Verschillende staltypen voor de koe

Verschillende staltypen voor de koe Koeien kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Toch gaan zij in de winter op stal omdat er dan buiten geen voer is en het is natuurlijk ontzettend lastig melken in een weiland. In Nederland worden koeien op verschillende manieren gehuisvest. Er zijn 3 typen stallen, de loopstal, de pot stal en de grubstal, deze stallen verschillen allemaal van elkaar.

Koeien `s winters op stal

De melkkoeien in Nederland gaan in de winter altijd op stal. In November worden ze van het weiland afgehaald omdat er buiten op dat moment geen eten meer groeit voor de koeien. Het is dus niet te koud voor de koeien, koeien kunnen namelijk ontzettend goed tegen de slechte weersomstandigheden in Nederland. Maar het te weinig aan voedsel op het land is niet de enige reden dat de koeien op stal gaan. Het is ook veel gemakkelijker voor de boer om de koeien te melken als ze op stal staan. Voor de koeien op stal gaan worden zij eerst geschoren. Dit om te zorgen dat de koeien hun warmte kwijt kunnen. Koeien kunnen namelijk niet zweten. Maar ze worden ook geschoren omdat er dan geen mest in de lange haren kan blijven plakken. Het is dus ook een stuk hygiënischer voor de koe.

Verschillende stallen

In Nederland zijn er 3 verschillende stallen in gebruik. De bekendste is de Loopstal, ook wel ligboxenstal genoemd. Een wat oudere stal is de grubstal. Deze stal is bijna helemaal verdwenen uit Nederland. Dit omdat het een stal is met ontzettend veel werk. Er bestaat ook nog een potstal. De potstal is het meest prettige voor de koe.

De ligboxenstal / loopstal

De Ligboxenstal is de meest gebruikte stal in Nederland. De koeien kunnen er los in rondlopen en hebben een fijne plek om te liggen. Deze plek heet een ligbox. De bodem van een ligbox is bedekt met zaagsel of een rubberen mat zodat de koe zacht kan liggen. De koeien hebben echter geen vaste plek. Ze kunnen dus zelf een hun ligbox uitkiezen. De ligboxen zijn meestal gescheiden doormiddel van een zwevende R. Dit is een soort stalen buis met een knieboom en een schoftboom die ervoor zorgt dat de koe niet te ver de ligbox in kan lopen. Tussen de ligboxen en het voerhek bevindt zich het rooster, Dit is het vlak waar de koeien op mesten. De mest valt door het rooster in een mestput en zo blijft de stal schoon. Bij het voerhek kunnen koeien eten. De boer rijdt met een speciale wagen het voer langs de voerhekken zodat de koeien kunnen eten. Deze stal is koevriendelijk omdat de koeien zelf rond kunnen lopen, kunnen bepalen wanneer ze gemolken worden en kunnen bepalen wanneer ze gaan rusten of eten. Ook is het gemakkelijk voor de boer omdat hij niet hoeft uit te mesten. En het melken met meerdere koeien tegelijkertijd gebeurt.

De potstal
De potstal is een diepe kuil met daarin een laagje stro. De koeien lopen gewoon los en kunnen via een trap naar het voerhek. Als het stro vies is, gooit de boer er een nieuwe laag over. Net zolang Totdat het stro net zo hoog ligt als het voerhek. Dit duurt vaak een jaar. Als het zover is gaat al het stro de stal uit en begint alles weer van voor af aan. Doordat het stro het gehele jaar door wordt aangestampt door de koeien en de mest een tijdje ligt is de mest ontzettend gewild voor de landbouw. De stal is ontzettend koevriendelijk omdat de koeien lekker zacht lopen. Ook de boer hoeft enkel op te strooien en eens per jaar de stal te legen. Deze stal zie je weer steeds meer terug komen in Nederland.

De grubstal
Deze stal is langzaam aan het verdwijnen. Bij deze stal staan de koeien apart van elkaar op een klein stukje. Z`n stukje wordt een stand genoemd. Ze staan vaak vast aan een halster of een nekband. Aan de voorkant is een doorgang waar het voer geplaatst wordt. Aan de achterkant bevind zich een grub waar de mest in valt. Deze stal is totaal niet koevriendelijk en ontzettend onhandig voor de boer. Hij moet namelijk koe voor koe af om deze te melken, als de koe ook maar een beetje scheef staat zal de mest niet in grub vallen maar in de stand wat voor nog meer werk voor de boer zorgt. Wel is de gezondheid van de koe veel makkelijker te controleren, omdat de koe niet tussen de andere koeien loopt.
© 2011 - 2025 Fosco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bodembedekking paardenstalEr zijn veel verschillende soorten bodembedekkers geschikt voor een paardenstal, maar welke werkt nou het fijnst? Hier z…
Alles over de stalling van je paardAlles over de stalling van je paardHeb je een paard en zoek je een geschikte stalling voor je paard? Lees hier alles over de soorten stallen en alle handig…
nieuws uitgelichtKoeien in de weiHet is elk voorjaar weer een machtig gezicht. Koeien die in de wintermaanden op stal hebben gestaan, mogen weer de wei i…
Gezonde melk, Biologisch melkGezonde melk, Biologisch melkDat biologische voeding gezonder is dan gewone voeding is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen. Een uitzondering gel…

Wat moet je doen als je kat is weggelopen?Wat moet je doen als je kat is weggelopen?Je kat is weggelopen! Wat nu? Hier even op een rijtje wat je allemaal kunt doen. Helaas, succes is niet verzekerd maar j…
Beginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenBeginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenEen meisje dat wil paardrijden is niet zo bijzonder, maar er zijn ook genoeg volwassenen die pas op latere leeftijd paar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • `t dak eraf - vakwerk VMBO groen - Dierhouderij en verzorging
Fosco (2 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.