Je paard met pensioen

Je paard met pensioen Net als mensen worden paarden op een gegeven moment minder fit. Je kunt duidelijk merken dat ze oud worden. Ze zijn minder enthousiast, krijgen grijze haren en vallen af. Als eigenaar kun je vaak het beste zien of jouw paard al oud aan het worden is, andere mensen valt het niet op als hij zich opeens anders gedraagt.

Uiterlijke kenmerken

Een paard dat stopt met de wedstrijdsport hoeft niet perse oud te zijn, toch zijn de meeste paarden dat wel. Er zijn een aantal dingen die vaak opvallen bij paarden die wat ouder zijn. De meeste paarden hebben een doorgezakte rug omdat hun buikspieren minder sterk worden. Ook kun je vaak wat grijze haren in de vacht ontdekken. De beste manier om te kijken of een paard oud is, is kijken naar het gebit. De kauwvlakken van tanden en kiezen zijn na al die jaren heel duidelijk afgesleten en vaak ontbreekt er zelfs een tand. Bij sommige paarden ontstaan er plooien rondom de neusgaten en komen er holtes rondom de ogen.

Eetlust

Een oud paard heeft vaak een minder efficiënte opname van voedsel. Je zult je voerschema moeten aanpassen om ervoor te zorgen dat je paard wel nog voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is het slimste om te kiezen voor ruwvoer dat is geoogst als jong gewas, dit bevat weinig harde delen en is makkelijker om op te kauwen en om te verteren. Er zijn ook energie rijke voedingsmiddelen die je je paard kunt geven om te zorgen dat hij nog genoeg energie binnenkrijgt. Dit zijn bijvoorbeeld maismeel en muesli speciaal voor oudere paarden.

Fitheid

De leeftijd van een paard zegt niks over zijn conditie. Er zijn paarden van 15 jaar oud die zich al gedragen als een bejaard paard maar ook paarden van 30 jaar oud die nog hartstikke fit zijn en nog makkelijk een ritje in het bos kunnen maken. Hoelang je paard bereden kan worden moet je als eigenaar zelf beslissen. Zo lang je paard geen pijn heeft is het vaak slim om korte stapritten te blijven maken. Het wordt afgeraden om met een oud paard nog te springen. Om je paard fit te houden moet je ervoor zorgen dat hij voldoende frisse lucht krijgt, hij voldoende beweging en uitdaging krijgt, hij soortgenootjes heeft en je moet hem vooral vol liefde verzorgen. Vroeger werden paarden eerder ouder dan nu. Vroeger werden ze robuuster gehouden, ze waren bijna voltijds buiten en werden zeer sober gevoerd. Tegenwoordig zijn veel mensen zeer voorzichtig met hun paard. Ze mogen alleen in perfecte weersomstandigheden naar buiten en krijgen allemaal speciale soorten muesli's en supplementen.

Beroemde paarden met pensioen

De meeste topruiters en topamazones zorgen ervoor dat hun paarden na hun sportcarrière een zeer fijn pensioen krijgen.

Deister

De Duitse ruiter Paul Schockemohle voerde altijd zeer veel gesprekken met zijn succesvolle paard Deister. Hij is drie keer Europees kampioen geworden met deze Hannoveraan. Deister is in 1989 met pensioen gegaan. Op dat moment had hij in totaal 750.000 euro aan prijzengeld gewonnen. Deister is op 29-jarige leeftijd overleden.

De paarden van Ludger Beerbaum

De ruiter is zeer goed voor zijn paarden. Hij heeft onder andere de merrie met wie hij als kind begonnen is op 24-jarige leeftijd terug gekocht. Zijn beste paard is Ratina Z geweest. Zij heeft meer kampioenstitels en medailles gewonnen dan elk ander paard op de wereld. In 1999 heeft het paard afscheid genomen van de springsport. Hierna is ze gevlogen van Aken naar Mexico. Via embryotransplantatie werden er veulens van haar geboren uit draagmoeders. Eind 2000 is ze weer terug gevlogen naar Aken om hier echt van haar pensioen te gaan genieten.

Polydor

De beroemdste fokhengst van Duitsland heette Polydor. Hij is geboren in 1972. In 1998 en 1999 stond hij bovenaan in de wereldranglijst voor fokhengsten omdat zijn veulens zo'n goede resultaten boekten in de springsport. In deze jaren deed hij nauwelijks meer aan echte dekkingen. Hij genoot vooral van alle aandacht die hij kreeg tijdens de rondleidingen op de zeer bekende stal. Polydor is gestorven in het jaar 2000, dit was het eerste jaar dat hij officieel met pensioen was.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Hoe bouw je pensioen op en hoe hoog is dat?Veel mensen hebben wel een pensioen, maar hebben geen idee hoeveel ze krijgen als ze daadwerkelijk kunnen stoppen met we…
Wat is ruiterfitheid training?Van je paard verlang je als ruiter dat hij erg fit is en goed presteert, maar dat moet je natuurlijk ook van jezelf verl…

Paardenrassen: curly horsesPaardenrassen: curly horsesEr zijn zeer veel verschillende paardenrassen. Een van deze paardenrassen is de curly horse. De paarden van dit ras hebb…
Zintuigen van het paard  De tastzinZintuigen van het paard De tastzinTastzin is een belangrijk zintuig voor een paard. De meeste communicatie tussen mens en paard vindt plaats via de tastzi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Guillermoleconde, Pixabay
  • https://www.paardenarts.nl/kennisbank/ouderdomsgebreken-bij-paarden/
  • http://www.pavo.nl/advies/wanneer-is-een-paard-oud
  • http://www.bokt.nl/wiki/Deister
  • http://www.bokt.nl/wiki/Ludger_Beerbaum
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.