Het kleinste en grootste paard ter wereld

Onlangs is zowel het kleinste als het grootste paard ter wereld toegevoegd aan het Guiness Book of Records. Beide paarden leven in Amerika en hebben elkaar kort geleden ontmoet. Het kleine paardje is echt een dwergje vergeleken bij haar grote soortgenoot en moet echt opletten dat hij haar niet onder de voet loopt.

Algemeen

Het paard van tegenwoordig is een afstammeling van de Eohippus. Dit dier(tje) leefde ongeveer 40.000.000 tot 60.000.0000 jaar geleden. Het was maar maximaal 40 cm hoog en had strepen op de hals en rug. Het was niet in het bezit van een hoef, maar had kussentjes aan de voorpoten. Aan de voorpoten had het vier tenen, aan de achterpoten maar drie. Het had een staart die dichter bij de staart van een tijger kwam, dan die van de huidige paarden.

Enige tijd na de IJstijd was het diertje geheel verdwenen uit Noord-Amerika. Toen de eerste kolonisten aan het begin van de 17e eeuw naar Amerika kwamen is ook het paard zich gaan uitbreiden. Kolonisten gingen verschillende rassen met elkaar kruisen en op die manier zijn de verschillende rassen ontstaan zoals we die tegenwoordig kennen.

Het kleinste paardje ter wereld

Het kleinste paardje ter wereld dat anno 2007 leeft is “Thumbelina”. Het is een paardje dat niet veel groter is dan de Eohippus, het is maar 44,5 cm hoog (schofthoogte wel te verstaan). Toen het werd geboren was het ongeveer 3,5 kg. Het paardje leeft in Amerika en i heeft een vermelding in het Guiness Book of Recoords.

De ranch waar dit paardje leeft is de Goose Creek in St. Louis. Ze hebben aanpassingen moeten aanbrengen van de paardenbak waar dit paardje gestald staat. Moet voor veel paarden de hekken verhoogd worden om eroverheen springen te voorkomen, voor dit diertje moesten de hekken worden verlaagd. Ze zou er gewoon onderdoor hebben gelopen.

Op de ranch worden door de eigenaars van de zesjarige Thumbelina minipaarden gefokt. Dit diertje echter was een speling van de natuur. Ze is gewoon geboren als een mini van een mini, ze weegt inmiddels 27 kg. Ze is goedkoop in onderhoud, want ze eet maar twee kopjes graan en een handvol hooi per dag. Ze wordt door haar eigenaars tentoongesteld in half Amerika. Hiervoor reist ze een half jaar, de andere helft van het jaar mag ze uitrusten tussen de 50 andere paarden op de ranch.

Thumbelina heeft een eigen website en fanclub.

Het grootste paard ter wereld

Het record van het grootste paard ter wereld staat op naam van Radar. Radar heeft een schofthoogte van 2.10 meter. Schofthoogte wil zeggen het hoogste punt van de rug van een paard.

Ook Radar leeft in Amerika, hij is afkomstig uit Mount Pleasant in Texas. Hij heeft een gewicht van rond de 1.050 kg. Ten opzichte van het kleinste paardje is dit dier een enorme kostenpost. Hij werkt per dag maar liefst tussen de 8 en 9 kilo graan en ongeveer 18 kg hooi weg en drinkt ongeveer 80 liter water.

Radar is van origine een Belgisch trekpaard, van de zoveelste generatie. Het was namelijk de gewoonte dat in het begin van de 20e eeuw boeren in Amerika Belgische paarden invoerden om hen te helpen bij het zware landwerk. Het aparte is dat een “gewoon” Belgisch trekpaard maximaal 1,70 meter hoog wordt.

Thumbelina en Radar

In 2007 heeft er tussen de beide paarden een ontmoeting plaatsgevonden. Er is toen foto van hen samen gemaakt die in het Guiness World Records, editie 2008 zal worden opgenomen.

Toen men Thumbelina onder Radar liet staan, was er tussen de beide paarden nog een tussenruimte van ruim 1,50 meter.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Het Trekpaard, een paard voor u?Het Trekpaard, een paard voor u?Er bestaan op de wereld zoveel verschillende paardenrassen dat het moeilijk is om een keuze te maken. Een van al deze pa…
Paardenrassen: Het TrekpaardPaardenrassen: Het TrekpaardIn dit artikel vindt u meer informatie over het Trekpaard, hieronder vallen verschillende soorten Trekpaarden, het Belgi…
Het trekpaard, de krachtpatserWie kent ze nu niet, de vriendelijke grote reuzen? De echte krachtpatsers van de paaden, het Trekpaard.

De bouwkunde van de dierenIn de dierenwereld zijn vele voorbeelden te ontdekken van dieren die meesterlijke bouwwerken maken. Maar ook wordt er ha…
4 kippenrassen: wat meer infoIn het kort een beetje uitleg over 4 veelkomende kippenrassen, namelijk de Antwerpse baardkriel, De Cochin, de Wyandotte…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.