InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Diersoort: Walrus

Diersoort: Walrus

Diersoort: Walrus Walrussen zijn onderverdeeld in 3 soorten namelijk de: Atlantische, Laptewseewalrus en de Pacifische. De soorten walrussen verschillen qua leefgebied en grootte. De walrus komt voor in het poolgebied waar zijn grootste bedreiging de mens is. De walrus kan een leeftijd van wel 40 jaar bereiken.

Uiterlijke kenmerken

Een volwassen stier is 3.5 meter lang en kan wel 1800 kilo wegen. Een vrouwtje blijft iets kleiner zo'n 2.9 meter en weegt rond de 900 kilo. De Walrus is hiermee één van de grootste roofdieren. Ze hebben zeer bewegelijke flippers waardoor ze zich makkelijk voort kunnen bewegen. Uiteraard zijn de bekendste uiterlijke kenmerken zijn snorharen en zijn slagtanden die een lengte kunnen bereiken van 50cm tot 1 meter. De walrus is bedekt met een borstelachtige bruine vacht en een huid van wel 4cm dik.
Een jonge walrus word geboren met een grijze vacht, deze verkleurd naar mate hij ouder wordt. Hij heeft bij de geboorte nog geen slagtanden maar verder wel een volledig gebit. Een walrusjong is ongeveer 115cm bij de geboorte en weegt rond de 65 kilo.

Leefgebied

Walrussen leven voornamelijk in de buurt van poolijs en drijven vaak mee met stukken ijs in het water. Als er geen mogelijkheid is tot verblijven op het ijs liggen ze nog weleens op het strand of op rotsen langs de kust. Wat veel mensen niet verwachten is dat de walrus zich liever niet in al te diepe zee gebieden bevind. De diepte kan verschillen van 25 tot 75 meter. Walrussen zullen nooit verder gaan dan 15 km van de kust. Dit zijn een aantal gebieden waar walrussen te vinden zijn:
  • Beringzee
  • Tsjoektsjenzee
  • Noordkust van Siberië
  • Oostkust van Groenland
  • Westkust van Groenland
  • Spitsbergen
  • Hudsonbaai

Leefwijze

De walrus is een groepsdier, ze zijn vaak met grote kuddes bij elkaar te vinden. De groep beschermd elkaar tegen gevaar. De rangorde wordt bepaald naar mate van lengte en formaat van de slagtanden. De mannetjes en vrouwtjes leven normaal in gescheiden kuddes mits het paartijd is.

Voedsel

Walrussen hebben de mogelijkheid om zo'n 30 minuten onder water te blijven, dit doen zij echter bijna nooit. Meestal blijven ze zo'n 10 minuten onder om zo'n 25 meter diep te duiken en te zoeken naar voedsel. Hun hoofdmenu bestaat onder andere uit:
  • mosselen
  • vis
  • kreeft
  • zeesterren
De walrus gebruikt zijn snorharen voor het zoeken naar voedsel en zijn slagtanden om het voedsel los te krijgen. Hij eet zo'n 30 tot 45 kilo voedsel per dag. De walrus is dus het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken naar eten.

Voortplanting

De mannen zijn geslachtsrijp na 9 jaar, de vrouwtjes na 7 jaar. Toch planten de mannen meestal pas na 15 jaar voort. De paartijd van de walrus is tussen januari en februari. In deze periode vechten de mannen vaak met elkaar om een vrouw. De dominante mannen paren soms meerdere keren. De walrus kent een verlegnde draagtijd. Dit houdt in dat het eitje in rust wordt gehouden zodat het jong geboren kan worden in een goede voedselrijke periode. De jongen worden meestal geboren tussen april en en juni. Per keer wordt er één jong geworpen. Deze wordt gespeend tot 2 jaar en blijft tot zijn 3e jaar dichtbij zijn moeder.

Vijanden

De Walrus heeft niet veel vijanden. De ijsberen jagen op walrussen, maar de groep is vaak zo groot en sterk dat de ijsbeer geen kans maakt. Mocht de ijsbeer er één te pakken krijgen dan is het meestal een zwakke/zieke walrus. Orka's willen ook nog wel eens een walrus proberen te vangen, maar het grootste gevaar voor de walrus is de mens. De Eskimo's vangen de walrussen voor vlees en de slagtanden die gebruikt konden worden als bouwmateriaal. De walrussen begonnen zich destijds te verzetten en hebben een aantal keer eskimo's in kajaks van het leven beroofd.
© 2009 - 2019 Bembi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De bijzondere slagtanden en eigenschappen van de walrusDe bijzondere slagtanden en eigenschappen van de walrusDe walrus is een roofdier met enorme slagtanden. Zijn slagtanden hebben meerdere functies. Hij gebruikt deze slagtanden…
Zoogdieren: roofdieren in zeeZoogdieren: roofdieren in zeeEén van de ordes binnen de zoogdieren is die van de roofdieren. Dit is een diverse groep waartoe een groot aantal versch…
Werken in het dolfinarium, door Suzanne PetersrecensieWerken in het dolfinarium, door Suzanne PetersWerken met dolfijnen is een droom van veel kinderen, in dit boekje kun je lezen hoe je deze wens uit kunt laten komen. H…
Koikarpers: Welk voer is het beste voedsel voor de koi?Koikarpers: Welk voer is het beste voedsel voor de koi?Om voor een goede lichaamsvorm van de koi te zorgen, hebben de koi goed voedsel nodig. Koikarpers hebben altijd honger.…
De marter - een roofdierDe marter - een roofdierDe marter is een middelgroot roofdier met scherpe tanden. Er bestaan wel 8 soorten marters waarvan er enkele ook in Belg…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Diersoort: Walrus"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ja, 12-10-2015 14:41 #1
Bedankt voor de informatie

Infoteur: Bembi
Laatste update: 19-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!