Verzorgpaard of bijrijdpaard zoeken: Hoe en wat?

Niet iedereen kan een eigen paard onderhouden, maar er zijn ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld een verzorgpaard bij iemand thuis of op een manege. Waar vind je die? En wat moet je doen als je een leuke pony hebt gevonden?

Een verzorgpaard of bijrijdpaard?

Een verzorgpaard en bijrijdpaard zijn eigenlijk twee verschillende dingen, maar in de volksmond wordt het vaak gewoon een verzorgpaard genoemd. Een bijrijdpaard betekent dat je het paard echt moet gaan rijden, trainen en verzorgen. Een verzorgpaard daarentegen gaat meer om het verzorgen van het paard, vaak ook wel rijden, maar de eerste prioriteit is verzorgen.
Nu moet je jezelf de vraag stellen: Wil ik een verzorgpaard of een bijrijdpaard? Wil je dus echt een paard verzorgen of een paard verzorgen en trainen? De meeste zullen zeggen: Ik wil graag rijden! Maar bedenk ook dat een paard veel verzorging nodig heeft en je niet altijd alleen kan rijden.

Een advertentie plaatsen

Je hebt voor jezelf bedacht wat je ongeveer wilt. Je kunt dan bijvoorbeeld op marktplaats of op bokt een advertentie plaatsen. Maar hoe maak je een nette advertentie? Dit is namelijk erg belangrijk, want heel veel mensen knappen af op slecht opgezette advertenties met veel spelfouten. Een advertentie is duidelijk en omschrijft in dit geval wie jij bent, wat je kunt en wat je zou willen.
Een aantal tips voor een goede advertentie:
  • Begin zinnen nooit met 'Ik'.
  • Let op je spelling en maak dus geen spelfouten
  • Zet duidelijk neer wie je bent, hoelang je bent, hoe oud je bent en eventueel hoe zwaar je bent
  • Omschrijf duidelijk waar je wel en niet ervaring mee hebt
  • Zet in de advertentie wat je zou willen doen, maar begin niet met 'Ik wil..'
  • Zet ook neer of je eventueel een bijdrage wilt leveren
  • In welke straal (km) je iets zoekt
Het is ook erg handig om scherpe en duidelijke rijfoto's te plaatsen van jezelf, zodat diegene die naar je advertentie kijkt meteen kan zien hoe je ongeveer rijd. Wat je beter niet kunt doen is een telefoonnummer in de advertentie zetten.

Advertenties bekijken

Er staan natuurlijk ook altijd advertenties van mensen die een verzorger of bijrijder zoeken. Denk goed na welk vervoersmiddel je hebt en in welke straal je een pony zoekt. Het is namelijk niet handig om een pony op 15km te hebben staan, terwijl je alleen beschikt over een fiets. Kijk eens rond op marktplaats of bokt en lees de advertenties goed door. Vaak staan er een aantal eisen in de advertentie, voldoe jij aan deze eisen? Dan kun je een nette mail sturen om te zeggen dat je interesse hebt.
Je kunt beter geen mail sturen als je niet aan alle eisen voldoet, tenzij de eis niet zo heel belangrijk is.

Mailcontact

Als je zelf een advertentie plaatst, dan zul je soms een mailtje krijgen van iemand die interesse heeft in jou als bijrijder of verzorger. Probeer altijd zo netjes mogelijk te reageren en let ook weer goed op je spelling. Sluit af met 'met vriendelijke groet' of afgekort 'mvg'.
Als je zelf een interessante advertentie ziet, moet je natuurlijk ook een mailtje sturen. Soms staat er dat ze liever gebeld worden, stuur dan ook geen mailtje. In het mailtje zet je dat je interesse hebt, wie je bent en nog wat meer handige informatie.

Op bezoek gaan

Je hebt iets gevonden en je hebt al mailcontact gehad of misschien gebeld. Nu moet je natuurlijk nog langsgaan om te kijken of het klikt met de pony en de eigenaar. Als je al een afspraak hebt gemaakt om langs te komen, neem dan altijd iemand mee. Je kan bijvoorbeeld een van je ouders meenemen of een vriend(in). Ga nooit alleen langs!
Bespreek met de eigenaar van de pony wat de bedoeling precies is en wat hij/zij van jou verwacht. Daarna kun je voor jezelf gaan bedenken of dit is wat je wilt, zo niet dan ga je verder kijken. Zo ja, dan moet je goede afspraken gaan maken met de eigenaar.

Afspraken maken

Het is erg belangrijk om goede afspraken te maken. Wie betaalt het als jij iets (per ongeluk) kapot maakt? Wie is er verantwoordelijk als jij van de pony af valt en gewond raakt?
Maak daarover dus goede afspraken met je ouders erbij. Ook voor kleine dingen moet je afspraken maken. Heb je misschien vaste dagen of mag je komen wanneer je wilt? Mag je zelf spullen kopen voor de pony of mag je alleen de spullen gebruiken die er al liggen? Wat mag je wel doen en wat niet? Schrijf zoveel mogelijk dingen op waarover je afspraken moet maken.
Zet alle afspraken in een documentje en laat deze ondertekenen door eigenaar, jijzelf en je ouders. Zorg dat je voor iedereen een exemplaar hebt en bewaar deze goed. Je bent nu helemaal klaar voor je bijrijdpaard of verzorgpony!
© 2012 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorgpaard gezocht!Verzorgpaard gezocht!Ben je gek op paarden, maar heb je niet de middelen om een eigen paard aan te schaffen, dan kan je ervoor kiezen op zoek…
Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Je zou graag een eigen paard willen, maar je kunt de hoge kosten niet betalen of het ontbreekt je gewoon aan voldoende t…
Manegepaard, verzorgpaard, leasepaard of een eigen paardAls u begint met paardrijden is het altijd verstandig minstens wat basismanegelessen te volgen voor de juiste houding, h…
Ponykamp met eigen verzorgponyPonykamp met eigen verzorgponyWat is er nu mooier dan op ponykamp gaan en dan de hele week je eigen pony verzorgen? Gelukkig zijn er verschillende pon…

De hoefverzorging bij een paard/ponyDe hoefverzorging bij een paard/ponyBij een manege zijn soms lessen te volgen over hoe men de hoeven van het paard uit moet krabben. Als u onbekend bent met…
Hoe bescherm je jezelf tegen aanvallende roofvogels?Hoe bescherm je jezelf tegen aanvallende roofvogels?Ook in Nederland komen weleens vogels voor die mensen aanvallen. In de krant staan af en toe berichten over aanvallende…
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.