Het fixeren van vogels

Soms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het dier te onderzoeken. In dit artikel worden manieren van fixeren uitgelegd voor verschillende soorten vogels.

Algemeen

Kleine vogels zijn moeilijk te pakken, vanwege de hoge stressgevoeligheid van de vogeltjes. Bij teveel stress kunnen kleine vogels namelijk een hartstilstand krijgen. Het is daarom altijd beter om een kleine vogel door de eigenaar zelf te laten pakken.

Bij het beetpakken van vogels moet je er altijd op letten dat je de ademhaling van de vogel niet belemmert. Als je de vogel te stevig beetpakt of als de kop van de vogel te veel gebogen is kan het zijn dat dit de ademhaling belemmert.

Zorg altijd dat de ruimte waarin je de vogel pakt afgesloten is, zodat de vogel niet naar buiten kan vliegen. Ook is het handig de ramen af te schermen door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen. Een ontsnapte vogel zou tegen het raam aan kunnen vliegen als hij denkt dat het een uitgang naar buiten is. Over het algemeen geldt verder dat vogels rustiger zijn in een verduisterde ruimte.

Kooivogels

Om een vogel uit de kooi te halen is het makkelijk om van te voren vast de stokken en de drink- en voerbak weg te halen, zodat je gemakkelijk bij de vogel kunt komen. Benader het dier van achteren en pak met je duim en wijsvinger de kaken van de vogel vast. Houdt de vogel in handpalm en fixeer met je pink de poten van de vogel.

Duiven

Veel duiven zijn tam en kunnen gemakkelijk met de hand omvat worden. Hierbij houdt je je vingers onder de buik van de duif en je duim op de rug van de duif. De vleugels moeten tegen het lichaam van de duif liggen en aan het einde gekruist over elkaar liggen. De poten houdt je tussen twee vingers en laat je naar achteren strekken. De kop van de duif houdt je richting jezelf, zodat hij niet de open vrije ruimte kan zien.

Papegaai-achtigen

Kleine papegaaien, zoals de agapronis pak je hetzelfde als kooivogels. De grotere papegaaien pak je met behulp van een handdoek. De handdoek houdt je over je arm en hand heen. Je duim en wijfvinger houdt je gespreidt. Je biedt zo een prooi aan aan de papegaai die de handdoek tussen je duim en wijsvinger zal willen pakken. Met de andere hand benader je de vogel van achter. Met je duim en wijsvinger pak je de onderkaak van de papegaai beet en je slaat snel de handdoek om de vleugels. Eenmaal uit de kooi kun je de handdoek verwijderen. Houd de vleugels tegen het lichaam en de poten naar achteren gestrekt. Pas op de nagels van de papegaai, die kunnen scherp zijn en gemakkelijk je kleding vastpakken. Het terugzetten van de papegaai in de kooi gaat veel makkelijker. Je zet hem met de snavel op de stok. Hij zal de stok beetpakken met zijn snavel en zichzelf om hoog trekken.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parkieten, gezelschapsvogelsParkieten behoren tot de populairste en meest gehouden kooivogels. Het zijn uitstekende huisgenootjes voor kinderen en b…
Uitleg over de duivensportUitleg over de duivensportDe duivensport is een mooie sport voor natuur en dierenliefhebbers. In Nederland zit er een dalende lijn in het aantal m…
Kooivogels houdenKooivogels houdenKooivogels heb je in vele verschillende soorten. Je hebt echte schreeuwers er tussen zitten maar ook zangvogeltjes. De e…
Duiven in NederlandDuiven in NederlandAlle duiven op de Dam, sjalalalie sjalalala. Het overgrote gedeelte van de duiven die op de Dam in Amsterdam rondfladder…

De Kneu, een Europese CultuurvogelDe kneu, Latijnse benaming carduelis canabina, is een minder kleurrijke vogel dan de meeste andere Europese cultuurvogel…
Sneeuwuil (grootste uilensoort)Sneeuwuilen (Nyctea scandiaca) komen zelden voor in Nederland. Hun voornaamste woongebied is het gebied van de Noordpool…
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.