De wasbeer, een gemaskerde bandiet
De wasbeer is vanwege zijn opvallende uiterlijk snel herkenbaar. De zwarte vacht rondom de ogen met en witte vacht erboven geeft de wasbeer een soort van masker in zijn gezicht. Eigenlijk past dit masker ook bij dit dier, het kan namelijk een ontzettende bandiet zijn. In sommige landen zorgen ze voor overlast door vuilnis te doorzoeken op zoek naar voedsel.
Korte informatie
- Latijnse naam: Procyon
- Komt voor in: Noord-Amerika en Noord-Europa
- Soort: Zoogdier en ook roofdier
- Familie van: de beren
- Lengte: tussen de 40 en 60 centimeter
- Gewicht: tussen de 3,5 en 9 kilo
Leefgebied
De wasbeer heeft een dikke vacht waardoor hij in koude omgevingen kan leven. Dit zullen bosrijke omgevingen zijn waar ze kunnen klimmen in bomen. Omdat het aantal bossen afneemt hebben wasberen hun leefgebied uitgebreid naar berggebieden, moerasgebieden en ook stedelijke gebieden. Omdat de wasbeer een nachtdier is zullen ze vooral ’s nachts actief zijn en op jacht gaan naar voedsel. Wasberen leven in kleine groepen en vaak vind je de mannetjes gescheiden van de vrouwtjes. De vrouwtjes leven in een groter gebied met meerderen bij elkaar en de mannetjes leven in een kleiner gebied met maximaal vier mannetjes bij elkaar. In het paarseizoen zullen ze elkaar opzoeken.
Kenmerken en gedrag
Het meest herkenbare van de wasbeer is de zwarte vacht rondom zijn ogen, die doet denken aan een masker. De reden van dit masker is zodat soortgenoten elkaar sneller kunnen herkennen en ook omdat ze daardoor beter in de nacht kunnen zien. De vacht van de wasbeer heeft twee lagen; de bovenlaag heeft grove haren en zijn meestal grijs of bruin en de onderlaag is bijna 3 centimeter dik en meestal grijs. Beide lagen zorgen ervoor dat wasberen beschermd zijn tegen de koudere temperaturen. De korte poten van een wasbeer zorgen ervoor dat ze niet echt snel kunnen rennen en ook niet hoog kunnen springen maar ze kunnen wel aardig zwemmen en goed in bomen klimmen.
Voedsel
De enige reden voor een wasbeer om overdag actief te zijn is om voedsel te zoeken. Wasberen hebben een vrij uitgebreide variatie aan voedsel; ze eten planten, fruit, noten en ook vlees. Het vlees zal voornamelijk bestaan uit wormen en insecten, maar de wasbeer schroomt niet om andere kleinere dieren ten prooi te maken mochten deze op zijn pad komen. Wanneer wasberen een waterstroom tegenkomen zullen ze deze gebruiken om het voedsel tussen hun poten in water te leggen. Ze wrijven dan met hun poten tegen het voedsel om het zachter te maken of om bepaalde delen weg te halen. Ook gebruiken ze hun poten om in het water onder stenen te voelen op zoek naar voedsel. Het lijkt dan alsof ze hun eten aan het wassen zijn, maar dit is niet zo.
Voortplanting
Wasberen planten zich in de regel elk jaar voort tussen januari en maart. De mannetjes gaan dan op zoek naar vrouwtjes om zich mee voort te planten en dit kunnen er meerderen zijn. Na de voortplanting gaan de mannetjes hun eigen weg. Dit is maar goed ook want de mannetjes kunnen agressief zijn tegen de jongen omdat ze deze als concurrentie zien en willen overheersen. Na een draagtijd van bijna 65 dagen worden er twee tot vier jongen geboren. De jongen zijn doof en blind en het duurt bijna drie weken voordat ze kunnen zien en horen. De moeder voedt de jongen op totdat ze voor zichzelf kunnen zorgen.
Wasberen en mensen
Veel wasberen hebben in de loop van de tijd hun natuurlijke leefomgeving zien slinken of zelfs zien verdwijnen. Steeds meer wasberen trekken daarom richting de bewoonde omgeving. Wasberen zijn echter geen goede "leefgenoten" tussen de mensen en wel om de volgende redenen:
- Ze kunnen hondsdolheid overbrengen
- Ze zoeken in vuilnis op zoek naar voedsel en maken een enorme rotzooi
- Ze jagen op kippen, eenden en in een uitzonderlijk geval katten en honden
Wasberen doden (ook al zijn ze nog zo lastig) is verboden maar je kunt ze wegjagen met harde geluiden/felle lichten of sterke geuren (zoals parfum).