Dierendag, hoe is het ontstaan?

Dierendag, hoe is het ontstaan? In 1930 werd er in Nederland voor het eerst dierendag ‘gevierd.’ Op 4 oktober 1226 overleed Franciscus van Assisi. Deze ‘heilige’ had zich tijdens zijn leven ontfermd over arme mensen en zielige dieren. Hij hield veel van dieren en behandelde ze goed. Over hem zou ook bekend zijn dat hij het leuk om tegen dieren te praten. De sterfdag van Franciscus van Assisi werd later uitgeroepen tot Werelddierendag. Elk jaar op die dag, 4 oktober, is het de bedoeling dat iedereen extra aandacht aan dieren geeft. In 1929 werd er in Wenen (de hoofdstad van Oostenrijk) een congres gehouden waar vele verenigingen die voor de rechten van het dier opkwamen, bij elkaar waren gekomen. Daar werd besloten om de sterfdag van Franciscus van Assisi tot Werelddierendag uit te roepen.

Dierendag in Nederland

Op 4 oktober houden ook wij dierendag in Nederland. Op scholen wordt er op die dag ook extra aandacht aan dieren besteed. Vroeger mochten kinderen een huisdier mee naar school nemen, en soms mag dat ook nu nog, maar meestal is dat een heel gedoe omdat de dieren, vooral honden en katten, nogal nerveus kunnen worden van elkaars aanwezigheid. Konijnen hebben een zwak hart en kunnen ook veel stress hebben van een dergelijk uitje. Vogels voelen zich meestal ook niet veilig in een kooi in een andere omgeving met sissende katten en blaffende honden om zich heen… Je kunt je dus afvragen of dat nou eigenlijk wel de bedoeling van dierendag is. Is 'huisdieren meenemen naar school' alleen leuk voor mensen of ook voor de dieren? Misschien zou het een leukere actie van een school zijn om op dierendag eens echt aandacht te geven aan dieren door bijvoorbeeld contact op te nemen met een asiel en te vragen of de klas die dag een honden zou mogen uitlaten, of op een andere manier ergens helpen. Sommige scholen lossen het op door kinderen op dierendag hun knuffelbeest mee naar school te laten nemen, maar dat is natuurlijk een beetje saai want het gaat juist om echte levende dieren op dierendag. Soms wordt er ook gewoon slechts een enkel dier mee naar school genomen door een onderwijzer, bijvoorbeeld een konijn of cavia.

Bijen

Bijen hebben het wereldwijd zwaar door het gebruik van landbouwgiffen waar bijen door verzwakken en sterven. Ook verhongeren bijen, omdat mensen de natuurlijke voedselbronnen van bijen beperkt hebben door bijna alle land te verstenen of door eenzijdige beplanting, zoals alleen maar gras, alleen maar mais, enzovoorts. Bijen hebben van nature veel verschillende bloemen nodig om gezond te blijven. De combinatie van landbouwgiffen en eenzijdige voeding (verhongering), maken dat o.a. de bij aan het uitsterven is. Op dierendag aandacht geven aan het belang van bijen en de toenemende bijensterfte, is heel zinvol. Als de bijen uitsterven zal veel plantaardig voedsel namelijk ook uitsterven, en als gevolgd daarvan ook veel diersoorten, waaronder eventueel ook de mens. Dit rampscenario is de helaas niet ondenkbaar.

Dierenrechten

Op dierendag wordt vaak extra aandacht besteed aan de rechten van dieren. Er is bezwaar tegen proeven met dieren, tegen dierenmishandeling en de vaak afschuwelijke omstandigheden waarin dieren moeten leven en sterven, als ze gebruikt worden omdat mensen ze opeten of waarvan we de producten gebruiken, zoals eieren. In legbatterijen leven kippen bijvoorbeeld onder zeer slechte omstandigheden, terwijl scharrelkippen de ruimte hebben om te bewegen en daardoor een veel normaler en leuker leven leiden. Daarom zijn scharreleieren niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkten. Ook andere dieren, zoals varkens, hebben vaak nauwelijks ruimte om te leven voordat ze geslacht worden. Op dierendag wordt er extra aandacht gevraagd voor al dit soort dingen. Dierendag is dus veel meer dan je huisdier eens extra te verwennen met lekkere hapjes. Op dierendag word je ook aan het denken gezet over de omstandigheden waarin dieren moeten leven en wat je daar zelf tegen kunt doen.

Dierenbescherming

De dierenbescherming is er speciaal om dieren te helpen en te beschermen. Als dieren slecht behandeld worden dan is de dierenbescherming er als de kippen bij om de situatie te controleren en indien nodig de dieren weg te halen uit een slechte situatie.

Dierenambulances

De dierenambulances bekommeren zich over gewonde of verdwaalde dieren, en de medewerkers zijn altijd bereid om advies te geven als er vragen zijn over dieren waar iets mee is.

Dierenasiel

Bij dierenasiels komen huisdieren terecht die om welke reden dan ook, niet meer bij hun eigenaar wonen. Het gaat om dieren die verdwaald zijn of weggedaan door de eigenaar, of omdat hun baasje is doodgaan of ziek geworden. Hoewel dierenasiels er alles aan doen om de dieren een leuk thuis te geven, is het onmogelijk om alle dieren de liefde en aandacht te geven die ze nodig hebben. Daarom zoeken dierenasiels altijd nieuwe mensen voor de dieren. Dierenasiels zitten overal in Nederland, barstensvol dieren die dolgraag bij een nieuwe baas zouden willen wonen. Als je een huisdier mag, doe dan een goede daad en haal er een uit het asiel.

De partij voor de dieren

We hebben ook een politieke partij in Nederland die zich inzet voor de rechten van dieren, dat is de partij voor de dieren.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierendag toen en nuDierendag toen en nuOp dierendag verwen je jouw huisdieren met iets lekkers of extra aandacht. Je laat op deze dag zien dat je dieren waarde…
Vergeten Dierendag; voor ieder dier een betere toekomstEen extra kluif, aai of nieuwe mand: veel dieren kunnen uitzien naar 4 oktober, Werelddierendag. Dat geldt niet voor mil…
Van bio-industrie naar duurzaam vlees: oplossing dierenleed?Het meeste vlees wat tegenwoordig door de mens wordt geconsumeerd komt uit de bio-industrie. Dieren zitten opgesloten in…
nieuws uitgelichtVarkensspeelgoed; voorkom een boeteVarkensspeelgoed is niet het eerste waar je aan denkt bij de verzorging van varkens. Toch hebben varkens ook speelgoed n…

Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Kalkpoten bij kippen herkennen en behandelenKalkpoten bij kippen herkennen en behandelenKalkpoten bij kippen worden veroorzaakt door de schurftmijt en is een veel voorkomend verschijnsel bij pluimvee, vooral…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Internetwijzer.nl
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.