Ashera; een bijzondere reuzenkat

Anno 2008 is er door het Amerikaanse Lifestyle Pets een nieuwe huisdier gefokt. Uit een kruising tussen twee verschillende katachtige en de bekende huiskat is “Ashera” gefokt. Deze kat is groter dan de huiskat en heeft ook een andere kleur vacht. De vraag naar de kat is groot, er is inmiddels een wachtlijst van een jaar.

Algemeen

Al heel lang is bekend dat de kat en mens een band hebben. In sommige landen en religie’s is de kat zelfs een belangrijk dier. Maar hoe is de kat nu eigenlijk zo tam geworden en hoeveel is de mens bereid voor een huisdier(tje) neer te tellen.

Geschiedenis van de huiskat

Bekend is dat de kat al meer dan 10.000 jaar geleden leefde in het Midden-Oosten, met name in de landbouwnederzettingen. Er zijn bewijzen gevonden van katten in Egypte ruim 4.000 jaar geleden. In 2004 werd op Cyprus door Franse archeologen een graf gevonden van een getemde kat die 9.500 jaar oud was. Dit is het oudste bewijs van een getemde kat.

De kat is van huis uit een knaagdierdoder, dus de boer zag het dier als een beschermer van het graan op het land en van de opgeslagen voorraden. Dus wegjagen werd niet gedaan, maar de wilde katten werden juist aangemoedigd te blijven. Dit waren de eerste beginselen van een band tussen de mens en de kat.

In Egypte, en dan met name in de godenwereld, werd ook de kat vereerd. Deze werd gezien als het symbool van de vruchtbaarheid. Ze vertolkte de kattengodin “Bastet’.

De Ashera huiskat

Dit is een kattensoort die groter is dan de huiskat die algemeen bekend is. Ze is niet alleen groter, maar ziet er ook wilder uit en staat anders op de poten. Deze kattensoort is gefokt door een bedrijf in Amerika. De katachtige is een kruising tussen de gewone huiskat, de Afrikaanse Serval en de Aziatische Luipaardkat, en weegt als hij volwassen is ongeveer 15 kg.

Het is niet alleen een mooi beestje, er hangt ook een aardig prijskaartje om zijn nek. Het dier moet ongeveer € 27.000,-- per stuk kosten. Toch is er een flinke vraag naar dit nieuwe huisdier.

Hoe ziet het beest eruit

Omdat het dier een kruising is, moet hij van allebei de wilde katten iets hebben meegekregen. Deze twee wilde katten zien er als volgt uit:

De Afrikaanse Serval

Deze katachtige leeft voornamelijk in Afrika, ten zuiden van de Sahara, behalve in de dichte regenwouden en woestijnen. Ook in Noordwest Afrika is hij gezien. Een middelgrote katachtige met relatief gezien de langste poten van zijn soortgenoten. Het heeft een korte staart, lange nek en kleine kop. De oren zijn afgerond en groot, de snuit is kort.

De vacht van het dier is geelbruin en heeft zwarte, onregelmatige, tekeningen in de vorm van strepen en vlekken. De buik van het dier is vuilwit, de staart afwisselend zwart / geelbruin geringd. De achterkant van zijn oren zijn zwart met in het midden een duidelijke witte vlek. In de hooglanden van Afrika en Kenia zijn geheel zwarte Servals gesignaleerd.

Vanwege de vacht wordt er veel jacht op het dier gemaakt, waardoor de Serval inmiddels zeldzaam begint te worden.

Als kitten is het dier zeer elegant, ondanks dat hij bij de geboorte heel klein, blind en hulpeloos is. De zoogtijd is circa 7 maanden, waarin de kitten ook geleerd wordt voor zichzelf te zorgen.

De Aziatische luipaardkat

Latijnse naam voor deze katachtige is “Felis Prionailurus bengalensis”. Het dier leeft in Zuidoost Azië, Indonesië, Filippijnen en China. Dan nog voornamelijk in de beboste delen van deze landen tot wel 3.000 meter hoog.

Dit dier is even groot als de bekende huiskat en is in de warmere gebieden geel / okerachtig tot bruinachtig van kleur. In de koudere gebieden is de kleur van de vacht geel / grijsachtig tot zilverkleurig. Dit is een kat die kan zwemmen en vissen, waardoor hij zichzelf goed van voedsel kan voorzien.

De Ashera Kat in eigendom

Om dit “nieuwe” huisdier in bezit te krijgen komt men eerst op de wachtlijst (van Lifestyle Pets in Amerika), van minimaal één jaar. Het bedrijf wil namelijk niet meer dan 100 van deze katten per jaar fokken. Hiervan is de helft bestemd voor de Amerikaanse markt. De overige helft wordt uitgevoerd.

Naast het enorme bedrag dat betaald moet worden, krijgt men ook 10 jaar lang advies van een kattendeskundige. De kat is wel druk, maar niet wild aldus de fokkers. Lifestyle zegt een stabiel ras te hebben gefokt met de kennis van genetisch onderzoek.

De eerste kat in Nederland

De eerste van de drie gefokte exemplaren is in 2008 gekocht door twee mensen uit Eindhoven. Na het landen zou het dier gelijk naar zijn nieuwe baasjes gaan, maar helaas hield de douane het dier vast. De AID (Algemene Inspectie Dienst) wil kijken of het dier gezond is en of het kenmerken van een wild dier vertoond (op wilde dieren rust namelijk een invoerverbod). Ook wil men bekijken of alle invoerpapieren correct zijn.

Het laatste nieuws

Sinds 9 maart 2009 zit Shin-Chan, de reuzekat die in januari 2008 door de Nederlandse douane werd vastgehouden, in quarantaine op een geheime plaats. De eigenaar heeft het dier nog nooit vastgehouden. Wel heeft Shin-Chan een eigen Hyves site met vele vrienden.

De Eindhovense eigenaars hebben advocaat Bram Moszkowicz ingeschakeld om eigen onderzoek aan te vragen naar de gang van zaken.

Dood en rechtzaak

Half november 2009 is Shin-Chan overleden aan de gevolgen van bloedkanker. De kat verbleef toen nog steeds in zijn transportkooi op Schiphol. De kat waarvoor zijn eigenaren € 22.000,-- hebben betaald, heeft zijn baasjes nog nooit gezien.

Het overlijden van de reuzenkat betekende niet dat de zaak gesloten kon worden. De rechtszaak vanwege de aanschaf, c.q. invoer van de kat is gewoon doorgegaan. Op 20 juli 2011 deed de Rechtbank in Haarlem uitspraak. Zij bevonden het Eindhovense echtpaar schuldig aan “invoer van de verboden kat”. Het Openbaar Ministerie had een eis van € 750,-- neergelegd, maar de rechter heeft geen straf opgelegd.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De sugarglider, het nieuwe huisdierEen nieuw huisdier is steeds populairder aan het worden. Het is de sugarglider, oftewel de suikereekhoorn, een knaagdier…
Is mijn huisdier ziek?Soms weet je niet zeker of er iets aan de hand is met je huisdier. Is hij ziek? Is hij chagrijnig? Wat is er aan de hand…
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…
Als je huisdier dood gaatAls je huisdier dood gaatIedereen die een huisdier heeft kent de angst. Wat als het dier ziek word? Wat als het dier oud word? De meeste huisdier…

De Lynx PardinusDe Lynx Pardinus is een zeldzame katachtige en komt alleen voor op het Iberisch Schiereiland. Daarom wordt hij ook wel I…
Robes van het paard/vachtkleurenPaarden zijn er in diverse kleuren, dit noemt men met een ouderwets woord; Robes'. Ik noem het gewoon de vachtkleur.Heb…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 18-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.