nieuws uitgelicht

Varkensspeelgoed; voorkom een boete

Varkensspeelgoed is niet het eerste waar je aan denkt bij de verzorging van varkens. Toch hebben varkens ook speelgoed nodig en behoort het varkensspeelgoed tot de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van verzorging van de roze dikkerds. Sterker nog, als je niet zorgt voor voldoende speelgoed voor de varkens, dan riskeer je een hoge boete! Varkens zijn geen huisdieren in de meeste gevallen, maar dit betekent niet dat zij niet ook voldoende aandacht nodig hebben. Toch, varkens kunnen zich goed vermaken, mits zij de beschikking hebben over de juiste middelen. Veel mensen denken dat een varken zich ook prima kan vermaken in een beetje modder of in een stal vol stro, maar niets is minder waar. Om een varken een goed leven te bieden, heeft deze ook varkensspeelgoed nodig. Een boer uit Zwolle achtte dit niet nodig, maar wenst achteraf waarschijnlijk dat hij toch wat varkensspeelgoed had aangeschaft.

Varkensspeelgoed aanschaffen

Als we het hebben over varkensspeelgoed, dan hebben we het natuurlijk niet over stuiterballetjes of rammelaars. Varkensspeelgoed moet stevig zijn, zodat het varken het niet op kan eten en er ziek van kan worden. Goede voorbeelden van varkensspeelgoed zijn dan ook grote en stevige speelballen, snoepkettingen en speciale touwen. Varkensspeelgoed is op de eerste plaats belangrijk om de varkens te vermaken, maar ook belangrijk op het gebied van verzorging. Dit laatste geldt zeker wanneer er meerdere varkens in een ruimte zitten. Het is namelijk zo dat varkens aan elkaar kunnen gaan knagen wanneer zij zich gaan vervelen.

Geen varkensspeelgoed is mishandeling

Met het oog op het feit dat varkens elkaar proberen op te eten als zij onvoldoende varkensspeelgoed hebben, is het niet hebben van voldoende varkensspeelgoed dus mishandeling. Dit is geen verzinsel, maar tegenwoordig een vaststaand feit. Het is de boeren dan ook sterk aan te raden om te zorgen dat de varkens voldoende vertier om zich heen hebben. Varkensspeelgoed hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. De boete die staat op het juist niet hebben van varkensspeelgoed ligt dan zeker aanzienlijk hoger. Een veehouder uit Zwolle kreeg deze boete uitgedeeld en werd er dan ook allerminst vrolijk van. Deze boer kreeg een boete van maar liefst 750 euro voor het ontbreken van varkensspeelgoed in zijn boxen.

Steeds meer boetes voor dierenleed

In Amerika worden er torenhoge boetes uitgedeeld aan mensen die dieren, zowel vee als bijvoorbeeld huisdieren, verwaarlozen of mishandelen. Nederland bleef toch een beetje achter, maar hier lijkt aardig verandering in te komen. Vorig jaar al werd er een speciaal nummer opgericht voor het melden van dierenleed, namelijk 144. '144, Red een Dier' werd dan ook een slogan die we niet snel zullen vergeten. De dierenpolitie krijgt talloze meldingen en steeds meer dieren kunnen worden gered. Toch lijken er nog niet veel boetes te worden uitgedeeld. Hier wordt hard aan gewerkt en tevens liggen er al plannen om eventueel ook celstraffen te verbinden aan het veroorzaken van dierenleed, op welke manier dan ook.

Boetes die wel al zijn gegeven

Er zijn wel al behoorlijke boetes uitgeschreven aan mensen die dierenleed hebben veroorzaakt. De boetes zijn dan ook niet 'voor de poes', maar liggen toch echt zo hoog dat de aanrichter nog een keer extra achter de oren krabt voor hij of zij dierenleed aanricht. Zo is er door een rechter in Breda al een voorwaardelijke boete van 3.000 euro gegeven aan een veehouder die zijn vee niet had voorzien van voldoende schoon drinkwater. Een veehouder uit Wernhout kreeg een boete van een kleine 4.500 euro wegens verwaarlozing van zijn vee. In januari 2013 kreeg de eigenaar van meerdere pony's en paarden een voorwaardelijke boete van 1.500 euro opgelegd wegens het bieden van onvoldoende goede zorg aan zijn dieren.
© 2013 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De speel-o-theek, speelgoed lenen in plaats van kopenHeel veel kinderen hebben veel te veel en te duur speelgoed waar ze uiteindelijk haast niet mee spelen. Het dure speelgo…
Goedkoper speelgoed kopenDoor goed op de prijzen te letten, en door goed te vergelijken, kunt u speelgoed goedkoper kopen. U zou ook kunnen overw…
Little Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes speelgoed is zeer populair kinderspeelgoed. Het speelgoed kenmerkt zich door de uitgesproken vrolijke kleur…
Wilde dieren, wild of tam?Wilde dieren, wild of tam?In de discussies rond het houden van dieren worden heel vaak bezwaren geuit tegen het houden van wilde dieren. Feitelijk…
Bronnen en referenties
  • OurLipsAreSealed
  • ZoZitDat
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.