Totilas, een wereldpaard
Het dressuurpaard Totilas maakte furore onder Edward Gal. Dankzij zijn waanzinnige prestaties en prachtige voorkomen groeide dit paard uit tot een fenomeen. Nadat Totilas verkocht werd aan Paul Schokemohle ging het een periode minder goed met hem. Blessures speelden hem parten. Ook had de nieuwe ruiter Mattias Rath moeite om Totilas te presenteren op het niveau waarop Edward Gal hem uitbracht. Nederlands meest besproken dressuurpaard lijkt nu weer helemaal terug te komen.
De geboorte van Totilas
Totilas ziet het levenslicht in de stallen van J.K. Schuil en A. Visser op 23 mei 2000. Het zwarte veulen met vier witte sokken en een kleine kol is een zoon van de bekende Gribaldi. Deze Trakehner is door Edward Gal uitgebracht in de Grand Prix en is een bekende dekhengst die vele goede dressuurpaarden heeft nagelaten. De moeder van Totilas is Lominka, een bruine merrie van 163 cm hoog. Zij heeft de predikaten preferent, elite en prestatie behaald gedurende haar leven. Lominka is een dochter van Glendale, en dat is weer een zoon van Nimmerdor, een van de meest invloedrijke hengsten van het KWPN. Totilas wordt ingeschreven in het KWPN.
Totilas jonge jaren
Als jong paard wordt Totilas uitgebracht door de amazone Jiska van den Akker. Hij behaalt in Verden op het WK jonge paarden een 4e plaats. In 2006 wordt Totilas verkocht. Hij wordt eigendom van Moorland Stables, van Cees en Tosca Visser. Hij gaat nu als Moorlands Totilas door het leven. Zijn vaste berijder wordt Edward Gal. Deze combinatie groeit uit tot een van de meeste tot de verbeelding sprekende in de Lage Landen.
Onder het zadel van Gal groeit de inmiddels 170 cm metende Totilas uit tot een dressuurpaard van wereldformaat. De combinatie klimt op tot Grand Prix niveau, het hoogste niveau in de dressuursport. De kracht en lichtvoetigheid waarmee Totilas de zwaarste oefeningen in de dressuur eruit laat zien als kinderspel, gecombineerd met zijn spectaculaire manier van bewegen brengt vele mensen in vervoering. Overal waar Totilas komt, trekt hij de aandacht.
Totilas, hoogtepunten onder het zadel van Edward Gal
Totilas is onder Edward Gal veelvuldig in de wedstrijdsport uitgebracht. De lijst van overwinningen is lang. Hieronder enkele hoogtepunten uit zijn carriere:
- 2009: Windsor EK: Winnaar Grand Prix en wereldrecord met 84.05%
- 2009: Windsor EK: 2e Special
- 2009: Windsor EK: Winnaar Kür en Wereldrecord met 90.70%
- 2010: Kentucky: FEI Wereldkampioenschappen Grand Prix Special met 85.70%
- 2010: Kentucky: FEI Wereldkampioenschappen kür 91.80%
Dekdienst
Gedurende zijn sportcarrière bouwt Totilas wereldwijd een steeds grotere schare fans op. Ook wordt er steeds vaker aan Cees Visser, eigenaar van Totilas, getrokken om de hengst te verkopen. Als Totilas begin 2010 wordt aangeboden voor de dekdienst, lijkt het erop dat de hengst voor Nederland behouden zal blijven. Van de 800 aangeboden merries worden er 250 geselecteerd.
Verkoop aan Schockemohle
In het jaar 2010 gaat het gerucht dat Totilas verkocht is. Er worden bedragen tussen de 10 en 15 miljoen genoemd. Totilas wordt op 14 oktober 2010 verkocht aan Paul Schockemohle, voormalig springruiter en handelaar en fokker van sportpaarden. Vrij snel verhuist de zwarte hengst van zijn stal bij Edward Gal naar het Duitse Muhlen. Paul Schockemohle heeft de hengst in de eerste plaats aangeschaft voor de dekdienst. Een dekking van Totilas moet maar liefst 8000 euro opbrengen.
Daarnaast gonst het van de geruchten dat de hengst uitgebracht zal worden in de sport. Edward Gal hoopt de hengst te kunnen blijven rijden, maar dit is niet het geval. Gal is hier kapot van. Deelname aan de Olympische Spelen in 2012 is hiermee van de baan. Schockemohle verkoopt de sportrechten aan een landgenoot: Matthias Rath zal de hengst in de sport gaan uitbrengen.
Donkere tijden voor Totilas
Nadat Totilas is verhuisd, krijgt de hengst te kampen met tegenslag. Zo krijgt hij diverse blessures, onder andere door een zwaar ongeval tijdens het dekken. In totaal ligt Totilas zo'n twee jaar uit de sport door alle malaise. Tevens wil de hengst onder Matthias Rath niet zo presteren als eerder. Het WK in 2011 wordt een grote teleurstelling. De vraag rijst of Totilas ooit weer terug zal keren in de sport.
Terugkomst van Totilas in de sport
Na het WK in 2011 wordt de hulp van Sjef Janssen ingeroepen. Janssen, voormalig bondscoach van het Nederlands dressuurteam en voormalig trainer van Edward Gal, past vele dingen aan in het management rondom Totilas. Zo krijgt de hengst onder andere weer hoefbeslag van zijn oude hoefsmid. Ook de training wordt door Jansen begeleid. Dit is een keerpunt voor de hengst: langzaam krabbelt hij weer op. De resultaten blijven dan ook niet uit. Rath behaalt met de hengst diverse zeges.
Nakomelingen van Totilas
Totilas' eerste jaargangen zijn net volwassen. Het zijn atletische en mooie paarden. Veel van hen hebben dezelfde krachtige achterhand, natuurlijke oprichting en het elastiek in de benen van hun vader. De hengst Tolegro is in Duitsland goedgekeurd voor de dekdienst.