Luipaard: een grote, snelle kat

Luipaard: een grote, snelle kat Van een luipaard weten we dat het een erg snel dier is, die een lieve, aaibare uitstraling heeft. Dit dier is echter niet zomaar een lief “huiskatje”. Hieronder vindt u meer informatie over dit fantastische dier.

Uiterlijk en herkomst

Het luipaard, behoort tot de katachtigenfamilie en is een vleeseter ( dus een carnivoor). Ook wordt dit dier wel panter genoemd. Hij komt voor in grote delen van Afrika en in Azië. In Afrika noemen ze dit dier meestal luipaard en in Azië meestal een panter.

Het luipaard is groot, met gespierde poten en een vrij lange staart. Hij heeft kleine ronde oren en zijn kop is ietsjes breed en ook rond van vorm. Dit dier heeft krachtige kaken en vrij grote snuit en lange snorharen. Heel herkenbaar zijn natuurlijk de zwarte vlekken in de vacht van dit dier. Zelfs de staart is gevlekt, behalve het uiteinde dat is meer geringd. De vacht dient voornamelijk als camouflage.

Dit dier is echter niet altijd (licht) bruin met vlekken. Het kan sterk variëren van bijna wit, tot de geheel zwarte vacht ( de zwarte panter). Er kunnen zowel zwarte als gevlekte jongen uit een en dezelfde moeder komen, omdat de kleur niet erfelijk bepaald is bij deze dieren.

Luipaarden kunnen wel 130-190 cm lang worden ( zonder staartlengte). Ze wegen als volwassen dier meestal zo’n 30-90kg zwaar. De schofthoogte is meestal rond de 55cm. Mannetjes zijn veelal groter dan de meeste vrouwtjes luipaarden.

Welke zintuigen heeft deze kat?

Een luipaard kan extreem goed zien in het donker, vandaar dat dit dier ook 's nachts meestal gaat jagen. Ze kunnen erg goed horen, ook erg lage tonen en zijn snorharen veranderen bij elke bezigheid van stand, waardoor hij goed kan oriënteren. Ook ruikt een luipaard vele malen beter dan de meeste andere katachtigen.

Hoe leeft dit dier en waar leeft hij?

Luipaarden leven in Afrika ( Niet in de Sahara) en in het zuiden en oosten van Azië. Eigenlijk is de plaats waar ze leven afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die daar aanwezig is. Ook vinden luipaarden een schuilplaats een belangrijke factor in hun leefomgeving.

Luipaarden leven alleen en niet in groepen, behalve in de paartijd, dan zoeken ze elkaar wel op. De draagtijd van een luipaard vrouwtje is 90 tot 112 dagen. De jongen komen ter wereld op een goed verborgen schuilplaats, zoals een grot, dicht struikgewas of een ondergronds hol, waar ze de eerste zes weken verborgen blijven. Meestal bestaat het nest uit 2-6 jongen, maar helaas overleven die het niet allemaal. De jongen blijven ongeveer tot hun 3e levensjaar bij moeder, tot ze dus volwassen zijn en hun eigen weg kunnen gaan.

Luipaarden hebben wel een vast territorium, dus een eigen stukje leefgebied. Mannetjes vermijden elkaars leefgebied, maar het leefgebied van een mannetje en vrouwtje kunnen weleens overlappen. Dit leefgebied markeren ze met urine, uitwerpselen en door aan bomen te krabben. Ze verlaten hun territorium meestal alleen in het paar seizoen en om te jagen. Zijn voedsel bestaat dus uit vlees en dat kan variëren van een vogel tot grote antilopen. Vaak slepen ze hun vangst mee een boom in, om te voorkomen dat andere dieren er met hun voedsel vandoor gaan.

Door het vele jagen op luipaarden, vanwege hun vacht, is de populatie sterk afgenomen.
© 2008 - 2023 Nann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Zwarte PanterDe zwarte panter is een machtig roofdier en is een van de meest agressieve dieren in de wereld. Ook zijn er nogal wat ve…
Katachtigen in AfrikaKatachtigen in AfrikaDe katachtige roofdieren van Afrika spreken velen tot de verbeelding. De meeste ervan zul je nooit te zien krijgen. Zelf…
Cheetah of jachtluipaardCheetah of jachtluipaardSmaken verschillen maar de meeste mensen zullen een cheetah mooier vinden dan een leeuw. De kans om een cheetah tegen te…
De nevelpanter: een gevaarlijke schoonheidDe nevelpanter: een gevaarlijke schoonheidDe Borneose nevelpanter is één van de meest zeldzame katten ter wereld. Deze bijzondere panter staat geheel op zichzelf…

Bodembedekking paardenstalEr zijn veel verschillende soorten bodembedekkers geschikt voor een paardenstal, maar welke werkt nou het fijnst? Hier z…
Het zeepaardje, met uitsterven bedreigd!Een van de meest fascinerende en wonderlijke dieren in de onderwaterwereld is het zeepaardje. Dit wonderlijke diertje ko…
Bronnen en referenties
Nann (6 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.