Bodembedekking paardenstal

Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkers geschikt voor een paardenstal, maar welke werkt nou het fijnst? Hier zijn de meningen erg over verdeeld, vandaar dit artikel, waarin per soort strooisel de voor- en nadelen worden genoemd.

Waar moet een bodembedekker aan voldoen?

Als eerste is natuurlijk erg belangrijk dat het strooisel goed vocht opneemt omdat het paard anders in zijn eigen urine moet staan of liggen. Ook is het belangrijk dat de ammoniak die vrijkomt uit de urine goed opgenomen wordt omdat deze lucht niet goed is voor de luchtwegen van het paard. Verder is het van belang dat de bodembedekker niet zó smakelijk is dat het paard 's nachts zijn hele stal leeg eet. Hieronder staan de verschillende bodembedekkers.

Stro

Dit is waarschijnlijk wel de bekendste bodembedekker. Stro heeft als voordeel dat het over het algemeen wat goedkoper is dan andere soorten bodembedekkers. Ook heeft het paard wat te knabbelen als hij een lange tijd op stal staat, maar dit kan ook gelijk als nadeel werken, er zijn namelijk paarden die ál het stro opeten en hier zelfs koliek van kunnen krijgen. Een tweede nadeel van stro is dat een 'vies paard' dat veel door de stal loopt er al snel een bende van maakt waardoor de stal soms wel dagelijks helemaal leeggeschept moet worden. De opname van ammoniak is ronduit slecht en voor paarden met gevoelige luchtwegen is stro ongeschikt vanwege de hoeveelheid stof.

Hennep

Hennep wordt vaak gebruikt bij een potstal. In een potstal is het de bedoeling om een warme en dikke bodem te maken, door deze laag voor laag op te bouwen. Na vier maanden wordt de hele stal leeggehaald. Wel moet elke dag de mest en de extreem natte plekken verwijderd worden, hennep is dus vrij arbeidsintensief, ook als je nagaat dat die stal dus leeg gehaald dient te worden na vier maanden. De opname van ammoniak is echter zeer goed.

Vlas

Vlas lijkt duur, omdat je het per pakje aanschaft voor een hogere prijs dan bijvoorbeeld stro, maar het is stukken zuiniger in gebruik. Vlas levert weinig afval op en is zeer geschikt voor paard met gevoelige luchtwegen. Ook bij vlas wordt begonnen met een dikke laag, waar dagelijks de mest en natte plekken uit worden gehaald. Nadeel is dat vlas vooral in het begin erg glad kan zijn.

Houtkrullen

Houtkrullen zijn niet bedoeld voor een potstal. Elke dag worden de mest en de natte plekken eruit gehaald, waardoor het dus wel vrij arbeidsintensief is, maar je hoeft dus niet na een paar maanden de hele stal leeg te halen. Houtkrullen zijn van te voren goed ontstoft, tenzij je ze van Bkwaliteit koopt, hier zit vaak wat meer stof in.

Conclusie

Voor ieder wat wils, de ene bodembedekker is niet per definitie beter dan de ander, het is net wat jou en je paard het beste past.
© 2008 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel tijd en geld kost een eigen paard?Hoeveel tijd en geld kost een eigen paard?Heb je altijd gedroomd van een eigen paard? Heb je alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen of zie je alleen maar voo…
De stalling van je paardDe stalling van je paardBen je op zoek naar een geschikte stal voor je paard, of wil je er zelf één bouwen, dan is het handig op een aantal zake…
Verschillende staltypen voor de koeVerschillende staltypen voor de koeKoeien kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Toch gaan zij in de winter op stal omdat er dan buiten geen…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…

De juiste voeding voor uw huisdier, o zo Belangrijk!De juiste voeding voor uw huisdier, O zo Belangrijk! Waarom is dit zo belangrijk? Er verschijnen elk jaar nieuwe voeding…
Luipaard: een grote, snelle katLuipaard: een grote, snelle katVan een luipaard weten we dat het een erg snel dier is, die een lieve, aaibare uitstraling heeft. Dit dier is echter nie…
Bronnen en referenties
  • http://www.bokt.nl/wiki/Bodembedekking
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 08-01-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.