Genetische medische problemen bij honden

Genetische medische problemen bij honden De dierenbescherming is er een voorstander van om verschillende rassen met elkaar te fokken. Rashonden worden vaak zo gefokt op bepaalde uiterlijke kenmerken dat het ook medische schade op kan leveren. Er vindt veel inteelt plaats en de slechte medische eigenschappen worden doorgefokt. Elk ras heeft zo zijn eigen kenmerken en bij sommige rassen zijn er amper medische terugkomende problemen terwijl er bij andere rassen een groot percentage met dezelfde problemen te kampen heeft.

Medische fokproblemen

Mensen kiezen meestal graag voor een rashond wegens een bepaald uiterlijk of bepaalde eigenschappen. Echter gaan sommige rassen ook gepaard met medische problemen. Er zijn vele soorten aandoeningen, maar sommige komen regelmatiger voor dan de ander. Zo wordt de Sharpei gekenmerkt door zijn rimpels waar veel mensen weg van zijn, maar deze rimpels zorgen ook vaak voor huidproblemen omdat er vuil tussen kan blijven zitten. De medische problemen die in dit artikel besproken worden hebben allemaal te maken met genetische aanleg.

Mini-rassen

Sommige hondenrassen worden verkocht met het woord mini ervoor. Een voorbeeld die we regelmatig tegenkomen zijn de Mini-Matlezers. Echter bestaat dit ras in principe niet, deze kunnen dus ook niet met stamboom verkocht worden mits het toevallig de kleinste van het nest is. De mini's worden veelal niet groter dan 20/25 cm. De nesten zijn gewoon te klein gefokt, hierdoor kan de hond problemen met zijn gezondheid krijgen.

Patella luxatie

Dit probleem kan bij elke hond voorkomen, maar wordt vooral gezien bij kleine hondjes zoals Terriërs, Dwergpoedels en Chihuahua. Het houd in dat de knieschijf verkeerd schiet, vaak schiet deze naar de binnenkant. Er zijn verschillende vormen van Patella Luxaties de ene erger dan de ander.
  • habituele luxatie --> hierbij schiet de knieschijf er tijdens het lopen uit, de hond loopt even op drie poten. Vaak schiet de knieschijf vanzelf weer terug
  • stationaire luxatie --> deze vorm is behoorlijk pijnlijk. De hond kan maar moeilijk op staan en loopt met O-benen
Dan is er ook nog de ergste vorm, hierbij schiet de knieschijf niet terug. De hond zal met zijn poten over de grond slepen. Dit is ook de pijnlijkste vorm, er bestaat een grote kans dat pezen en spieren rondom de knie ook beschadigt raken. Bij deze vorm van de Patella Luxatie zit er niks anders op dan een operatie.

Brachycefaal obstructief syndroom

Dit komt voor bij vele kortkopige rassen zoals de onder andere de Buldog en Mopshond. Vaak vinden mensen het iets aandoenlijk hebben dat hun hond snurkt, echter is dit niet normaal bij een hond. Hij heeft dan last van ademhalingsproblemen doordat alles zo op elkaar zit gedrukt. Deze rassen moeten vaak ook met een keizersnee ter wereld worden gebracht omdat de koppen zo breed worden gefokt dat de hond zijn puppy's niet natuurlijk kan werpen. Aangezien dit een groot en veelvoorkomend probleem is heb ik ook daarover een artikel gepubliceerd Brachycefaal obstructief syndroom

Open voorhoofds fontanel

Dit komt voornamelijk voor bij Chihuahua's. Een fontanel is een plek op de schedel die naar mate een dier/mens ouder wordt aan hoort te sluiten, bij Chihuahua's gebeurd dit echter soms niet. Vroeger wouden de mensen alleen chihuahua's met een open fontanel, gelukkig is het tegenwoordig op shows gewenst geen tot een zeer kleine fontanel te hebben. Honden die dit hebben kunnen ook last hebben van:
  • Uitpuilende ogen
  • Waterhoofd
  • Makkelijk oplopen van beschadiging aan de hersenen

Heupdysplasie

Wellicht als u honden heeft hoort u wel eens de afkorting HD, dit staat voor Heupdysplasie. HD is eigenlijk simpelweg een heupmisvorming. De heup bestaat uit een kop en kom die normaal goed in elkaar vallen. Bij HD blijft er echter teveel ruimte tussen de kop en de kom. Enkele symptomen van HD zijn:
  • Moeilijk opstaan
  • kreupel lopen
  • doorgezakte achterhand (vaak goed te zien bij Duitse herdershonden)
  • huppelen
  • koehakken (de hakken worden naar binnen gedraaid)
  • stijvigheid
U kunt een pup op HD laten testen door röntgenfoto's te laten maken.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: losse knieschijfAandoeningen hond: losse knieschijfEen losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, is een aandoening waarbij de knieschijf af en toe of helemaal uit…
Heupprobleem bij de hond: heupdysplasie of HDHeupprobleem bij de hond: heupdysplasie of HDHeupdysplasie (vaak kortweg HD) genoemd, is een erfelijke afwijking die bij honden voorkomt. In het algemeen kan worden…
Aandoeningen hond: brachycephaal obstructief syndroomAandoeningen hond: brachycephaal obstructief syndroomHonden met een korte snuit en met een korte bovenkaak kunnen door anatomische afwijkingen last krijgen van de ademhaling…
Chronische bot- en gewrichtsaandoeningen bij de hondChronische bot- en gewrichtsaandoeningen bij de hondEr zijn een aantal chronische bot- en gewrichtsaandoeningen bij de hond, dit zijn aandoeningen die normaal gezien niet m…

De opleiding tot blindengeleidehondHet KNGF leidt al vele jaren met succes geleidehonden op. Eerst waren het alleen blindengeleidehonden, maar tegenwoordig…
Alles over een bijrijdsters/bijrijders voor je paardTegenwoordig is het relatief normaal dat iemand een bijrijder heeft voor zijn paard. Sommige mensen denken dat bijrijder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greekfood-tamystika, Pixabay
  • https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/patellaluxatie-losse-knieschijf
  • https://www.dierenkliniek-leuven.com/index.php/auto-generate-from-title/huisdier-hond/37-heupdysplasie
  • http://www.rashondenwijzer.nl/aandoeningen/open-fontanel-niet-geheel-gesloten-schedeldak
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.