Knut, de beroemde ijsbeer

Knut het ooit zo vertederende ijsbeertje, dat in december 2006 direct na de geboorte door zijn moeder werd verstoten is overleden aan een ontsteking van het hersenweefsel. Dat werd in januari 2014, drie jaar na zijn dood, bekend gemaakt.

Algemeen

Voor het eerste in 30 jaar vindt in de Zoologischer Garten Berlin een speciale gebeurtenis plaats. Op 5 december 2006, rond 3 uur in de middag, komt een ijsberen tweeling ter wereld. De biologische vader van de twee kleintjes is Lars, de moeder is de 20 jarige oud circusijsbeer Tosca. Vlak nadat zij de jongen geworpen heeft stoot zij ze af. Eén van de twee jongen sterft na vier dagen, de andere wordt gevonden door de verzorgers van de dierentuin. De jonge ijsbeer krijgt de naam Knut.

De Duitse minister van Milieuzaken, Sigmar Gabriel, heeft bekendgemaakt dat Knut de officiële Duitse mascotte zal worden voor de biodiverstiteits conferentie in Bonn.

Knut

Al heel snel kreeg dit kleine, jonge, witte balletje vanuit de Duitse bevolking de bijnaam “Cute Knut”.

Toen Knut gevonden werd, woog hij maar 810 gram en ging hij gelijk de couveuse in. Dierenverzorger Thomas Dörflein heeft de zorg voor het kleintje op zich genomen. Hij krijgt een aantal keren per dag de fles en na 44 dagen mag het jonge beertje de couveuse uit. Knut krijgt iedere dag een massage met babyolie, en hij is gek van voetballen. Het is vrij zeldzaam dat een ijsberenjong dat door mensen wordt gevoed het overleefd. Op 27 maart werd bekend gemaakt dat Knut het gewicht van 10 kg heeft bereikt.

Op 23 maart 2007 was het voor Knut een bijzondere dag. Hij ging voor het eerst naar buiten. Gelukkig dat ijsberen van nature bijziend zijn, zo kon hij niet zien dat er ongeveer 500 journalisten van over de hele wereld (landen van Pakistan en Zuid-Afrika tot aan Australië toe) aanwezig waren om hem op de foto te kunnen zetten, en verslag voor hun eigen land te kunnen maken over de “grappige” capriolen van het witte diertje. Vijf dagen later werd er bekend gemaakt dat Knut een grotere behuizing binnen de Zoo zal krijgen. Zodoende kunnen meer toeristen het beestje zien.

Tevens werd bekend gemaakt dat Knut tot eind mei met zijn verzorgers mag spelen. Hij zal daarna namelijk te sterk worden en het wordt verstandiger geacht dat de verzorgers alleen nog vanachter een hek contact met de jonge ijsbeer hebben.

Casanova Knut

Hij is pas 5 maanden oud, maar nu is er al over zijn toekomst beslist. Hij zal als hij volwassen is een reizende sekstoerist worden. Hij moet zijn vrouwelijke soortgenoten gaan bevruchten. Dit in het kader van een Europees instandhouding- en fokprogramma voor bedreigde diersoorten. Knut wordt namelijk gezien als uiterst belangrijk voor dit programma.

Knut en de commercie

Al heel snel is de commercie ingesprongen op de hype rondom dit vertederende ijsbeertje. Er zullen weinig nieuwe producten zo snel een A-merk worden als Knut geworden is. Geschat wordt dat de merknaam tot ongeveer € 13.000.000,-- waard is. Dit zal duren tot hij een volwassen beer is, want dan neemt de aaibaarheid en populariteit af. Er wordt verwacht dat Knut op jaarbasis 300.000 extra bezoekers oplevert, en men gaat ervan uit dat een zelfde aantal bezoekers een souvenir van het diertje koopt.

De Berlijnse dierentuin heeft de merknaam “Knut” vastgelegd.

Volgens CNN is Knut de populairste beer sinds Winnie the Poeh. De Rundfunk Berlin-Brandenburg heeft een eigen mediacenter met weblog, achtergronden voor de PC, fotogalerie en video podcast opgericht. Alles ten behoeve van Knut.

Verder worden er dagelijks allerlei producten die met Knut te maken hebben verkocht, zoals:
  • Knuffels
  • T-shirts
  • Sleutelhangers en sleutelkoorden
  • Posters
  • Dvd´s
  • Tassen
  • Mokken enz.

Zelfs de snoepfabrikant “Haribo” is op deze Knut-rage ingesprongen en heeft “Knutschuimpjes” op de markt gebracht. Natuurlijk een wit schuimpje in de vorm van een ijsbeertje.

Binnen de muziek is Knut ook “hot”, nummers als Knut ist gut en Knut, der kleine Eisbär doen het erg goed in de Duitse hitparade´s. Zonder Knut-ringtoon telt de tiener in Duitsland niet meer mee.

Doodsbedreiging

Nadat alle commotie rondom Knut betreffende de vraag of hij wel of niet mocht blijven leven een beetje is afgenomen, komt een serieuze doodsbedreiging binnen.

Eerst was het de dierenactivist Frank Albrecht die het onnatuurlijk vond dat Knut mocht blijven leven. In de natuur zal een ijsbeertje dat door zijn moeder verstoten wordt doodvriezen, verhongeren of wordt aangevallen door bijv. een orca. De dierenactivist was van mening dat de natuur gevolgd moet worden, dus Knut mocht niet door mensen worden grootgebracht. De dierenarts van de Berlijnse dierentuin sprak dit geheel tegen. Hij gaf aan dat het compleet idioot zou zijn om Knut te doden, het beestje is gezond en zal nooit in de vrije natuur worden teruggeplaatst.

Onlangs kwam bij de Berliner Zoo een schriftelijke bedreiging via de post binnen, aan het adres van de kleine Knut. De Duitse politie neemt deze bedreiging zeer serieus en heeft extra bewaking ter beschikking gesteld voor het jonge diertje.

Levensloop Knut

September 2007

De bijna 9 maanden oude ijsbeer heeft inmiddels een gewicht bereikt van 78 kg. Dat een baby ijsbeer alleen aantrekkelijk is voor publiek is niet helemaal waar. Knut heeft in de maand augustus zo´n 400.000 bezoekers naar de dierentuin gelokt. Dit is in de geschiedenis van de Zoologischer Garten Berlin nog niet eerder in deze maand voorgekomen.

24 oktober 2007

De bijna 11 maanden oude Knut is inmiddels geen ijsbeertje meer, maar een beer die 100 kg weegt en groter is dan zijn begeleiders. Inmiddels is van het lieve knuffelbeertje weinig meer over, want Knut rolt graag door het slijk (bij gebrek aan sneeuw) en is dus vaak niet langer knuffel wit.

Knut begint te groot te worden voor zijn behuizing, de dierentuin van Berlijn is niet uitgerust voor het huisvesten van grote ijsberen. Waarschijnlijk zal hij in mei volgend jaar verhuizen naar het nieuwe ijsberencentrum van de dierentuin Machens in Hannover.

23 september 2008

Bekend gemaakt is dat de verzorger van Knut, de inmiddels 44 jarige Thomas Dörflein is overleden. Hij is gevonden in zijn appartement in Berlijn, overleden door een hartstilstand.

December 2008

Knut, die op 5 december 2 jaar wordt, heeft inmiddels de 2,5 meter lengte bereikt. Het leuke knuffel ijsbeertje is verandert in een grote mannetjes ijsbeer, die bijna zover is dat hij ingezet kan gaan worden voor het Europese fokprogramma. Volgens het dagblad de Telegraaf zal Knut uiterlijk 2010 worden overgeplaatst naar een nog nader te bepalen dierentuin, waar hij bij een vrouwtje gezet zal worden. Natuurlijk in de hoop dat er weer van die schattige witte knuffelbeertjes ter wereld zullen komen.

Mei 2009

Op 20 mei 2009 wordt bekend dat er een rechtszaak loopt met Knut in het middelpunt. Het gaat om de flinke winsten over de verkoop van knuffelbeesten van Knut. De strijd gaat tussen Berlin Zoo en Tierpark Neumünster.

Het sprookje is over

Op zaterdag 19 maart 2011 zagen de aanwezige bezoekers van de Berlin Zoo dat Knut een soort epilepsie aanval kreeg, in het water viel en overleed. Er moet nog sectie op het overschot worden gepleegd om de doodsoorzaak te achterhalen. Knut, nog steeds een publiekslieveling, mocht maar 4 jaar oud worden.

Laatste nieuws

De overleden ijsbeer is opgezet en zal in Berlijn tentoongesteld worden. Inmiddels is er ook een film gemaakt over de ooit zo vertederende ijsbeer “Knut und seinde Freunde”.

In januari 2014, Knut is dan al drie jaar dood, is het onderzoek naar zijn doodsoorzaak eindelijk afgerond. Knut is overleden dat hij leed aan een ontsteking van het hersenweefsel (encefalitis), veroorzaakt door een virus. Deze ontsteking veroorzaakt krampen bij ijsberen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierentuinen in Nordrhein Westfalen DuitslandOp zoek naar een leuk idee voor een uitstapje met kinderen voor een onvergetelijke dagtrip voor in de vakantie of weeken…
De leukste dierentuinen net over de grens in DuitslandDe leukste dierentuinen net over de grens in DuitslandNet over de grens in Duitsland zijn een aantal dierentuinen en dierenparken te vinden die zeker de moeite waard zijn! Du…
Berlijn tips: de leukste dingen om te doen in BerlijnBent u zelf ook van plan om naar Berlijn te gaan? Maak dan gebruik van deze "Berlijn tips"! Dit artikel weergeeft de leu…
Verhuizen naar BerlijnBerlijn is één van de goedkoopste steden van Europa. Veel mensen willen daarom naar Berlijn verhuizen. Maar wat moet je…

Herkomst en geschiedenis van de ChihuahuaHerkomst en geschiedenis van de ChihuahuaDe Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld. De Chihuahua is een zeer oud ras, ze komen…
Een hond fixeren voor het toedienen van medicijnenHet toedienen van medicijnen bij een hond gaat niet altijd even makkelijk. Het kan daarom handig zijn een aantal grepen…
Bronnen en referenties
  • Nieuws
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.