Paard: boomloze zadels
In een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaats daarvan een kunststof ‘pommel’ voor en achter, maar in het midden niets. Die pommel is om de ruiter stevigheid in zijn zit te geven. Bij het Engelse zadel is dit ook het geval en dan is het middendeel om de rug van het paard te ontlasten. Als je de onderkant hiervan bebekijkt, zie je een uitsparingvoor de ruggegraat van het paard. Het boomloze zadel heeft dit niet.
Voor en nadelen
Voordelen van het boomloze zadel
- het ligt comfortabel om het paard heen, past zichzelf aan het model van het paard aan
- geen harde delen tussen paard en ruiter
- het zadel is zacht en soepel en heeft veel bewegingsvrijheid voor het paard
- het is heel licht, nog geen 5 kg
- veel contact tussen tussen paard en ruiter en daardoor betere communicatie
- werkt ontspannend voor zowel paard en ruiter door het betere, vloeiendere contact
- ruiter krijgt een betere, onafhankelijke zit, leert de bewegingen van het paard goed volgen
Nadelen van het boomloze zadel
- het wennen aan het zadel, het zit heel anders dan een Engelse zadel: de benen worden in het begin bij veel ruiters naar achteren gedwongen. Dit komt omdat het zwaartepunt van het zadel meer naar achteren ligt. Na ongeveer 2 weken is dat wenproces voorbij
- het zadel moet zich om het paard gaan vormen. Hierdoor kan het zijn dat bij het opstijgen het zadel in het begin gaat schuiven. Dat gaat ook over als het zijn vorm heeft
Er zijn verschillende types:
- standaard
- dressuur
- western
Standaard
Het standaard model is vergelijkbaar met het Engelse veelzijdsheidszadel. Te gebruiken voor rijden in de bak en voor buitenritten.
Dressuur
Van het dressuur model is het zweetblad (het deel waar de benen van de ruiter tegenaan liggen) langer en rechter dan bij het standaardmodel en ziet er bijna zo uit zoals bij een Engels dressuurzadel. Men mag dit zadel ook voor officiële dressuurwedstrijden gebruiken.
Western
Dit model is niet van een ‘gewoon’ westernzadel te onderscheiden. Net zoals het standaard- en dressuurmodel veel lichter is dan het Engelse zadel, is het westernzadel ook vele kilo’s lichter; waar een westernzadel als gauw zo’n 15-25 kilo weegt, is dit zadel nog geen 7 kg.
Het leer wat voor de standaard- en westernvorm wordt gebruikt is veelal nubock-leder. Voor het dressuurmodel wordt wel gewoon glad leder gebruikt.