Robes van het paard/vachtkleuren

Paarden zijn er in diverse kleuren, dit noemt men met een ouderwets woord; Robes'. Ik noem het gewoon de vachtkleur.Heb er eerder een artikel van gezien maar ik kwam tot de conclusie dat niet alles was genoemd en diverse kleuren niet goed bij naam. Hier dus een uitgebreid overzicht van alle mogelijke kleuren, veel kleur en leesplezier van dit artikel. Zoals men weet zijn er veel diverse soorten vachtkleuren in paardenland, kleuren die je vaak tegen komt en kleuren die je bijna niet meer ziet of zelfs al uitgestorven zijn. De meeste van ons kennen bruin, zwart en wit en de welbekende voskleur , zoals ze grofweg worden genoemd maar gelukkig zijn we daar nog niet uit gepraat.

Wit

Wit is een hele aparte kleur, wit is eigenlijk de uitkomst van een schimmel. Hoe snel een paard wit wordt in zijn leven verschilt per paardenleven en kan veel verrassingen geven. Het ene paard is pas op zijn vijftiende echt wit en het andere is op zijn zevende al zo wit als sneeuw. Veel witte paarden zie je nooit, alhoewel je gek genoeg in de professionele springsport steeds meer schimmels/witte paarden ziet verschijnen. Deze kleur lijkt maar bij enkele hengsten dominant, eigenlijk is het vanuit de natuur gezien nou niet echt handig om zo op te vallen. Een paard blijft tenslotte een vluchtdier wat zich moet kunnen verbergen, voor welk wit paard is het nou handig om zich achter de struiken te verbergen? ik zou het niet weten.
Gek genoeg zijn er enkele rassen zoals de Camerque die altijd wit zijn en nog wel degelijk in het wild leven, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Appelschimmel

Appelschimmels of ook wel blauwschimmels genoemd vanwege de blauwgrijze appeltjes over het gehele lijf zijn zo'n beetje de meest voorkomende soort schimmels in ieder geval in Nederland. Blauwschimmels hebben meestal nog helemaal zwarte of grijze manen. Blauw/appelschimmels worden meestal zwart geboren, als het veulentjes zijn kan je al meteen zien dat het een schimmel is door dat het een licht randje om de ogen heeft en een wit of lichte punt aan zijn staart heeft. Dit noemt men ook wel veranderlijke schimmels omdat deze altijd in de groei steeds witter worden, er zijn dus vele namen voor te bedenken.

Rood of wijnschimmel

Een rood of wijnschimmel kan net als een appelschimmel in de loop van zijn leven helemaal wit worden, maar dit hoeft niet!
Ook hierbij geld de regel als het puntje van de staart wit of licht van kleur is en bij het veulen het om de oogjes licht van kleur is. De rood of wijnschimmel wordt meestal als vosje geboren en wordt naarmate het groeit steeds lichter. Roodschimmels krijgen meestal wel appeltjes over het hele lijf wat natuurlijk een heel mooi effect geeft.

Bruinschimmel

Een bruinschimmel is een schimmel die altijd bruin wordt geboren (anders geen bruinschimmel). Een bruinschimmel heeft een bruine vacht en zwarte manen en staart. Omdat een bruine schimmel ook een veranderlijke schimmel is zal het ook aan het puntje van zijn staart wat lichter van kleur zijn. Naarmate het veulen groeit zal zijn n bruine vacht langzaam lichter worden en er zullen hier ook weer appeltjes verschijnen. Ook zullen de manen en de staart langzaam wit worden, dit is een niet zoveel voorkomende soort schimmel.

Vliegenschimmel

Een paard wordt wit of een vliegenschimmel ook kan een wit paard als het ouder wordt opeens vliegjes krijgen. Een vliegenschimmel heet zo omdat het allemaal kleine bruine stipjes over zijn gehele lijf krijgt, dit zijn net vliegjes. Deze stipjes zjn ongeveer zo groot als poepvliegjes. Witte paarden hoeven dus niet altijd wit te blijven maar kunnen best nog eens veranderen, ook kan het zijn dat het in een eerder staduim door zijn appeltjes heen al vliegjes krijgt, je kan het zo gek niet bedenken. Vliegen-appelschimmels bestaan dus ook.

Onveranderlijke schimmel of Roan

Naast veranderljke schimmels zijn er ook nog onveranderlijke schimmels, dit wordt eerder Roan genoemd wat je uitspreekt als Roen. Roan is een vaak beetje vage kleur, dit kan vaak een mooie combinatie zijn van grijs en bruin. Meestal zijn de manen en de staart zwart van kleur maar deze kunnen ook bruin zijn of een combinatie van beide. Een veel gebruikte benaming is ook wel wildkleur, geen paard is hierin hetzelfde en er zijn er ook bijzonder weinig van. Deze kleur wil nog wel voorkomen bij konikpaarden en met geluk tref je een enkele huis tuin en keuken pony met deze kleur.

Vos

In mijn ogen de meest voorkomende kleur in de paardenwereld. Vossen zijn er ook weer in verschillende categorieen maar dit is de makkelijkste. De vos is een lichtbruine tint en over het gehele lijf deze zelfde kleur, deze is meestal roodachtig en geeft een mooie glans. Wanneer deze kleur extreem naar rood neigt is een vos een roodvos , waarom een vos vos heet? omdat vossen vrijwel dezelfde kleur zijn. Voskleur gaat meestal gepaard met veel aftekeningen op het hoofd en de benen, met aftekeningen bedoelen we een bles en witte voetjes. Een enkele keer hebben ze geen aftekeningen maar bekijk ze dan eens wat beter soms zitten er ergens toch nog stiekem een paar witte haren verborgen.

Zweetvos

Zweet? waar die naam vandaan komt vindt ik zelf ook een beetje gek. Maar een zweetvos is net als de gewone vos alleen dan met lichte of witte manen. Onder licht versta je geen lichtbruin maar viezig wit. Deze kleur komt als standaard kleur voor bij onze welbekende haflingers, voor vele paardenliefhebbers een prachtig ras. Zweetvossen hebben vaak ook een bles en witte sokken en anders wel een kolletje.

Levervos

De Levervos is weer een ander verhaal, deze is vrij donkerbruin van kleur wat doet denken aan chocolade. Hierbij heeft het ook weer die lichte of witte manen en staart en vaak aftekeingen. Deze kleur komt ook erg weinig voor en zie je meestal alleen in bepaalde rassen die hier in Nederland niet echt veel voorkomen. Ik zelf moet altijd een beetje denken aan Denemarken en Polen bij deze kleur. Met geluk kom je in Nederland wel een enkel paard in deze kleur tegen.

Zwart

Weer wat minder bijzonder is zwart, alhoewel een echt diepzwart paard wel degelijk bijzonder kan zijn. Veel zwarte paarden bezitten stiekem nog wel een donkerbruine glans in de zon. Bekijk een zwart paard altijd eerst goed in zonlicht, vaak zijn de zachte delen zoals de liezen (tussen buik en achterbenen) en de neus toch wel donkerbruin en in de zon kan je ook goed de onder vacht zien en dan zal je zien dat de onderlaag van de haren ook wat donkerbruin is. Pas als dat ook zwart is is een paard echt zwart. Zwart komt veel voor bij ons en dan als specifiek bij de Fries , hier zijn geen aftekeningen toegestaan. Bij andere soorten is alles mogelijk, zowel aftekeningen als zonder. Erg mooi zijn ze in ieder geval altijd.

Bruin

Bruin komt net zo vaak als vos voor, een bruin paard is bruin van vacht en heeft zwarte manen en staart. Een bruin paard heeft altijd zwarte manen en staart! anders is het een vos of zweetvos. Bruine paarden worden ook altijd bruin geboren en daar veranderd dus weinig aan. Meestal bezitten ze net als vossen ook veel aftekingen.

Bont

Als je geen goede ogen hebt en ze staan ver weg willen ze nog weleens koeien genoemd worden, maar paarden kunnen ook vlekken hebben. Dan kan je deze weer onderscheiden in bruin bont: Zwarte manen, bruine vlekken Vosbont:Bruine manen bruine vlekken (voskleur bruin dus) en zwart bont: Zwarte manen en zwarte vlekken.
Soms hebben ze ook alledrie de kleuren dan noemen we het gewoon drie kleuren bont. Bont zijn donkere vlekken op lichte vacht maar bij Paint horses de bonte variant van de Quarter Horse wil het ook weleens lichte vlekken op donkere ondervacht zijn.

Appaloosa

Eigenlijk is de Appaloosa een ras maar wel eentje met hele bijzondere kleuren deze is of: Wit met bruine of zwarte stippen , geen stippen zoals de vliegenschimmel maar groter van zo'n 2cm doornsnede ongeveer.
Ook zijn ze er in shabrakbont: Hierbij is het achterste gedeelte van het paard wit met donkere stippen en voor de rest donker met witte stippen.
Ook zijn ze er in alleen donker met witte stippen, deze stippen zijn meestal wel weer klein en weer ongeveer net zo als vliegjes of nog kleiner en heel onregelmatig verspreid.

Muisgrijs

Komt eigenlijk vrijwel niet meer voor, muisgrijs was de kleur van het uitgestorven oerpaard de Tarpan. Muisgrijs is nu meestal een wildkleur een Roan, beetje stiekem met een ander kleurtje vermengt. Een enkele keer is een onveranderlijke schimmel alleen grijs dan mag je gerust muisgrijs zeggen.

Vaal

Vaal is eigenlijk gewoon een soort wildkleur maar ik wil hem toch nog even apart bespreken omdat dit een hele gangbare kleur is. Dit is namelijk geelachtige beige met een vaalstreep over de rug. De vaalstreep loopt vanaf de maantop tot in de staart door, dit gaat meestal gepaard met lichte zebrastreepjes op de benen maar hoeft niet. Alle onveranderlijke schimmels hebben meestal ook een vaalstreep en lichtelijke zebrastreepjes op de benen. Alleen hier is dit minder goed te zien door de donkere kleur.
Bij Vaal daarentegen altijd, denk aan de Fjord. Deze zijn dus altijd vaal en reken maar dat je deze kenmerken wel degelijk ziet. De fjord staat bekend om zijn vale kleur en rechtop staande manen met de zwarte streep in het midden die ook dus in de staart voorkomt. Vandaar de veel voorkomende kleur.

Tot slot

Nu je meer weet over kleuren zal je niet gauw meer in beperking blijven van zwart , bruin en wit. En ik zal er gerust nog eentje vergeten zijn ook al denk ik wel alles te hebben besproken. Ik hoop dat je weer een boel hebt geleerd en er echt wat aan hebt gehad. Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk uit te leggen en ik denk dat dat wel gelukt is. Bedankt!

Lees verder

© 2008 - 2023 Moonlovertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatBij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatPaardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een dek…
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…
Je paard of pony in laten slapenJe paard of pony in laten slapenHet is voor iedere paardeneigenaar een nachtmerrie. Je paard of pony is ziek, kreupel of heeft een gebroken been. Enkele…

Ashera; een bijzondere reuzenkatAnno 2008 is er door het Amerikaanse Lifestyle Pets een nieuwe huisdier gefokt. Uit een kruising tussen twee verschillen…
Meer begrip voor de Iberische WolfNog geen 100 jaar geleden kwam de Iberische wolf nog voor in bijna alle delen van het Iberische schiereiland, vandaag de…
Moonlovertje (7 artikelen)
Laatste update: 11-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.