Euthanasie en destructie bij paarden
Euthanasie wordt in de meeste gevallen in de dierenartsenpraktijk gedaan tenzij het dier zo’n ernstige botbreuk heeft dat het paard niet meer vervoerd kan worden. U kunt er wel voor kiezen of u bij de euthanasie aanwezig wilt zijn. De gemiddelde leeftijd waarop paarden euthanasie krijgen is 15 jaar. De meest genoemde reden voor euthanasie is kreupelheid waar het dier niet meer uit komt. U kunt er ook voor kiezen u paard naar de slacht te brengen. Het paard sterft dan in een keer door kogel
Hoe gaat het in zijn werk bij de veearts?
Het paard krijgt eerst een spuitje ( ook wel Tetracaïne HCl ) om rustig te worden, dit duurt 10 a 15 minuten voor het is ingewerkt. De spuit ( T 61) die daarna volgt bevat 2 verschillende middelen:
- Embutramide = een sterk slaapmiddel
- Menbenzoniumiodide = spierverslapper
Het hart staat nadat T 16 is toegediend binnen enkele seconden tot enkele minuten stil. Bij de dierenarts kan het alleen voorkomen dat het paard nog wilt vechten voor z’n leven en af en toe valt en weer op probeert te staan.
Hoe gaat het in zijn werk bij slachthuis?
Bij een slachthuis verloopt de dood heel snel en ookal klinkt het hard het is de meest diervriendelijkste manier. De paarden staan daar al een dag van te voren om ze een beetje rustig te laten worden. Dan gaan de paarden per 3 naar de slachtruimte. Ze worden in een schietbox gezet en krijgen een kogel door hun front. Hierdoor zijn ze opslag dood.
Destructie
Als het paard overleden is moet het paard met een mechanische naar de straatkant worden verlegt en worden afgedekt. Vervolgens wordt het dier met een kaderveewagen van het destructie bedrijf ‘Rendac’ opgehaald. Als er een melding komt van een dood paard wordt het voor die dag erop op de route gezet. Mocht het paard op vrijdag of zaterdag komen te overlijden is het nadeel dat het dier pas na twee dagen kan worden opgehaald. Omdat het dier ook bij de veearts ingeslapen kan zijn kan er ook een speciale regeling volgen. Hierbij krijgt u nog de kans om afscheid te nemen alleen is dit tamelijk duurder. Als het paard in één grote wagen met andere dode dieren mag komen kost het 8,23 voor een paard en 3,76 voor een pony. Als het gewenst is om 1 paard apart op te halen kost het 419,75. Bij de Rendac wordt je paard samen met andere dieren verwerkt tot een meel-achtige substantie. Deze meel wordt gebruikt om energie van op te wekken bij onder andere stroombedrijven zoals de Eon.
Begraven is in verband met hygiene nog niet mogelijk voor paarden in Nederland. Cremeren kan wel dit kost ongeveer 3,50 per kilo lichaamsgewicht.