Alles over een bijrijdsters/bijrijders voor je paard

Tegenwoordig is het relatief normaal dat iemand een bijrijder heeft voor zijn paard. Sommige mensen denken dat bijrijders alleen zijn voor mensen die zelf geen zin hebben hun eigen paard te doen, echter zijn er verschillende reden waar je soms ook niks aan kunt doen. In dit artikel vind u informatie hoe u aan een geschikte bijrijder kunt komen en hoe u te werk kunt gaan.

Waarom opzoek naar een bijrijder?

Er zijn verschillende reden om op zoek te gaan naar een bijrijder. Een paar reden kunnen zijn:
 • Omdat u niet genoeg tijd heeft
 • Omdat u vindt dat uw paard wat extra aandacht verdient
 • Omdat u op vakantie gaat
 • Omdat u ziek bent
Als u niemand kent die het verzorgen van uw paard tijdelijk over kan nemen kunt u onder andere via internet op zoek gaan. Plaats bijvoorbeeld een advertentie en laat hier in weten waar u naar op zoek bent.

Wat zet u in de advertentie?

Handige dingen die u in de tekst van de advertentie kunt verwerken zijn:
 • Om welke/hoeveel dagen het gaat
 • Wat er gedaan mag worden met het paard
 • Wat de minimale leeftijd moet zijn van de bijrijder
 • De lengte van het paard
 • De minimale/maximale lengte en gewicht van de ruiter
Het verstandigst is om in eerste instantie geen foto in de advertentie te zetten. Er bestaat dan een grote kans dat een onervaren iemand interesse gaat tonen puur om het uiterlijk van het paard.

Afspreken

Mocht het mail/bel contact verlopen zoals gewenst maak dan een afspraak. Als u opzoek bent naar iemand met ervaring, laat diegene dan eerst bijvoorbeeld even alleen het paard borstelen en longeren om te kijken of de bijrijder hier ervaring mee heeft. Longeren is namelijk ook een zeer belangrijk onderdeel van het trainen van het paard en kan soms verplicht komen kijken bij het herstel na blessures. Kijk goed hoeveel aandacht de bijrijder besteed aan het verzorgen, ook van het harnachement. De verzorging van het paard is namelijk toch echter het belangrijkst, diegene moet vriendelijk met uw paard om gaan.

Wees niet bang om nee te zeggen

Als u merkt dat het toch niet goed gaat, zeg dit dan eerlijk. U wilt ten slotte het beste voor uw paard. Schroom niet om meerdere bijrijders uit te nodigen en de beste er uit te kiezen. Als u bij een vervolg afspraak diegene laat rijden en de bijrijder doet iets waarvan u niet gediend bent, meld dit dan. Kijk of de bijrijder zich aan past en bereid is te leren communiceren met het paard zoals u dat doet. Als er op een andere manier getraind wordt komt uw paard wellicht niet snel verder qua oefeningen. Spreek bijvoorbeeld af dat u er de eerste paar keren bij zult zijn en daarna één keer in de zoveel tijd op uw manier een les geeft.

Afspraken maken

Als u de perfecte bijrijder heeft gevonden voor uw paard maak dan duidelijke afspraken en zet deze zwart op wit. Het lijk misschien een beetje overdreven, maar als er iets mis gaat kunt u altijd op het contract wijzen. In het contract kunt u onder andere vaststellen:
 • welke dagen de bijrijder rijd
 • Een opzeg termijn
 • Eventuele bijdrage in de kosten
 • Wat er gebeurd als iets kapot gaat
Zo kan de lijst nog veel verder worden aangevuld. Vergeet zeker niet het nummer van de dierenarts en hoefsmid bij de bijrijder achter te laten. Mocht er echt iets ernstig zijn, dan wilt u toch liever dat de dierenarts er eerder is dan u.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorgpaard gezocht!Verzorgpaard gezocht!Ben je gek op paarden, maar heb je niet de middelen om een eigen paard aan te schaffen, dan kan je ervoor kiezen op zoek…
Verzorgpaard of bijrijdpaard zoeken: Hoe en wat?Niet iedereen kan een eigen paard onderhouden, maar er zijn ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld een verzorgpaard bij ie…
Manegepaard, verzorgpaard, leasepaard of een eigen paardAls u begint met paardrijden is het altijd verstandig minstens wat basismanegelessen te volgen voor de juiste houding, h…
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…

Genetische medische problemen bij hondenGenetische medische problemen bij hondenDe dierenbescherming is er een voorstander van om verschillende rassen met elkaar te fokken. Rashonden worden vaak zo ge…
SGW - samengestelde wedstrijdSGW staat voor samengestelde wedstrijd en wordt ook wel eventing genoemd. Dit houdt in dat er drie wedstrijden op één of…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 04-11-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.