De hoefverzorging bij een paard/pony

De hoefverzorging bij een paard/pony Bij een manege zijn soms lessen te volgen over hoe men de hoeven van het paard uit moet krabben. Als u onbekend bent met het uitkrabben van de hoeven dan kan dit een hele wijze les zijn. Tenslotte is het belangrijk dat dit goed en met enige regelmaat gebeurd. In dit artikel leest u van alles over de hoefverzorging van het paard.

De dagelijkse hoefverzorging

Verstandig is om dagelijks de hoeven van het paard uit te krabben. Het belangrijkst is om de hoeven uit te krabben voor het rijden, maar het beste is om dit ook nog een keer na het rijden te doen. Er kunnen allerlei dingen onder de hoef van een paard blijven plakken zoals: mest, steentjes en stro. Als het paard iets onder zijn hoeven heeft loopt het paard uit balans. Het paard kan mogelijk kreupel gaan lopen of andere medische klachten krijgen.
Het is een beetje te vergelijken met mensen. Als wij mensen iets onder onze blote voeten hebben en we gaan lopen dan zullen we automatisch scheef gaan lopen en het ene been meer belasten dan het andere been. Gebeurt dit voor een langere tijd dan zullen we ook weer last van onze rug kunnen krijgen.

Het vragen van een voetje

Als u een voet van een paard wilt om deze uit te krabben dan gaat dit vaak helaas niet op commando. Om toch een voetje te krijgen kunt u kunt de volgende manier proberen:
  1. Ga met uw rug richting de voorkant van het paard staan.
  2. Als u links staat, strijk dan met uw linkerhand over de achterkant ven het voorbeen tot en met de kogel (dikke ronde bot vlak boven de hoef).
  3. Het paard zal waarschijnlijk zijn voetje geven, ondersteun deze door uw linkerhand om de voorkant van de hoef te leggen.

Bij het achterbeen gaat u bijna op dezelfde manier te werk als het voorbeen:
  1. Als u aan de linkerkant van het paard staat strijkt met uw linkerhand over de achterkant van het been.
  2. Geeft het paard zijn voetje dan kunt u de hoef weer aan de voorkant ondersteunen met uw linkerhand.
  3. Om het paard extra steun te bieden en het lichter te maken voor uzelf kunt u het been van het paard laten rusten op uw bovenbeen.
  4. Probeer het been van het paard zoveel mogelijk onder het paard zelf te houden zodat het paard niet uit balans raakt

Geeft het paard geen voetje dan kunt u de volgende dingen proberen:
  • Leun met uw eigen schouder tegen de schouder van het paard zodat hij zijn gewicht naar het andere been zal verplaatsen.
  • Probeer eerst een ander voetje te vragen.
Probeer als het paard niet mee wilt werken het weer leuk te maken, zorg dat er iemand bij u is die het paard ondertussen kan belonen en gerust kan stellen. Hoe u ook te werk gaat, denk altijd om uw eigen veiligheid en zet uw voeten dan ook nooit zo dicht bij het paard dat hij er gemakkelijk op kan staan.

De hoef uitkrabben

Een goede hoevenkrabber is er één met een soort ijzeren stompen haak en aan de andere kant een borsteltje. Het beste is zowel de straal als de zool met de borstelkant schoon te maken. Als er steentjes in de hoef zitten of als het vuil erg vast zit dan kunt u de ijzeren haak gebruiken om dit los te krijgen. Doe niet te veel met de haak, dit kan de hoef beschadigen en rotstraal bevorderen. Krab voor de veiligheid altijd van het paard en u af.

De hoefsmid

Een paard gaat meestal om de 8 weken naar de hoefsmid. Dit verschilt overigens wel heel erg per paard. Dit hangt af van hoe snel de hoeven van het paard slijten en aangroeien. Paarden die op hoefijzers staan kunnen dan soms ook wat langer wachten. Bij een normale afspraak zal de hoefsmid de hoeven inkorten. Het inkorten van de hoeven wordt ook wel bekappen genoemd. Hoeveel het bekappen kost verschilt heel erg per regio.

Hoefijzers

De hoeven van een paard kunnen zich meestal aanpassen. Rijdt u altijd al veel op de verharde weg, dan zal de hoef vaak vanzelf harder worden. Is het paard echter al wat ouder en het niet gewend, dan duurt het langer om de hoeven aan te laten passen en kan er voor hoefijzers gekozen worden. Niet alleen voor de verharde weg maar ook voor het rijden op gras kunnen ijzers handig zijn. Gewone ijzers zorgen dat het paard juist sneller uit kan glijden dankzij het gladde oppervlak. Om dit op te lossen kan de hoefsmid gaten in de ijzers maken. In deze gaten worden kalkoen/proppen gedraaid en hiermee heeft het paard juist extra grip op het gras.
De hoefijzers voorkomen snelle slijtage en afbrokkelen van de hoeven. Hoefijzers worden ook wel eens gebruikt om medische problemen met de benen en/of hoeven op te lossen. Het paard staat zo stabiel en heeft wellicht aangepaste ijzers om medische klachten te verminderen.

Overige tips

  • Om de hoeven netjes te maken kunt u deze invetten. Zorg wel altijd dat de hoeven eerst nat worden gemaakt, want het vet of de olie zorgt dat er een laag over de hoef heen komt waardoor er geen vocht meer in de hoef kan. Als er geen vocht meer in de hoef kan komen zal deze mogelijk uitdrogen en afbrokkelen.
  • Als het paard op ijzers in de wei staat en hij verliest de hoefijzers daar regelmatig, dan kunt u ervoor kiezen om grote springschoenen om te doen. Dit voorkomt dat het paard op zijn ijzer gaat staan.
  • Als het paard ijzers heeft waar kalkoenen ingedraaid kunnen worden, kunt u op het moment dat er geen kalkoenen in zitten watjes nat maken met olie en in de gaatjes draaien. Zo komt er geen vuil in en kunt u de kalkoengaten makkelijk leeg maken voor wanneer ze nodig zijn.
  • U kunt uw paard ook natuurlijk laten bekappen, op deze manier wordt de hoef van de wilde paarden zoveel mogelijk nagebootst, omdat deze paarden uren liepen met hele gezonde hoeven waar niks aan werd gedaan.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede hoefverzorging bij paardenEen goede hoefverzorging bij paardenHoefverzorging bij een paard is van erg groot belang. Een paard met zwakke of slecht verzorgde hoeven kan ernstig kreupe…
Paarden: Natuurlijk bekappenNatuurlijk bekappen is een manier van hoeven bekappen die nog niet zo lang geleden is uitgevonden. Dit terwijl het is af…
Beroep: HoefsmidEen hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard of pony bekapt en/of beslaat. Het bekappen of beslaan van e…
Een paard met rotstraal: oorzaak, symptomen en behandelingEen paard met rotstraal: oorzaak, symptomen en behandelingRotstraal is een bacteriële infectie aan de hoeven van het paard. Het is een vrij onschuldige aandoening die desondanks…

Mensaap: De BonoboIedereen kent de chimpansee, de gorilla en de oerang utan, maar de bonobo is veel minder bekend. Toch is ook de bonobo e…
Verzorgpaard of bijrijdpaard zoeken: Hoe en wat?Niet iedereen kan een eigen paard onderhouden, maar er zijn ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld een verzorgpaard bij ie…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 18-04-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.