wij mensen in de nacht niet constant in de gaten houden of het pupje iets aan het uitspoken is.

Socialiseren

Van 3 tot 12 weken zit de pup in de socialisatiefase. In deze periode is het van belang uw pup met zoveel mogelijk dingen kennis te laten maken. In deze fase went hij het snelst aan dingen en laat hem dus met alles in aanraking komen wat u denkt dat hij kan tegenkomen in zijn leven. Dit kunnen dingen zijn als:
  • mensen
  • honden
  • openbaar vervoer
  • auto rijden
  • vuurwerk

Dierenarts en borstelen

Het is van belang dat u de pup laat nakijken door de dierenarts. De pup zal als u hem net heeft al bijna zijn 2e inenting moeten(met 9 weken). Laat hem dus ook zo snel mogelijk kennis maken met de dierenarts om erachter te komen of er niks aan hem mankeerd en om de pup aan de dierenarts te laten wennen.
Of u nou een langharige of kort harige pup heeft gekozen, begin vanaf het begin af aan al met borstelen. Het is handig als u de kortharige hond met de rui toch uiteindelijk ook kan borstelen zonder problemen. Als uw hond lang haar heeft is het al helemaal belangrijk zodat hij het niet vervelend gaat vinden als er klitten uitgekamt moeten worden. Maak vooral een feest van het borstelen. Verplicht uw pup niet gelijk om een half uur stil te staan en als hij even stil staat en rustig is onder het borstelen beloon uw pup dan uitbundig.

Puppycursus

Ookal heeft u ervaring met het opvoeden van pups, toch is een puppycursus iedereen aan te bevelen. Hierdoor leren de pups vooral goed met andere honden om te gaan wat erg belangrijk is. Zo blijft hij op zijn baasje gefocused als u een andere hond tegenkomt. Hier leert u de basiscommando's, maar ook kunt u hier met al u vragen rondom uw pup terecht.

Zindelijk maken

Hiermee begint u op de eerste dag dat u de pup krijgt. Elke keer als de pup heeft gegeten, geslapen, gespeeld zult u hem even naar buiten moeten doen om te kijken of hij wat doet. Blijf zelf stilstaan anders wordt de pup afgeleid en zal hij wellicht niks doen. Als de pup zijn behoefte doet prijs hem dan de hemel in. Niet te overweldigend want hij moet er niet van schrikken, maar laat weten dat het heel goed is wat hij doet.
U kunt eventueel een beetje herkennen dat de pup wat moet doen als:
  • Hij rondjes gaat lopen
  • Hij rond snuffeld over de grond
  • Hij gaat piepen om niks
Mocht de pup wat in huis doen, wordt dan niet boos. De blaas van de pup is nog klein en ongeoefend. De pup kan er niks aan doen als hij per ongeluk wat in huis laat lopen.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Benchtraining puppyBenchtraining puppyAls je een puppy in huis haalt, dan is er 1 ding dat bijna niet mag ontbreken, namelijk een bench. Het biedt een veilige…
Een pup opvoedenEen pup opvoedenEen pup in huis halen is natuurlijk geweldig. Je hebt altijd gezelschap, het beestje wil altijd spelen en je hoeft je ge…
De beagle: opvoeding van uw pupDe beagle: opvoeding van uw pupDe beagle is een fantastische hond. Hij zal u veel liefde en plezier in uw huis brengen. De opvoeding is leuk, maar soms…

De witte ijsbeerDe witte ijsbeerDe ijsbeer is de grootste beer van allen. Deze beer komt alleen voor in het Noordpoolgebied. Deze beer eet ook bijna all…
Over de octopusDe octopus is van de orde Octopoda en van de klasse Cephalopoda. Ze kunnen van kleur veranderen en hun lievelings voedse…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 10-04-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.