Eigenlijk is de Hunter niet echt een ras. Het ras is namelijk gefokt door een volbloed en een koudbloed te kruisen. Hij werd in Engeland en dan voornamelijk Ierland gebruikt voor de jacht wat hem tegenwoordig een prima spring en eventing paard maakt. Omdat ze op verschillende terreinen werden gebruikt werden er 3 categoriën gefokt: zwaar, middelzwaar en licht.
Geschiedenis van de Hunter
Het ras is in Ierland ontstaan. Hier werd de Irish draught horse veelal gebruikt voor gebruikt als vervoerder van bos- en landbouw. Dankzij mechanisatie werd de vraag naar koudbloeden minder en de vraag naar rijpaarden groter. Dit was de rede om de Irish draught horse te kruisen met de Engelse volbloed. Dit ras werd de Hunter genoemd, de naam beschrijft zijn taak namelijk de jacht. Tegenwoordig is de Hunter één van de meest veelzijdigste paardenrassen maar blinkt zeker uit in het springen.
Exterieur
De Hunter is een groot, lang gelijnd paard met dikke pijpen en een sterke rug. Ze hebben een convexe neuslijn en een licht gebogen hals. Ze zitten goed in de bespiering en zijn schouders zijn ietwat schuin geplaatst.
Grootte en kleur
Omdat het paard in 3 categorieën werd verdeeld ontstonden er ook verschillende stokmaten. De gemiddelde stokmaat van een hengst/ruin is ongeveer 1.65cm of hoger. De stokmaat van een merrie ligt tussen de 1.51 en 1.61cm. De hunter komt in alle kleuren voor. Alleen is het minder gewenst om hoge witte benen tot op de knie of sprongewricht te zien.
Karakter
energiek
moedig
atletisch
snel
goed uithoudingsvermogen
eerlijk
taai
Beweging en gebruiksmogelijkheden
Dit paard heeft een ruime stap en draf. Zijn galop is lichtvoetig en alle gangen zijn ietwat vlak. Bij de springsport brengt de Hunter zijn knieën niet onder zijn lichaam maar naar voren. De Hunter is geen perfect dressuurpaard maar wel een uitstekende springer die het ver kan schoppen in de springsport. Ook als recreatiepaard doet de Hunter het goed, hij blijft vaak kalm onderweg en heeft comfertabele gangen. Zijn uithoudingsvermogen is uitermate goed waardoor lange wandelingen voor dit paardenras geen problemen zullen opleveren mits hij een goede training heeft.
Koudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed, warmbloed en volbloed zijn drie verschillende benamingen die staan voor het temperament van een paard. Temperament bij…
Paardenras: Engelse volbloedDe Engelse volbloed wordt in het Engels ook wel 'Thoroughbred' genoemd. De Engelse volbloed is namelijk niet zomaar een volbloed,…
Het Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun oren die na…
Paardenras: HolsteinerDe Holsteiner is het oudste rijpaard uit Duitsland. Rond de 17e eeuw werd de Holsteiner voornamelijk als koetspaard gebruikt. Tege…
Paardenras: New-Forest ponyDe New-Forest is een uitstekende kinderpony. Voor de New-Forest konden kinderen alleen nog maar rijden op Shetlanders. Dit is onde…
Paardenras: het fjordenpaardHet Fjordenpaarden is vernoemd naar de 'Fjorden'. Dit zijn de inhammen in de rotsachtige Noorse kust. De Fjord is qua stokmaat een…