Bloedluizen bij kippen herkennen en bestrijden

Bloedluizen bij kippen herkennen
Eigenlijk is bloedluis geen goede benaming, omdat het niet om een luis, maar om een mijt gaat. De werkelijke naam is vogelmijt, maar die naam gebruikt bijna niemand meer. Je herkent zijn aanwezigheid aan enkele opvallende kenmerken.Kenmerken van de bloedluizen
- Een bloedluis lijkt op een superklein spinnetje.
- Is niet groter dan een halve millimeter.
- Zijn eigenlijke kleur is geel, maar
- na een portie kippenbloed is hij letterlijk bloedrood.
Dat portie bloed zoekt hij 's nachts, maar zeker niet alleen. Dan kruipen de bloedluizen namelijk in honderdtallen tegelijk tegen de poten van de kip omhoog en begeven zich vervolgens tussen de veren om zich vol te zuigen met bloed. Als het daglicht aanbreekt, zijn ze van de kip verdwenen en brengen de dan bloedrode beestjes de dag door in het hok. In de naden en spleten van het kippenhok worden ontelbare eitjes gelegd die snel uitkomen. Die nieuwe generatie kan na een week zelf eitjes leggen. De luizen vermenigvuldigen zich dus razendsnel en worden een ware plaag voor de kippen.
Bij warm weer is het risico van bloedluis het grootst
Waar bloedluizen precies vandaan komen, is onbekend, maar een feit is dat ze bij warmte en vocht ineens massaal aanwezig zijn. Dat betekent dus dat de kwelbeestjes in de warme periode van de zomer het meest voorkomen. Ook al maak je de kippenhokken regelmatig schoon, het kan toch gebeuren dat de bloedluizen verschijnen.Het gedrag van de kip door bloedluis
Het gedrag van de kip verraadt hun aanwezigheid. Ze wroet onophoudelijk met de snavel in haar veren, vooral bij de buik, omdat ze ontzettend veel jeuk heeft, ook al is er op dat moment geen luis meer op haar lichaam. Als er nu geen behandeling plaatsvindt, zal zij letterlijk worden doodgezogen. De eerste tekenen van aftakeling zijn te merken bij de kippenborst. Als deze erg weinig vlees bevat, dan is de kip al behoorlijk leeggezogen. Ze is verzwakt en duizelig, heeft moeite om op de poten te blijven staan en leunt tegen gaas, wanden e.d. In dit stadium is behandeling al bijna zinloos.

Bloedluizen in het kippenhok bestrijden
Zoals gezegd is het een ware lijdensweg voor de dieren als er niet wordt ingegrepen. Ben je nog niet zeker of er bloedluis in het spel is? Pak dan met je hand de stok waarop de kippen 's nachts zitten vast. Het dragen van een handschoen is aan te bevelen. Kijk daarna naar je hand. Als die vol met bloed zit, dan hoef je niet meer te twijfelen. Dat bloed komt namelijk van de ontelbare bloedluizen die zich vol hebben gezogen met het bloed van de kippen. De bestrijding is mogelijk, hoewel veel hobbykippenhouders dat zullen tegenspreken.Ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen
Bij de dierenspeciaalzaak en/of dierenarts zijn verschillende middelen tegen bloedluis verkrijgbaar. Deze zijn meestal vloeibaar die al of niet verdund in het hok moeten worden gespoten. Deze middelen doden de luizen in het hok en de eitjes in de naden en kieren.
Als je overdag de behandeling met deze middelen toepast, hoef je aan de kippen niets te doen. Die hebben nog wel jeuk, maar de bloedluizen zijn niet meer in hun verenpak aanwezig.
Natuurlijke middelen op basis van geur
- Tabaksstelen op de bodem van het hok. Bloedluizen houden niet van de geur van tabaksstelen. Ze blijven op afstand, waardoor zij niet bij de kippen komen.
- Nestkruiden in het hok. Bloedluizen proberen de frisse, sterke geur van nestkruiden zoveel mogelijk te vermijden.
Ontsmetten van het kippenhok
- Haal alles uit het hok
- Ontsmet het hele hok met een ontsmettingsmiddel.
- Geef extra veel aandacht aan de naden en spleten, want daar houden de luizen zich overdag schuil.
- Reinig de stokken waarop de kippen 's nachts zitten met dunne chloor.
- Doe weer schoon zaagsel of stro in het hok.
- Controleer regelmatig of er bloedluizen op of onder de stokken zitten.
- Het definitief verwijderen gaat vaak niet in één keer, dus herhaal dan de procedure.
Verminder het aantal kieren en naden in het nachtverblijf van het kippenhok
- Omdat de naden en kieren dus de pekken zijn waar de luizen de eitjes leggen en daar dan uitkomen, is het handig om zo weinig mogelijk spleten in het nachtverblijf te hebben. Dat kan je doen door de naden in de binnenwanden van het kippenhok met triplex o.i.d te bedekken.
- Achterwand 1 triplexplaat, zijwanden beide 1 triplexplaat, voorkant binnen triplexplaat. Het aantal naden en kieren is sterk verminderd.
- De overgebleven naden afkitten met siliconenkit o.i.d.
- En dan bij warm weer het kippenhok vaker schoonmaken.
Behandelen van jeuk bij de kippen
In de dierenwinkel is een poeder te koop die je onder de veren van de kippen moet aanbrengen. Deze bestrijdt de bloedluizen niet, maar brengt verzachting tegen de jeuk voor de kippen. De behandeling moet kip voor kip gebeuren en vergt dus wat tijd. Het nadeel van de poeder is dat de kippen een tijdje met de poederkleur in de veren door de ren scharrelen. Het is een onschuldig middel dat geen nadelige effecten op gelegde eieren heeft.