De juiste voeding voor uw huisdier, o zo Belangrijk!

De juiste voeding voor uw huisdier, O zo Belangrijk! Waarom is dit zo belangrijk? Er verschijnen elk jaar nieuwe voedingen en samenstellingen. Deze bevatten niet alleen de noodzakelijke voedingsstoffen voor een gezond leven, maar ook de natuurlijke elementen om de kans op bepaalde ziektes te verkleinen en om het lichaam te beschermen. Toch kiezen wij er regelmatig voor onze huisdieren eten voor te schotelen waarin niet de juiste voedingstoffen zitten. 'Mensen eten'. Hoe slecht is dit?

Een gezonde voeding heeft 4 doelen:

Het opbouwen en onderhouden van het lichaam.

Dit is de rol van eiwitten, mineralen en sporenelementen, vitaminen en bepaalde vetten.

Het voorzien van energie.

Dit is de rol van vetten en koolhydraten.

Voeden is voorkomen van ziekten.

Dit is de rol van bepaalde toegevoegde voedingsstoffen.

Voeden is ook genezen.

Hiermee wordt dieetvoeding bedoeld.

Maar er dreigt een gevaar; De onderschatting van het dier door de mens. We vergeten vaak de natuurlijke drang om "het goed te doen". Doordat wij onze gezelschapsdieren zo dicht bij ons hebben denken wij dat we weten hoe ze "functioneren'. Maar het is een vergissing een dier als mens te behandelen. Daarbij vergeten we dikwijls dat de hond en kat vleeseters zijn. De mens is een alleseter met een eigen smaak, die van afwisseling houdt en die waarde hecht aan de inhoud van zijn voeding. Vanuit dit beeld denken we dat we er goed aan te doen, de kat en hond voedsel voor te schotelen dat op onze voeding lijkt. Dit denken wij helemaal verkeerd.

Ik noem enkele kenmerken van de hond en kat waaruit blijkt dat het lijf niet gebouwd is voor 'mensen' eten:

  • Honden en katten hebben kaken om te snijden, niet om te kauwen.
  • Het voedsel wordt niet voor verteerd in het mondspeeksel, maar ze hebben een overmatig grote maag om snel het voedsel te verteren.
  • Honden en katten hebben zeer korte darmen (hoe groter het dier, hoe korter de darmen) die slecht zijn ingesteld op de vertering van de meeste granen.

Een aantal fysiologische verschillen in de spijsvertering tussen mens, hond en kat:

Mens Hond Kat
Reukcellen5 tot 20 miljoen70 tot 200 miljoen60 tot 65 miljoen
Smaakpapillen9000 papillen1700 smaakpapillen500 smaakpapillen
Gebit32 tanden42 tanden30 tanden
Lengte van de dunne darm6 tot 6,5 meter1,7 tot 6 meter1 tot 1,7 meter
Lengte van de dikke darm1,5 meter0,3 tot 1 meterO,3 tot 0,4 meter
VoedingswijzeAlleseterSemivleeseterVleeseter

Een hond is geen mens, een kat is geen kleine hond!

Men begrijpt nu beter dat het onmogelijk is een huisdier goed te voeden met voeding die gebaseerd is op die van de mens.
Wat katten betreft onderscheidt men tegenwoordig voedingsbehoeften op leeftijd, op de levenswijze, de gevoeligheid en zelfs het ras (voor de Perzische, Siamese en Maine Coon katten). Van oorsprong zijn het zeer actieve dieren. Ze onttrekken hun energie voornamelijk aan vetten.

Een stukje chocola (in een hoge dosis vergif voor de hond!), een suikerklontje, een stukje kaas (30 gram bevat 1/3 van de energie behoefte), een stukje brood enz. zijn lekkernijen die de mens zichzelf en ook zijn dier graag gunt. Al deze kleine extraatjes verstoren de evenwichtige porties die het dier zo hard nodig heeft. Deze verstoringen kunnen maag- en darmklachten veroorzaken en de gezondheid van het huisdier verslechteren.

Het geven van dezelfde voeding, op een vaste plaats, een vast tijdstip en in dezelfde bak is erg goed voor het psychologische evenwicht van de hond. Een kat, een individuele jager, heeft daarentegen behoefte aan een vrije toegang tot zijn voeding.

Het samenstellen van een evenwichtige voeding is te vergelijken met het maken van een zeer moeilijke puzzel.
Een goede voeding samenstellen betekend vooral letten op voedingsstoffen (eitwitten, mineralen, vitaminen, vetten, koolhydraten), op hun verhoudingen en op de verscheidenheid en kwaliteit van de bronnen. En niet zoeer op namen of ingredienten.
© 2008 - 2022 Bailey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste voeding voor je hondDe juiste voeding voor je hondNet als voor de mens, is ook voor onze honden een natuurlijke dieet één van de belangrijkste stappen op weg naar een lan…
Welke voeding is goed voor een hond?Welke voeding is goed voor een hond?De voeding van een hond kan bestaan uit droogvoer, vers voer, diepvriesvoer of blikvoer. Goede voeding moet voldoende vo…
Verse voeding voor hond of katVerse voeding voor hond of katVerse voeding voor jezelf is altijd het beste en dus ook voor je huisdier. Als extra te serveren, ter afwisseling met de…
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…

De Amerikaanse draverDe Standardbred of Amerikaanse draver (worden vaak als verschillende rassen genoemd, maar is één en hetzelfde ras) is af…
Bodembedekking paardenstalEr zijn veel verschillende soorten bodembedekkers geschikt voor een paardenstal, maar welke werkt nou het fijnst? Hier z…
Bronnen en referenties
  • Alles over voedingsstoffen die uw hond en kat voeden, beschermen en genezen. Studie Para-veterinair.
Bailey (26 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.