Het Amerikaanse minipaard

Het Amerikaanse Minipaard, in het Engels Americain Miniature Horse genaamd, wordt ondergebracht in de American Miniature Horse Association (AMHA.) Wereldwijd worden deze kleine en ranke diertjes gehouden. Echter, alleen in de VS worden zij geregistreerd. Bij een echt Amerikaans minipaard zitten dus altijd de originele Amerikaanse certificaten. Het Amerikaans minipaardje is een populair paardenras waarvoor soms hoge bedragen worden neergeteld. De liefhebbers nemen deel aan shows met diverse rubrieken. Anderen fokken met deze diertjes. Veulens kunnen zo klein zijn als een chihuahua.

De kleinste paardjes ter wereld

In de jaren 60 keken de Amerikanen naar de Falabella. De houders van dit ras beweerden dat zij het kleinste paardje ter wereld fokten. De Amerikanen besloten hun eigen miniatuurpaardenras te fokken, en volgens goed Amerikaans gebruik konden zij het nog beter!

Oorsprong van het ras

In het begin werden kleine pony's uit Europa geïmporteerd. De precieze herkomst van die eerste dieren is schimmig. Bekend is wel dat het om dieren uit België, Engeland en Nederland moet gaan, waarschijnlijk shetlanders en dieren met mini-appaloosabloed. Een van die eerste dieren was Orion Light van het Huttennest. Hij heeft een enorme invloed op het ras gehad.
Andere hengsten die een grote invloed gehad hebben zijn Boones Little Buckeroo, Tim Tiny Bond, Sierra Dawn Uno de Mayo.
Ook wordt wel beweerd dat er kleine afgedankte mijnpony's vanuit Engeland naar de VS werden gebracht en dat deze ook zijn ingezet in de vorming van het ras.

Allerlei rassen zijn ingezet om de AMHA zijn huidige diversiteit aan kleuren te geven. Indertijd werden al deze kruisingen bij diverse registratieclubs geregistreerd.

In 1978 werd de American Miniature Horse Association opgericht. De maximale stokmaat van de pony's werd op 34 inch gesteld, te meten op de laatste maanhaar van de pony. Ook werd er een rasstandaard vastgesteld. Deze geldt tot de dag van vandaag. In de beginjaren konden dieren met een onbekende afstamming of uit een ander stamboek nog in het AMHA worden ingeschreven. Dit noemde men 'hardshippen'. Tegenwoordig is dit echter niet meer mogelijk. Een AMHA waarvan de papieren kwijtgeraakt zijn, of waarvan de papieren niet in orde gehouden worden door de eigenaren, wordt door het stamboek niet meer erkend.

De rasstandaard

Qua algemeen voorkomen moet het paardje alert overkomen en evenwichtig gebouwd zijn. Het voldoet op het vlak van correctheid aan de eisen die aan de meeste rassen gesteld worden. Merries moeten een vrouwelijk voorkomen hebben, van de hengsten wordt meer bespiering verwacht. Het doel is een zo klein mogelijk paardje fokken. Dit mag niet boven de 34 inch komen.

Het hoofd moet in verhouding zijn met het lichaam. Brede voorhoofden met grote ogen worden op prijs gesteld. De afstand tussen ogen en snuit moet kort zijn. De hals moet lenig en niet te kort zijn, met een vloeiende overgang naar de schoft. De schouder moet lang en schuin zijn en een ruime beweging mogelijk maken. De bovenlijn moet relatief vlak zijn. De rug en lendenen moeten in verhouding tot de onderlijn kort zijn. De croupe moet evenwijdig liggen aan de schoft. De achterhand dient goed bespierd te zijn en de staartinplant niet te hoog of laag, de staart moet vloeiend afhangen.

Alle kleuren zijn toegestaan. Ook blauwe ogen zijn toegelaten. Miniature Horses hebben over het algemeen een vrolijk en vriendelijk karakter. Veel fokkers van de AMHA streven een miniatuur arabier na.

Houden van het American Miniature Horse

Hoewel de paardjes zo verfijnd mogelijk gefokt worden, blijven ze trouw aan een aantal kenmerken van hun voorouders. Ze zijn erg sober en als je de natuur zijn gang laat gaan, ontwikkelen ze dikke vachten in het najaar. Hierdoor kunnen ze vrij goed buiten gehouden worden. Een schuilstal en droog ligplekje zijn natuurlijk een vereiste! Wanneer de paardjes geschoren worden voor shows of voor gebruik, hebben ze uiteraard een warme deken en stal nodig.

Het minipaard stelt weinig eisen aan zijn voeding. De belangrijkste regel is: matigheid! Door hun geringe grootte hebben ze vlug een te rijk dieet. Goede voeding voor een Amerikaanse mini bestaat uit niet te veel en niet te rijk gras in de zomer, en goed hooi en hoogstens een handje brok in de winter. Uiteraard heeft een dier in de groei, dat werkt of drachtig is meer nodig! Heel belangrijk is natuurlijk een juiste behandeling door de hoefsmid en goede veterinaire begeleiding.

Wat kan je doen met een American Miniature Horse?

Uiteraard kunnen deze dieren een licht karretje trekken. Tevens zijn ze erg leuk gezelschap, bijvoorbeeld voor kinderen, als gezelschap voor een paard dat anders alleen staat, of voor gehandicapten. De liefhebbers van het Amerikaanse minipaardje nemen vaak deel aan shows. Op deze shows heb je vaak rubrieken speciaal voor dit ras, en onderdelen die ook open staan voor alle mini's, met of zonder papier.

Er zijn rubrieken waarin het uiterlijk van het paardje centraal staat. Voorbeelden hiervan zijn de kleurenklasse, waarin de kleuren beoordeeld worden. Ook halterklassen horen in deze categorie. Hierbij wordt het paardje voorgeleid aan een jury en beoordeeld op houding, algemeen voorkomen en bewegingen. Ook zijn er rubrieken waarin het gebruik van het paardje centraal staat. Het paardje laat zijn gangen zien voor een showwagen of legt aan de hand een parcours af met hindernissen. Ook zijn er behendigheidsrubrieken. Als laatste zijn er rubrieken waarbij de wijze van het paardje begeleiden en showen wordt beoordeeld. Vaak duren deze shows meerdere dagen.
© 2014 - 2021 Andronida, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kleinste en grootste paard ter wereldOnlangs is zowel het kleinste als het grootste paard ter wereld toegevoegd aan het Guiness Book of Records. Beide paarde…
Singlefooting en Racking horseEr zijn enkele paardenrassen waarvan geen stamboom beschilbaar is. Deze rassen kan je enkel registreren omdat ze enkel d…
The American SaddlebredDe American Saddlebred is een paard wiens roots in de Verenigde Staten liggen. Dit elegante paard bestaat sinds de kolon…
Tennessee Walking HorseMet als thuisland Noord-Amerika is de Tennessee Walking Horse een enorm populair ras. Je kan hem zelfs het populairste p…

Totilas, een wereldpaardHet dressuurpaard Totilas maakte furore onder Edward Gal. Dankzij zijn waanzinnige prestaties en prachtige voorkomen gro…
Goedkeuring en houden van dekhengstenGoedkeuring en houden van dekhengstenEen dekhengst is een hengst die wordt gehouden voor de fokkerij. We noemen zo'n dier ook wel vaderdier. Meestal dekt de…
Bronnen en referenties
  • The Miniature Horse http://www.theminiaturehorse.com/index.html
  • American Miniature Horse Association http://www.amha.org/
Andronida (6 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.