Wat zijn de gevaarlijkste drie haaiensoorten?

Wat zijn de gevaarlijkste drie haaiensoorten? Haaien vallen zelden mensen aan vergeleken met andere diersoorten. Er zijn echter een aantal haaiensoorten die zeer gevaarlijk kunnen zijn wanneer ze een mens verwarren met voedsel. Dit gebeurt meestal wanneer het water troebel is. Zo'n toevallig samenspel van omstandigheden kan zeer angstaanjagend zijn. Haaien hebben een voorkeur voor een bepaalde watertemperatuur. Hiernaast bestaan er zelfs haaien die in zoet water kunnen overleven. Welke haaien zijn het gevaarlijkst? Waar komen deze dieren voor en hoe lang kunnen ze in totaal worden?

De gevaarlijkste drie haaiensoorten


Confrontaties met haaien

Ondanks de slechte naam die haaien hebben maakt de haai per per jaar relatief weinig slachtoffers. De malariamug is bijvoorbeeld indirect verantwoordelijk voor honderdduizenden doden per jaar. Echter kan een aanval van een haai zeer angstaanjagend zijn voor het slachtoffer. Bij de meeste aanvallen door een haai wordt het slachtoffer niet opgegeten. Dit komt omdat de mens normaal gesproken niet op het menu staat van de haai.

Bron: Stefan~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Stefan~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

De stierhaai

De stierhaai heeft geen mensenvlees op zijn dieet staan. Echter ziet hij regelmatig mensen voor prooidier aan. Dit gebeurt meestal in troebel water waar het zicht slecht is. Vooral als zwemmers aan de oppervlakte zwemmen is het voor de haai moeilijk te bepalen of het een menselijk persoon of prooidier is. Hij staat bekend als een agressieve haai waardoor een aanval door het roofdier levensgevaarlijk kan zijn. De naam 'stierhaai' stamt immers af van zijn agressieve gedrag en zijn bijzondere uiterlijk. Hij heeft namelijk een platte neus. Tevens heeft hij een stevige lichaamsbouw. Deze haaien worden gemiddeld zo'n tweeënhalf meter lang. Enkele grotere varianten bereiken soms een lengte van meer dan drie meter. Hij staat tevens op plek nummer drie met betrekking tot hoe gevaarlijk het dier is voor de mens.

Gebieden waar de stierhaai voorkomt

De stierhaai komt op plekken voor waar het water warm is. Meestal is dit langs de kust of rivieren, met name op plekken waar het ondiep is. Officieel is het geen zoetwaterhaai, echter heeft hij de bijzondere eigenschap om in zoet water te kunnen overleven. Hierdoor kan hij op plekken voorkomen waar men het niet verwacht, zoals bijvoorbeeld bij jachthavens waar het water minder zout is.

Bron: Albert Kok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Albert Kok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De tijgerhaai

De tijgerhaai is de één na gevaarlijkste haai die in de oceanen rond zwemt. Onder wetenschappers staat deze vis ook wel bekend als de 'Galeocerdo Cuvier'. Het is een zeer agressieve roofdier die zo'n vijf meter lang kan worden en een gewicht van bijna een ton kan bereiken. Ze vallen mensen aan wanneer ze zich bedreigd voelen. Het dier is te herkennen aan zijn opvallende tijgerachtige patroon die zich aan de zijkant van zijn lichaam bevindt. Deze strepen zijn echter minder goed te zien naarmate het dier ouder wordt.

Gebieden waar de tijgerhaai voorkomt

De tijgerhaai komt in gebieden voor waar er een warme tropische temperatuur heerst. Soms komen ze op plekken voor met een subtropische klimaat. Zijn leefgebied is zeer divers; hij komt namelijk in de golf van Mexico voor, tot aan de kust van Noord Amerika, India en Australië. Hiernaast is hij langs de kust van Afrika en zelfs China te vinden. Het liefst jagen ze in het donker. Het komt echter voor dat ze nabij een koraalrif zwemmen vanwege de grote hoeveelheid vis dat hier zwemt. Tijgerhaaien gaan meestal op jacht naar onder andere inktvis, dolfijnen, schildpadden en kleinere haaiensoorten. De dieren worden echter bedreigd vanwege de visvangst. Er wordt namelijk gericht op ze gejaagd vanwege zijn vinnen en vlees.

Bron: Hermanus Backpackers, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Hermanus Backpackers, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De witte haai

De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang. De witte haaien van het vrouwelijk geslacht kunnen daarentegen een lengte bereiken van meer dan vier meter. Af en toe worden er exemplaren gevangen die meer dan zes meter lang zijn. Deze gigantische haaien kunnen zelfs een paar ton wegen. Sommige wetenschappers denken dat hij mensen aanvalt omdat hij de schimmen verwart met die van prooidieren. Vooral als men een spartelende beweging maakt lijkt men op een prooidier. Een andere theorie is dat hij met zijn kaken probeert te "kijken" of het voedsel eetbaar is. Het dier heeft het vermogen om bloed al van een verre afstand te kunnen ruiken. Hierdoor is het afgeraden om te zwemmen wanneer men een wondje heeft.

Gebieden waar de witte haai voorkomt

De witte haai komt onder andere aan de oostkust van Australië voor. Hiernaast is de soort veelal in Gansbaai te vinden. Gansbaai is een plaats in Zuid-Afrika waar men net als in Australië met de witte haai kan duiken. Hierbij gebruikt men een metalen kooi om de veiligheid van de duikers te waarborgen. De haaien zijn hier in grote getale aanwezig vanwege de grote hoeveelheid aan prooidieren. Er zijn hier namelijk tienduizenden zeehonden te vinden. Hiernaast spoelt er soms een dode walvis aan die verorbert wordt door de haaien.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tijgerhaai, Galeocerdo CuvierDe tijgerhaai, ook wel Galeocerdo Cuvier komt, net als de stierhaai, uit de familie van de requiemhaaien. De tijgerhaai…
Zijn haaien echt zo gevaarlijk?Alleen al bij de gedachte een haai tegen te komen worden veel mensen al bang. Toch zijn haaien niet zo gevaarlijk als ve…
De grootste witte haaien die op aarde voorkomenDe grootste witte haaien die op aarde voorkomenDe witte haai is ten opzichte van andere haaiensoorten vrij laat in de geschiedenis ontstaan. Hij behoort tot de grootst…
De Witte haai, Carcharodon carchariasDe Witte haai, Carcharodon carchariasVooral bekent uit de film ‘yaws’, jaagt de witte haai (Carcharodon carcharias) bij velen schrik aan. Zijn andere naam, ‘…

Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkBescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkVuurwerk zorgt voor angst en paniek bij huisdieren, meer specifiek bij honden en katten. De overgang van oud naar nieuw…
Het indrukwekkende reukvermogen van de bruine beerHet indrukwekkende reukvermogen van de bruine beerDe bruine beer heeft een behoorlijk reukvermogen. Zijn reukvermogen is zelfs sterker dan de meeste andere diersoorten. D…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: https://www.flickr.com/photos/elevy/14730793848
 • http://www.cbsnews.com/pictures/five-most-dangerous-sharks-to-humans/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oceanische_witpunthaai
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stierhaai
 • http://www.sharks-world.com/tiger_shark/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Bull_shark
 • http://www.percytours.com/great-white-shark-cage-diving.html#.Vnols7bhBki
 • http://www.sharksider.com/tiger-shark/
 • Afbeelding bron 1: Stefan~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 2: Albert Kok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Hermanus Backpackers, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 28-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.