Zeezoogdieren die in de Noordzee voorkomen
In de Noordzee komen meerdere zeezoogdieren voor. Er zijn hier verschillende walvisachtigen en zeehonden te vinden. Hoe heten de verschillende zeezoogdieren die bij ons in de Noordzee voorkomen en hoe zijn deze diersoorten te herkennen? Wat zijn precies de wetenschappelijke benamingen voor deze zeezoogdieren en hoe groot kunnen zij worden?
Zeezoogdieren Noordzee
Walvisachtigen
Bruinvissen (Phocoena phocoena)
Bruinvissen zijn walvisachtigen die zeer veel op dolfijnen lijken. Volwassen bruinvissen hebben een donkergrijze kleur. De jonkies zijn bruin van kleur en krijgen later een donkergrijze huid. Deze zoogdieren kunnen slechts 1,7 meter lang worden en zijn tevens de kleinste walvisachtigen die in de Noordzee voorkomen. Deze dieren komen zowel in de Waddenzee als Oosterschelde voor. Het zijn schuwe beesten die regelmatig van boten en schepen wegzwemmen. Het is om deze reden lastig om bruinvissen te observeren.
Bultrug (Megaptera novaeangliae)
Deze walvissoort kan maximaal 16 meter lang worden en een gewicht van ongeveer 30 ton bereiken. Hij is te herkennen aan zijn donkere huidskleur met grove structuur, grote vinnen en witte onderlichaam. De bultrugwalvis is soms enkele dagen op dezelfde locatie te vinden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vis die er te vinden is.
Noordelijke butskop (Hyperoodon ampullatus)
De noordelijke butskop behoort tot de spitssnuitdolfijnen en kan bijna 10 meter lang worden. Dit zoogdier heeft een klein gebit en een bolle kop. Hij is in zeldzame gevallen in de Noordzee te vinden.
Dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata)
De dwergvinvis komt grotendeels ten noorden van Doggersbank voor en is hierdoor zelden in de Noordzee te zien. Hij is onder andere te herkennen aan zijn langwerpige lichaam. De bovenkant van zijn lichaam is grijs terwijl de onderkant wit is.
Gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba)
Deze snelle dolfijn heeft bijzondere strepen aan de zijkant van zijn lichaam. De vlakken en strepen hebben een blauwe, grijze of roze kleur. Hij is zelden in de Noordzee te vinden. Dit komt omdat hij de voorkeur heeft voor tropische temperaturen.
De kortsnuit gewone dolfijn heeft orka-achtige patronen op zijn huid. /
Bron: JKMelville, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Gewone dolfijn (Delphinus delphis)
De gewone dolfijn bestaat in twee soorten, namelijk de kortsnuit gewone dolfijn en de langsnuit gewone dolfijn. Beide soorten komen zeer weinig in de Noordzee voor. De langsnuit gewone dolfijn komt dicht langs de kust voor terwijl de kortsnuit gewone dolfijn de voorkeur heeft om in de open zee te zwemmen. De kortsnuit gewone dolfijn heeft orka-achtige patronen op zijn lichaam terwijl de langsnuit gewone dolfijn te herkennen is aan zijn verschillende grijstinten.
Gewone vinvis (Balaenoptera physalus)
De gewone vinvis is de één na grootste walvissoort op aarde. Hij kan ongeveer 27 meter lang worden. Deze walvis is te herkennen aan zijn slanke lichaam en donkergrijze kleur. De gewone vinvis komt bijna overal ter wereld voor, waaronder de Noordzee. Hij communiceert over lange afstanden. Dit doet hij door zowel hoge als lage tonen te gebruiken.
Griend (Globicephala melas / G. melaena)
De griend is een grote dolfijnensoort die maximaal 8,5 meter lang kan worden en 4 ton kan wegen. Deze diersoort wordt ook wel de 'gewone griend' of 'zwarte griend' genoemd en is te herkennen aan zijn donkere huidskleur. De bovenkant van zijn lichaam is namelijk zwart/donkergrijs terwijl slechts de onderkant van zijn lichaam een lichtgrijze kleur heeft. De griend is soms in de Noordzee te vinden.
Potvis (Physeter macrocephalus)
De potvis heeft een enorme kop in verhouding met de rest van zijn lichaam. Deze walvissoort zoekt hoofdzakelijk in de diepzee naar voedsel. Desondanks is hij soms in de ondiepe Noordzee te observeren. Meestal gaat het om een verdwaald exemplaar.
Gewone spitssnuitdolfijn / Noordzee-spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens)
De gewone spitssnuitdolfijn wordt ook wel de 'Noordzee-spitssnuitdolfijn' genoemd. Dit zoogdier is vanaf de kust niet te zien omdat hij in de diepzee jaagt en slechts in de open zee te vinden is. Hij heeft een spitse snuit en een zeer kleine rugvin.
Tuimelaar (Tursiops truncatus)
De tuimelaar komt hier minder vaak voor als bijvoorbeeld de bruinvis. Hij is meestal in de open zee te vinden. Tuimelaars kunnen zeer van lengte en formaat verschillen van elkaar. De grootste soorten kunnen namelijk zo'n 650 kilo wegen en 380 centimeter lang worden, terwijl kleinere soorten zoals de langbektuimelaar een lengte van ongeveer 2,6 meter en gewicht van 220 kilo bereiken. Tuimelaars zijn voornamelijk te herkennen aan hun grijze gestroomlijnde lichaam. Hiernaast hebben zij een lichte onderkaak die groter is dan hun bovenkaak.
Witsnuitdolfijn (Lagenorhynchus albirostris)
De witsnuitdolfijn is net als de tuimelaar meestal in de open zee te vinden. De witsnuitdolfijn zwemt graag voor de boeg van een schip mee. Hij kan onder andere een witte, grijze of zwarte snuit hebben. Tevens heeft hij zwarte vinnen en een zwarte staart. Het zeezoogdier weegt maximaal zo'n 275 kilo. Mannetjes kunnen maximaal ongeveer 3,15 meter lang worden. De exemplaren van het vrouwelijke geslacht worden doorgaans zo'n 3 meter lang.
Witflankdolfijn (Lagenorhynchus acutus)
Deze dolfijnsoort lijkt erg veel op de witsnuitdolfijn, zij hebben namelijk soortgelijke patronen op hun lichaam. De snuit van de witflankdolfijn is echter altijd donker van kleur, namelijk zwart of grijs. De witflankdolfijn komt minder vaak voor in de Noordzee dan de witsnuitdolfijn. De witflankdolfijn komt namelijk vooral in het noorden van het noordelijk halfrond voor. Hij begint echter steeds wat vaker naar het zuiden te migreren vanwege de overbevissing van het noordelijke gebied van de Noordzee.
Zeehonden
Er bestaan twee soorten zeehonden die in de Noordzee te vinden zijn, namelijk de gewone zeehond en de grijze zeehond.
De gewone zeehond (Phoca vitulina)
In de Noordzee komt de gewone zeehond het meest voor, terwijl elders op de wereld juist de grijze zeehond het meest voorkomt. Rondom Engeland zijn er bijvoorbeeld meer grijze zeehonden te vinden dan gewone zeehonden. De gewone zeehond zwemt soms tientallen kilometers om zichzelf van voedsel te kunnen voorzien. De gewone zeehond is te herkennen aan zijn grijs tot bruinachtige kleur. Sommige exemplaren kunnen een gewicht maximaal 150 kilo bereiken en in totaal 2 meter lang worden.
De grijze zeehond (Halichoerus grypus)
Grijze zeehonden kunnen groter worden dan de gewone zeehond en zijn hierdoor zwaarder. Zij kunnen namelijk maximaal 310 kilo wegen. Hiernaast kunnen zij maximaal een lengte bereiken van 2,10 meter. Deze zoogdieren zijn te herkennen aan hun grote spitse kop en donkere vacht. Meestal hebben zij zwarte vlekken op hun lichaam. Tevens verharen zij iedere jaar zodat hun vacht waterdicht blijft. Het zijn zeer nieuwsgierige dieren die graag met mensen in contact willen komen.