Het couperen van schapenstaarten
Vroeger werden lammeren al vroeg gecoupeerd wegens de ziekte Myasis en omdat het makkelijker zou zijn bij het dekken. In 1996 is vastgelegd in het ingrepenbesluit dat alle ingrepen bij dieren die niet nodig zijn, verboden zijn. Aangezien het toen nog niet zeker was of couperen niet nodig was mocht er nog gecoupeerd worden bij schapen. Na onderzoek bleek dat er geen meerkans was op Myasis als de staart aanwezig was. Nu is het sinds 1 mei 2007 is het couperen van staarten bij schapen verboden.
Waarom werd er gecoupeerd?
De belangrijkste reden waarom schapenstaarten gecoupeerd werden was om de hygiëne. Onder de staart is het warm en vochtig waardoor daar makkelijk bacteriën kunnen komen, hierdoor komt ook vaak de ziekte myasis voor.
Wat is myasis?
Myasis is een huidmadenziekte die wordt overgebracht door vliegen (groene vleesvliegen). De vliegen leggen hun eitjes graag op warme/vochtige plekken, dit is de rede dat ze vaak onder de schapenstaarten gaan zitten. De vliegen kunnen wel 1000 tot 3000 eitjes leggen verdeeld in pakketjes van 10 tot 20 stuks. Al na 2 dagen komen de eitjes uit en komen de larven te voorschijn. De larven van deze vlieg klemmen zich vervolgens vast in de huid en eet van het schaap. Dit jeukt heel erg waardoor het schaap zijn lichaam vaak kapot bijt.
Het enige dat de boer er tegen kan doen is de wol op die plek wegknippen, proberen de beestjes te verwijderen en de plek te wassen met bestrijdingsmiddelen met de werkzame stof diazinon, foxim of cyromazine. Het bestrijden van myasis is behoorlijk duur, kost veel tijd en vaak zijn de eitjes niet te zien waardoor het ook moeilijk te bestrijden is. Het is een besmettelijke ziekte warbiij een grote kans bestaat dat het schaap binnen een week sterft.
Waarom couperen verbieden?
Volgens onderzoek is gebleken dat de kans op de ziekte myasis niet toeneemt als de staart gecoupeerd is. Aangezien schapen geschoren kunnen worden voor de dekking en de kans op ziektes niet vergroot wordt heeft de politiek besloten dat er geen strikte reden is waarom de schapen gecoupeerd zouden moeten worden. Het schaap zou pijn hebben dankzij de ingreep en het is ook niet natuurlijk.
Er zijn eventueel andere manieren om de kans op myasis te verkleinen:
- kort houden van de wol, op tijd scheren
- de juiste voeding
- preventieve middelen (o.a. ontwormen)
- vliegenbestrijding
- graslandmanagement
Uitgezonderde schapen en ontwikkelingen
Er zijn 3 stamboekschapen die nog gecoupeerd mogen worden omdat deze staart nog woller en langer is dan andere rassen. Het betreft hier de volgende rassen:
- Suffolk
- Hampshire down
- Clunforest
Ookal was het coupeerverbod nog niet doorgekomen, toch is dit al sinds 2003 bekend gemaakt. Een aantal langstaartige schapenrassen in Engeland zijn met de A.S.G (Animal siences Group) aan een fokprogramma begonnen om schapen te ontwikkelen met kortere staarten. Tot nu toe zijn de resultaten goed maar het onderzoek gaat waarschijnlijk nog minstens 18 jaar duren voor het gewenste effect is bereikt. Zo word de kans op maysis bij deze schapen ook beperkt, maar hoeven ze toch niet gecoupeerd te worden.