Embryotransplantatie bij paarden
In Nederland staat embryotransplantatie nog in de kinderschoenen alhoewel de belangstelling wel snel stijgt. In Argentinië word deze methode van dekken al heel lang gebruikt. Dit omdat er daar veel merries meedraaien in de Polosport en deze dus liever niet tijdelijk als fokmerries gebruikt kunnen worden. Embryotransplantatie is een ideale manier van dekken als het gaat om sportmerrie omdat deze zelf het veulen niet hoeven te dragen en zo kan blijven presteren en niet de mankementen van een dracht mee hoeft te maken.
Embryotransplantatie
Topmerries kunnen niet op hoogniveau uitgebracht worden en tegelijkertijd drachtig zijn. Echter willen veel mensen veulens met een topafstamming.. De merrie kan dankzij de transplantatie verder met de sport terwijl de draagmerrie het veulens van haar meedraagt. Niet alleen bij sportmerries is dit een ideale manier van dekking, maar ook voor paarden die op leeftijd zijn en voor merries die hun eigen veulen om wat voor reden dan ook niet kunnen afzogen. Het word ook gedaan bij paarden die te jong zijn voor een dracht, maar die genetische goede eigenschappen bezitten. Vanaf twee jaar kan een paard namelijk wel al voor nageslacht zorgen. In Argentinië worden er alleen merries gebruikt voor de polo omdat hengsten niet snel genoeg zouden wenden en soms niet controleerbaar blijven tijdens de sport. In Argentinië is ongeveer 10% van de polomerries geboren via embryotransplantatie. Tegenwoordige zien we ook steeds meer veulens op veilingen die niet geboren zijn bij de biologische moeder of merries die drachtig zijn van een topveulen.
Hoe gaat een embryotransplantatie in z'n werk?
De merries die een vrucht afstaan worden ook wel donormerries genoemd. Deze donormerries worden ongeveer 7 dagen na de inseminatie(dekking/bevruchting) gespoeld. Voor het spoelen wordt een slangetje met een paar liter fysiologische zoutoplossing of bloedserum in de baarmoeder gebracht. Als het goed is loopt deze vloeistof er met de embryo weer uit. Het embryo wordt in het laboratorium beoordeeld en daarna met een draagvloeistof in een pipet gedaan. Met deze pipet wordt het embryo in de baarmoeder van de draagmerrie gebracht. Dit is een werkje wat niet iedereen kan aangezien de baarmoedermond vaak in die fase gesloten is. Na tien dagen wordt de draagmoeder gecontroleerd op drachtigheid door middel van een scanner.
Draagmerrie
Voor er een embryotranplantatie gaat plaatsvinden moet vastgesteld worden wanneer deze merrie hengstig is en wanneer de ovulatie plaatsvindt. De cyclus van de draagmerrie moet namelijk gelijk lopen met die van de donormerrie. Net als bij kunstmatige inseminatie kan het ook bij ET fout gaan, wat inhoudt dat er geen embryo tijdens de spoeling wordt gewonnen. De draagmoeder kan toch ook wat inbrengen in de bouw van het paard. Wordt het embryo van een paard namelijk ingebracht bij een pony, dan is de kans groot dat het veulen dankzij de bouw van de pony toch niet uitgroeit tot de gewenste stokmaat. Omdat het veulen de eerste paar maanden ook bij de draagmerrie staat zorgt zij ook voor de eerste gedragsregels van het veulen. Het is dus erg belangrijk een juiste draagmerrie uit te zoeken voor ET. Eigenlijk zijn er zelfs twee draagmerries nodig. Het kan zijn dat het embryo bij de ene draagmerrie niet goed aanslaat of stel voor dat er twee embryo's worden gewonnen. Het is wel het makkelijkst als u zelf twee draagmerrries ter beschikking heeft, maar anders is er ook een embryotransplantatiecentrum.
Hier huurt u een draagmerrie die dan voor een tijd bij u op stal komt te staan. Er zijn in het centrum altijd meerdere merries aanwezig waardoor er altijd wel een geschikte draagmoeder voor het embryo te vinden is.
De nadelen
Een embryotransplantatie klinkt zo ideaal. Er zijn echter wel een paar kleine nadelen aan verbonden. Doordat er specialistische behandelingen moeten worden uitgevoerd is een transplantatie behoorlijk aan de prijs. Daarnaast zijn er meer handelingen nodig dan bij een normale dracht waardoor u vaker afspraken zult hebben dan bij een normale dracht.
Mocht u de kosten willen verlagen door niet te kiezen voor het embryotansplantatiecentrum, dan moet u alsnog zorgen dat u eigenlijk nog twee draagmerries in uw omgeving beschikbaar heeft.
Door alle handelingen is de kans van slaging ook iets kleiner. Ongeveer 1 op de 4 spoelingen verloopt succesvol.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New Forest PonyDe New Forest pony komt oorspronkelijk uit New Forest, een natuurreservaat in Zuid-West Engeland. Er leven vandaag de da…
Hoe speen ik mijn veulen af?Allereerst gefeliciteerd met uw veulen. Het fokken van een veulen bij uw merrie is een mooie en unieke ervaring, maar er…
De geboorte van een lamIn mei zijn de weilanden weer vol met lammetjes. De meeste schapen krijgen één á twee lammeren. Niet alle lammetjes kome…
Bronnen en referenties
- https://www.paardenarts.nl/kennisbank/embryotransplantatie-bij-paarden/