Witte lijn ziekte bij paardenhoeven

Witte lijn ziekte (of White Line Disease) is een aantasting van de paardenhoeven, veroorzaakt door een bacterie die samenwerkt met een schimmel. WLD (zoals het afgekort wordt) komt vaker voor dan men denkt!

Wat is White Line Disease?

WLD is een ziekte in de hoeven, die de witte lijn aantast. Het wordt veroorzaakt door een bacterie en een schimmel, die in symbiose in de witte lijn leven en deze aantasten. De witte lijn is erg belangrijk voor de hoef! Deze is n.l. de verbinding tussen het hoefbeen en de hoefwand. Zonder gezonde witte lijn zal de hoefwand af brokkelen en uiteindelijk zullen er enorme stukken hoefwand van de hoef afbreken. In het Duits heet WLD Losse Wand Ziekte en dat is een erg duidelijke naam voor deze aandoening.

Hoe ontstaat WLD?

WLD wordt veroorzaakt door een schimmel, samen met een bacterie. Dit kunnen diverse schimmels en bacteriën zijn, hierdoor is het probleem ook niet gemakkelijk te verhelpen. Deze schimmels/bacteriën houden van vocht, warmte en een zuurstofarme omgeving. In de witte lijn zitten ze dus goed. WLD heeft niks te maken met een hygiënische stalomgeving, ook in schone stallen of bij buitenpaarden kan WLD voorkomen. Het ene paard is er bevattelijker voor dan de andere. Bij paarden/pony’s die hoefbevangen zijn, zie je vaak ook WLD (omdat bij hoefbevangenheid de witte lijn aangetast is en wijd open staat).

Hoe ontdek je WLD?

Helaas zien niet alle smeden of een paard WLD heeft. Vaak zit er natuurlijk vuil of mest in een zool en is het slecht zichtbaar hoe de witte lijn er uit ziet. Maak de zool zo schoon mogelijk met een borstel en krabber. De witte lijn heeft een andere kleur wit dan de zool en moet er uitzien qua consistentie als één geheel, een soort siliconenkit. Is de witte lijn harig (zo ongeveer als de onderkant van een champignon) en zwart en stinkt het, dan kun je er zeker van zijn dat je paard WLD heeft. Ook als er regelmatig, zonder duidelijke oorzaak stukjes afbreken van de hoefwand, kun je er van uitgaan dat je paard WLD heeft.

Wat kunnen we doen aan WLD?

Als je denkt dat je paard WLD heeft overleg dan met je hoefsmid wat de beste aanpak is. Is de WLD nog niet in een vergevorderd stadium dan volstaat vaak om het aangetaste gebied zo ver mogelijk weg te halen met bekappen en de witte lijn te behandelen met iets wat een uitdrogende werking heeft (de bacterie/schimmel houdt immers niet van zuurstof en droogte). Er zijn diverse middelen in de handel die dit bewerkstelligen, overleg met je smid of dierenarts wat je het beste kunt gebruiken. Is de bacterie/schimmel eenmaal gedood met dit middel zal hij uit de hoef groeien en bij elke bekapbeurt zal de WLD minder worden.
Is de WLD al in een verder gevorderd stadium dan zal je smid je paard op ijzers moeten zetten omdat hij een behoorlijk stuk hoef af zal moeten nemen, n.l. het gehele aangetaste gedeelte, vaak is dit de teen. Het ijzer is dan nodig om er voor te zorgen dat je paard toch normaal kan lopen. Hierna smeer je het opengelegde gedeelte regelmatig in met het uitdrogende middel. Na verloop van tijd worden de ijzers afgenomen en het paard bekapt, hiermee wordt dan weer zoveel mogelijk WLD weggenomen. Hopelijk is de WLD dan helemaal weg, anders zal dezelfde procedure nogmaals plaats moeten vinden.

Is White Line Disease gevaarlijk?

Ja! Als WLD niet opgemerkt en behandeld wordt kan uiteindelijk de hele hoefwand verdwijnen doordat de witte lijn van binnenuit opgegeten wordt door de bacterie/schimmel. Behandeling door eigenaar en smid is dus noodzakelijk!
© 2009 - 2024 Hephaistos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…
De voeten van je paardDe voeten van je paardPaarden worden vaak "edele viervoeters" genoemd, ook hebben paarden geen "poten" maar zeggen we altijd "voeten" De voete…
Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden zijn er in alle soorten en maten, en ook de hoeven van elk paard zijn anders. Het ene paard staat op ijzers, het…
De ziekte van Cushing bij paardenNiet alleen mensen kunnen de ziekte van Cushing krijgen, paarden, met name paarden die al enigszins op leeftijd zijn, ku…

Paarden: Zomereczeem en erfelijkheidPaarden: Zomereczeem en erfelijkheidEenieder die een paard kent of heeft met SeMe (de gebruikte afkorting voor Staart en Maneneczeem of zoals het in de volk…
Paardenras: Quarter horsePaardenras: Quarter horseDe Quarter horse is gefokt met paarden uit Spanje maar is afkomstig uit Amerika. De Quarter horse bredere schenkels en d…
Hephaistos (2 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.