Droes bij paarden, pony's, ezels en muildieren

De ziekte Droes is een zeer besmettelijke ziekte dat voornamelijk voorkomt bij paarden, pony's, ezels en muildieren. Wat is Droes precies, wat zijn de symptomen, wat kun je er aan doen?

Wat is Droes?

Droes is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. De ziekte komt vooral voor bij jonge of juist bij oude dieren. Ook dieren die op plaatsen staan waar veel dieren bij elkaar komen lopen een hoger risico om besmet te raken. Voorbeelden hiervan zijn; dieren die op de wei staan met meerdere dieren bij elkaar, maneges, concoursen en keuringen. Maar Droes kan (ook al is het risico laag) bij elk paard, pony, ezel of muildier voorkomen. In sommige gevallen is Droes moeilijk te behandelen en kan het dier eraan sterven. Ook blijft ca 10% van de paarden die herstelt zijn, wel drager van de ziekte.

Welke vormen van Droes bestaan er?

  • Keeldroes: Dit is de meest geziene vorm van Droes. Hierbij is sprake van etterige ontstekingen van de keel en lymfeklieren.
  • Kooierdroes: Hier spreekt men van als alleen de lymfeklieren tussen de kaaktakken ontstoken raken.
  • Verslagen droes: Dit is de meest ernstige vorm van Droes. Hierbij ontstaan abcessen in de lymfeknopen door het gehele lichaam.
  • Dekdroes: Hierbij ontstaan abcessen in en rond de schaamlippen.

Incubatietijd

De tijd tussen de besmetting en het daadwerkelijk ziek worden is 3 tot 14 dagen.

Symptomen

  • Abcessen en verdikkingen.
  • Koorts (tot wel 41 graden).
  • Geen of slechte eetlust.
  • Het dier is sloom, suf of lusteloos en maakt een zieke indruk.
  • Waterige uitvloeiing uit de neus, die later overgaat in etterige uitvloeiing uit de neus.
  • Speekselen.
  • Tranende ogen.
  • Voedsel komt via de neus weer naar buiten omdat het dier moeilijk kan slikken.
  • Benauwdheid en hoesten, dit kan ook erg pijnlijk zijn.
  • Verdikte lymfeklieren.
  • Volle keel, rochelende ademhaling, door de gezwollen lymfeklieren kan de keel in enkele gevallen soms zelfs dicht gedrukt worden.
  • Dieren staan soms met een gestrekte hals omdat door de keelontsteking het slikken erg pijnlijk is.

Na ongeveer een week:
  • Etterige uitvloeiingen omdat de abcessen door gaan breken.

Besmetting

Besmetting vind plaats zowel via direct contact als via indirect contact. De mens kan zelf niet besmet raken maar kan het wel overdragen. Dit gebeurt via de huid, kleding, schoenen e.d.. Ook kan besmetting plaats vinden door het uitwisselen van drink- en voerbakken.

Behandeling

Als eerste is het belangrijk dat het dier blijft eten en drinken. Zorg voor voldoende water en geef het dier slobber te eten. Eventueel kan er door een veearts ontstekingsremmende pijnstillers worden voorgeschreven. Deze kunnen de pijn verzachten en de koorts remmen. In sommige gevallen kan een veearts ervoor kiezen om een behandeling met antibiotica te starten, maar dit kan alleen als er nog geen abcessen gevormd zijn. Als er wel al abcessen gevormd zijn is het zaak dat deze zo snel mogelijk rijpen. Het rijpen wordt door de antibiotica geremd en daarom is antibiotica in dit stadium niet gewenst. De veearts moet soms de abcessen open snijden om de pus te verwijderen. Een open abces moet open gehouden worden door middel van niet bijtende ontsmettingsmiddelen. Om het rijpen van een abces te versnellen kan de veearts een zalf voorschrijven, bijvoorbeeld trekzalf.

Preventie

Als het vermoeden bestaat dat een dier besmet is met Droes en/of dit mogelijk heeft, dan moet het dier direct apart gezet worden.
Vermijd elk contact met andere dieren. Wanneer een mens in contact is geweest met een besmet dier moet hij of zij daarna goed de handen en het gezicht wassen, schone kleding aantrekken en ook het schoeisel ontsmetten. Wanneer mensen ook op andere stallen komen is het noodzaak om uit de buurt van besmette dieren en stallen te blijven. Als een dier in contact is geweest met een besmet dier is het aan te raden om het dier twee maal per dag te temperaturen. Er bestaat een vaccinatie tegen Droes.Deze wordt gegeven in de bovenlip. Deze vaccinatie geeft niet altijd absolute bescherming, maar zorgt dan dat de symptomen milder zijn.

Bij twijfel altijd de veearts raadplegen.
© 2012 - 2024 Odin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eigenschappen van paarden, ezels, muilezels & muildierenDe eigenschappen van paarden, ezels, muilezels & muildierenPaarden en ezels zijn gedomesticeerd zodat zij onder andere ingezet kunnen worden voor het vervoer van materieel. Beide…
Droes, wat is het?Bijna ieder paard krijgt wel eens droes. Meestal in zijn jonge jaren, maar het paard kan op iedere leetijd besmet worden…
Droes bij paardenHet is de angst van iedere paardeneigenaar: een droesuitbraak op stal. Droes is namelijk een vervelende en erg besmettel…
Bacteriële huidinfecties bij paardenBacteriële huidinfecties bij paardenPaarden kunnen last krijgen van bacteriële huidinfecties wanneer de huid zijn weerstand verliest bijvoorbeeld doordat he…

De bruine rat in het wildDe bruine rat in het wildDe bruine rat wordt gezien als een rat die op straat leeft, ook wel bekend als de rioolrat. Omdat hij graag leeft in een…
Verschillende kattensoortenVerschillende kattensoortenDe katten behoren, evenals de tijgers, leeuwen en nog vele andere, tot de familie der katachtigen. Maar er zijn grote ve…
Odin (1 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.