Hoe maak je het leven van je paard op stal fijn?
Er zijn in Nederland zo ongeveer 130.000 paardeneigenaren. Al deze mensen houden hun paarden op een iets andere manier. De een zet zijn paard 24/7 buiten en de ander heeft zijn paard bijna de hele dag op stal staan. Wat kun je doen op het leven van je paard fijner te maken terwijl hij op stal staat?
Wat wil mijn paard niet?
Veel mensen vragen zich af wat hun paard nou nodig heeft om zich mentaal en fysiek prettig te voelen. Paarden hebben als basisvoorzieningen eten, onderdak, gezelschap van een ander paard, voldoende ruimte en beweging nodig. De meeste paarden worden niet blij wanneer je ze zeer natuurlijk onderhoudt. Dit betekent dat je ze 24/7 op een vrij kaal weiland hebt staan en dat wanneer het regent de weide meteen supernat wordt. Ook staan paarden op open weilanden veel bloot aan insecten en hebben ze geen goede plek om te schuilen of om uit de wind te staan. Paarden willen ook niet de hele dag op stal staan zonder in contact te komen met andere paarden. Ze houden niet van een natte, vieze stal met maar enkele keren per dag eten.
Wat kan ik doen om het leven van mijn paard fijn te maken?
Een ideale stalsituatie zou zijn dat paarden in een groepssysteem gehouden worden. Dit is bijvoorbeeld een zeer grote stal met een omheind weiland of paddock eraan vast. Hierin kunnen de paarden lekker samen spelen en rennen. Een stal als hiervoor beschreven is helaas voor lang niet alle paardeneigenaren een optie. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het leven van je paarden op stal fijner te maken.
Vriendjes
Het is slim om de paarden die goed met elkaar om kunnen gaan in de stallen te zetten die bij elkaar in de buurt liggen. Vervelende buren zullen het stressniveau van je paard doen stijgen. Paarden houden heel erg van om zich heen kijken, dus probeer je paard altijd in een stal te zetten met aan minstens twee kanten uitzicht. Het is al helemaal fijn als ze de buren door de spijlen heen kunnen ruiken of zelfs aanraken.
Stalbedekking
Gebruik het liefste schoon stro voor je stal als bodembedekker. Leg dit in de stal als een zeer dikke laag, je paard moet kunnen rollen en liggen in het stro zonder zich pijn te doen aan de vloer. Probeer elke dag de natte plekken en de uitwerpselen in de stal weg te scheppen. Geef het paard daarna een aantal nieuwe pakken stro.
Wanneer je weinig tijd hebt is het niet slim om je paard op stro te zetten, het elke dag uitmesten kost namelijk zeer veel tijd. Ook wanneer je paard overgevoelig is voor stof moet je hem niet op stro zetten. In dit geval kan je het beste vlasvezel gebruiken. Vlasvezel neemt zeer veel vocht op en het stoft nauwelijks. Het nadeel van vlasvezel is dat het een zeer gladde stalbedekker kan zijn wanneer de stal net is opgestrooid, het vlasvezel schuift weg onder de hoeven wanneer de paarden er bovenop gaan staan.
Voer
Geef je paard maar een beperkte hoeveelheid krachtvoer per dag. Er zijn zelfs genoeg paarden die er heel erg goed uitzien zonder dat ze krachtvoer krijgen. Zorg wel voor zoveel mogelijk vezelrijk ruwvoer, zo boots je de natuurlijke situatie van paarden die in het wild leven zo goed mogelijk na. Het is het beste als paarden 24/7 ruwvoer tot hun beschikking hebben. Verschillende ruwvoeders zijn gras, hooi, stro, luzerne en snijmais.
Wanneer je je paard alleen hooi geeft, heeft deze ongeveer 1,5 kilo hooi per 100 kilo lichaamsgewicht nodig. Wanneer je paard 500 kilo weegt is dit dus 7,5 kilo hooi per dag. Probeer het hooi altijd in een slowfeeder te doen zoals een hooinet. Zo doet een paard langer over een zelfde hoeveelheid hooi. Zijn maag-darmstelsel wordt langer in beweging gehouden en de kans op stoornissen neemt af.
Uitloop
Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om meerdere paarden samen te houden in een grote stal met aangrenzend uitloopgebied is het soms wel een mogelijkheid om een klein uitloopgebied te maken. Je kunt dan een uitloopmogelijkheid maken enkel en alleen voor je eigen paard. Het hoeft maar een paar vierkante meter groot te zijn om al nut te hebben. Je paard krijgt dan meer frisse lucht, kan staan dutten in de zon en heeft toch net iets meer loopruimte dan normaal.