Longeren met Dubbele Longe

De Dubbele Longe, je doet het om je paard te verbeteren in zijn balans en souplesse zonder erop te rijden. Maar hoe begin je hiermee? wat zijn de risico's en vooral hoe moet je het de eerste keer doen? Duidelijkeuittleg gebaseerd op een verstandige manier met paarden omgaan voor iedereen.

Voor wie is het longeren met dubbele longe bedoeld?

Het longeren met dubbele longe is een grote stap verder dan het gewone longeren, er is heel wat handigheid en ervaring vereist om dit goed te doen. Bovendien moet de longeur een goed rijtechnisch inzicht hebben en weten wat hij/zij nou eigenlijk doet. Het is een mooie manier om een rij of tuigpaard op de juiste manier te bewerkstelligen, het paard loopt tenslotte opgesloten tussen twee lijnen vanaf beide bitringen waardoor de controle optimaal is. Door het longeren met de dubbele longe kan je jonge paarden voorbereiden op het tuig of een paard wat verder geschoold is onbelast toch goed trainen in de buik, rug en halsspieren en het leren in balans te laten lopen over zijn rug heen. Wat ook heel wat makkelijker is zonder ruiter op zijn rug.

Hoe te beginnen?

Het is een hele opgave om met al die lijnen in je handen een paard de eerste keer juist te kunnen sturen. Daarom is het aanbevolen om de eerste paar keer te oefenen met een deskundig iemand, dit kan je instructeur zijn of een ander ervaren iemand die het regelmatig doet. Wanneer je twee losse lijnen hebt lopen deze beide vanaf de bitring door een hoge of een lage ring aan de longeersingel. Als het paard ook voor de eerste keer met de dubbele lijnen te maken heeft kan je het beste beginnen met de buitenlijn over de rug heen. Ook kan je ervoor kiezen de lijn meteen achter de achterhand langs laten lopen, hiermee betrek je wel de achterhand meer bij het werk. Laat om te beginnen de buitenlijn altijd een beetje losjes afhangen en probeer deze langzaam steeds meer erbij te houden, de druk is zo dat het paard er net niet meer voor weg wil rennen. Later kan je het paard altijd nog ronder bij elkaar pakken als jij en hij meer ervaren zijn. Wel een voordeel van de lijn over de rug laten lopen is dat je dan weer beter contact met de mond hebt en de lijn beter stil kan houden.

Blijf altijd rustig op het midden staan en loop niet teveel mee. Gebruik waar nodig de zweep, deze houd je er altijd bij! Wanneer je van hand veranderd hoef je niet meer te doen dan je volte te verkleinen tot er genoeg ruimte is voor je paard om om te kunnen draaien en dan stuur je je paard zo om. Longeer altijd in een afgezette ruimte zodat het paard steun aan de kant kan zoeken aan de kant en vooral de eerste keer dat het niet weg kan rennen!Maak veel overgangen en stel het paard gerust waar nodig. Doet het iets verkeerd? straf het niet af maar oefen het even tot het dier het snapt en beloon hem meteen wanneer hij het nieuwe spelletje accepteert en het goed doet.

Het bevestigen van de dubbele longe

Ook de dubbele longe kan je op diverse manieren bevestigen, ook hier is het net als bij het gewone longeren zo dat de manier waarop je de lijnen bevestigd afhankelijk is van de scholing van het paard en het inzicht van de longeur/ruiter. Zonder scholing en inzicht kan dit namelijk ongelukken veroorzaken en ook een boel onzekerheid, en dat terwijl ons doel vertrouwen is en vooral verbetering! Daarom is het voor een onervaren iemand ten zeerste af te raden!

1. Aan de bitringen klikken

Deze manier heeft hetzelfde effect als dat gewoon teugels aan het bit zal vastmaken, je stuur blijft hetzelfde.

2. Van binnen naar buiten door de bitring naar de bovenkant van de singel

Zijn jullie samen meer ervaren met de dubbele longe dan kan je de lijnen door de bitringen aan de bovenkant van de longeersingel vastmaken als het paard netjes in de oprichting moet leren lopen en het nog moet leren. Dit kan alleen als je kan longeren met licht mondcontact! anders niet doen! Je kan nu snel teveel druk op de lijnen zetten namelijk.

3. Van binnen naar buiten door de bitring voorwaarts neerwaarts

Is het goed voor jou paard om het voorwaarts neerwaarts te longeren? dan kan je de lijnen van de bitringen onder de buik van het paard vastmaken. Nu kan jou paard heerlijk ontspannen voorwaarts neerwaarts lopen, ook hiervoor geld dat je het pas mag doen als je er meer handigheid en gevoel in hebt zeker als je je paard graag heel houd! Ook kan je het paard altijd middelhoog instellen natuurlijk.

Het doel en effect van de dubbele longe

Wanneer je het goed in de gaten hebt en je paard netjes fijn aan je handen loopt kan de dubbele longe goede effecten hebben op het paard. Want doordat je meer te zeggen hebt als met een enkele lijn kun je bijvoorbeeld beter werken aan de overgangen van het paard en aan commando's. Verder kan je met werk aan de hand veel bereiken met je paard, onbelast kan je het meer vragen omdat het paard minder moeite heeft met zijn balans. Je kunt bijvoorbeeld de eerste zijgangen aanleren, verzameling, meer afdruk enz. Je kunt aan de hand overal aan werken, dubbele longe (en zeker die van Lammert Haanstra)zijn voor de serieuze ruiter bijna onmisbaar! zo veelzijdig als het is en zo veel vertrouwen en duidelijkheid dat het geeft bied ontzettend veel voordelen bij het rijden.

Een tip is ook zeker om eens in de boeken over de klassieke rijkunst te lezen, ook hierin zal het werk aan de hand als belangrijk aspect worden genoemd!
Het is een leuke afwisseling in het dagelijkse werk en een paard wordt er duidelijk beter van, ze worden gehoorzamer en zullen je beter begrijpen en mens en paard krijgen meer respect voor elkaar. En laten we stellen dat respect , begrip , afwisseling en gehoorzaamheid toch een van de belangrijkste aspecten in de training zijn!

Lees verder

© 2007 - 2024 Moonlovertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longeren: Dubbele of Enkele longe?Veel mensen longeren hun paard en twijfelen vaak of ze met dubbele longe of de enkele longe aan de gang gaan. Hier vind…
Afwisselend trainen met je paardAfwisselend trainen met je paardSommige ruiters hebben torenhoge ambities, anderen willen gewoon plezier maken. De ambitieuze wedstrijdruiter wil vaak z…
Amelander figuranten bij film Penny’s ShadowAmelander figuranten bij film Penny’s ShadowPenny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kem…
Kaptoom, handig hulpmiddel bij het paardKaptoom, handig hulpmiddel bij het paardTegenwoordig wordt er in de paardenwereld steeds meer gebruik gemaakt van de kaptoom. De kaptoom is een soort bitloos ho…

De familie der kameelachtigenDe familie van de kameelachtigen (camelidae) is met een tweetal kamelen en een viertal lamasoorten geen grote familie. D…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Reactie

Cynthia, 01-10-2007
Hallo binnenkort ga ik beginnen met het longeren van een paard (eerste keer voor mij en voor het paard) kan het longeertouw gewoon aan het halster? of moet je ook echt een heel tuig aanschaffen? ik wil hem gewoon wat meer beweging gegeven. Meer doelen zijn er niet. Reactie infoteur, 05-11-2007
Hoi Cynthia,

de longeerlijn kan gewoon aan het halster hoor. Zolang je zorgt dat het niet kan verschuiven en het halster goed passend zit (dus niet te laag bij de neus) dan kan het gemakkelijk.
Klik wel steeds de lijn aan de zijkant van het halster vast zodat je het niet opzij trekt.

Groetjes

Moonlovertje (7 artikelen)
Laatste update: 17-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.