Diersoort: Walrus
Walrussen zijn onderverdeeld in 3 soorten namelijk de: Atlantische, Laptewseewalrus en de Pacifische. De soorten walrussen verschillen qua leefgebied en grootte. De walrus komt voor in het poolgebied waar zijn grootste bedreiging de mens is. De walrus kan een leeftijd van wel 40 jaar bereiken.
Uiterlijke kenmerken
Een volwassen stier is 3.5 meter lang en kan wel 1800 kilo wegen. Een vrouwtje blijft iets kleiner zo'n 2.9 meter en weegt rond de 900 kilo. De Walrus is hiermee één van de grootste roofdieren. Ze hebben zeer bewegelijke flippers waardoor ze zich makkelijk voort kunnen bewegen. Uiteraard zijn de bekendste uiterlijke kenmerken zijn snorharen en zijn slagtanden die een lengte kunnen bereiken van 50cm tot 1 meter. De walrus is bedekt met een borstelachtige bruine vacht en een huid van wel 4cm dik.
Een jonge walrus word geboren met een grijze vacht, deze verkleurd naar mate hij ouder wordt. Hij heeft bij de geboorte nog geen slagtanden maar verder wel een volledig gebit. Een walrusjong is ongeveer 115cm bij de geboorte en weegt rond de 65 kilo.
Leefgebied
Walrussen leven voornamelijk in de buurt van poolijs en drijven vaak mee met stukken ijs in het water. Als er geen mogelijkheid is tot verblijven op het ijs liggen ze nog weleens op het strand of op rotsen langs de kust. Wat veel mensen niet verwachten is dat de walrus zich liever niet in al te diepe zee gebieden bevind. De diepte kan verschillen van 25 tot 75 meter. Walrussen zullen nooit verder gaan dan 15 km van de kust. Dit zijn een aantal gebieden waar walrussen te vinden zijn:
- Beringzee
- Tsjoektsjenzee
- Noordkust van Siberië
- Oostkust van Groenland
- Westkust van Groenland
- Spitsbergen
- Hudsonbaai
Leefwijze
De walrus is een groepsdier, ze zijn vaak met grote kuddes bij elkaar te vinden. De groep beschermd elkaar tegen gevaar. De rangorde wordt bepaald naar mate van lengte en formaat van de slagtanden. De mannetjes en vrouwtjes leven normaal in gescheiden kuddes mits het paartijd is.
Voedsel
Walrussen hebben de mogelijkheid om zo'n 30 minuten onder water te blijven, dit doen zij echter bijna nooit. Meestal blijven ze zo'n 10 minuten onder om zo'n 25 meter diep te duiken en te zoeken naar voedsel. Hun hoofdmenu bestaat onder andere uit:
- mosselen
- vis
- kreeft
- zeesterren
De walrus gebruikt zijn snorharen voor het zoeken naar voedsel en zijn slagtanden om het voedsel los te krijgen. Hij eet zo'n 30 tot 45 kilo voedsel per dag. De walrus is dus het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken naar eten.
Voortplanting
De mannen zijn geslachtsrijp na 9 jaar, de vrouwtjes na 7 jaar. Toch planten de mannen meestal pas na 15 jaar voort. De paartijd van de walrus is tussen januari en februari. In deze periode vechten de mannen vaak met elkaar om een vrouw. De dominante mannen paren soms meerdere keren. De walrus kent een verlegnde draagtijd. Dit houdt in dat het eitje in rust wordt gehouden zodat het jong geboren kan worden in een goede voedselrijke periode. De jongen worden meestal geboren tussen april en en juni. Per keer wordt er één jong geworpen. Deze wordt gespeend tot 2 jaar en blijft tot zijn 3e jaar dichtbij zijn moeder.
Vijanden
De Walrus heeft niet veel vijanden. De ijsberen jagen op walrussen, maar de groep is vaak zo groot en sterk dat de ijsbeer geen kans maakt. Mocht de ijsbeer er één te pakken krijgen dan is het meestal een zwakke/zieke walrus. Orka's willen ook nog wel eens een walrus proberen te vangen, maar het grootste gevaar voor de walrus is de mens. De Eskimo's vangen de walrussen voor vlees en de slagtanden die gebruikt konden worden als bouwmateriaal. De walrussen begonnen zich destijds te verzetten en hebben een aantal keer eskimo's in kajaks van het leven beroofd.