Artrose supplementen voor paarden

Artrose supplementen voor paarden Is er net ontdekt bij je paard, dat hij of zij artrose heeft? Geen paniek! Met de juiste supplementen is je paard veelal echt nog heel goed te helpen en grote kans, dat je er gewoon nog op kan rijden en plezier kan maken. Glucosamine of gelatinaat zijn bijvoorbeeld mogelijke grondstoffen die goed kunnen helpen je paard soepeler en pijnvrij te maken. En ook (andere) ijzers kunnen soms veel helpen. Welke product het beste is voor je paard, is helaas niet zo goed te voorspellen. Het is echt een kwestie van uitproberen.

Artrose bij paarden

Natuurlijk kunnen paarden net zoals mensen en honden ook artrose krijgen. Vaak hoor je spreken over artrose in de hoeven, benen of in de achterhand/rug. Dierenartsen kunnen daar vaak niet zoveel aan doen. Behalve dat ze soms de aangetaste gewrichten inspuiten met bijvoorbeeld Adequan en/of cortisonen. Maar er zijn wel degelijk supplementen die paarden erg goed kunnen helpen waardoor ze zich weer veel beter kunnen bewegen. Men kan kiezen voor een supplement waarin glucosamine het hoofdingrediënt is, een product met gelatinaat erin of nog een aantal andere producten.

Glucosamine

Voor een paard van 600 kg gaat men er vanuit dat een goede dosering van glucosamine ongeveer 7,5 gram per dag is. Veel paardensupplementen met glucosamine bevatten ook nog chondroïtine en MSM zwavel. Deze stoffen vullen elkaar aan en versterken elkaars werking. Helaas is niet zo goed te voorspellen welk glucosamine product het beste werkt voor je paard. Paarden reageren nu eenmaal allemaal anders. Dus het is meer een kwestie van uitproberen om er achter te komen welk supplement het beste werkt voor je paard. Glucosamine producten zijn er vaak in poedervorm, maar er bestaan ook vloeibare varianten. Omdat glucosamine een suikerverbinding is moet je met een paard met insulineresistentie (IR) erg voorzichtig zijn met glucosamine producten. Wellicht is een supplement op een andere basis dan een betere keuze. Enkele goed bekend staande glucosamine producten zijn (in willekeurige volgorde):
 • Glucohorse van de gelijknamige firma
 • Horseflex van glucosaminecentrum.nl
 • Glucosamine sulfaat 2KCL van PharmaHorse
 • Joint compositum van Phytonics

Maar er zijn nog veel meer producten met glucosamine als basis. Joint compositum is speciaal ontwikkeld voor paarden met onder andere IR, het bevat wel glucosamine maar in een lage dosering. Dit is toch goed werkzaam omdat er andere stoffen aan zijn toegevoegd.

Hyaluronzuur

Als een product met glucosamine niet (meer) voldoende werkt kan het een goed idee zijn om te kijken naar een supplement waarin ook hyaluronzuur (= HA = hyaluronic acid) is toegevoegd. Meestal zijn dit echter wel duurdere supplementen. En de dosering van hyaluronzuur is zeer verschillend per product. Wat een goede dosering is aan HA, is niet echt bekend. Hyaluronzuur is ontstekingsremmend en het kan zorgen voor een extra laagje tussen de gewrichten. Het is een bouwstof van synovia, de gewrichtsvloeistof. Het is mogelijk dat de dierenarts hyaluronzuur in het gewricht of in de bloedbaan spuit. Deze injecties zijn alleen behoorlijk aan de prijs en moeten veelal ook nog eens om de zoveel maanden herhaald worden. Hoe lang één spuit werkt is erg paardafhankelijk.

Enkele supplementen met glucosamine en hyaluronzuur zijn:
 • NAF superflex + equiflexion van de paardendrogist- bevatten beide 9 mg HA per dagdosering
 • Grand HA van Grand Meadows - 300 mg HA
 • Mobility van Pavo - 125 mg HA
 • Flexijoint van Equimins - 60 mg HA
 • Equiflex HA liquid - onderhoud 300 mg HA
 • Ekyflex (via de dierenarts te verkrijgen) - 85 mg HA
 • Equine america HA solution = cortaflex Geen dosering HA van te vinden
 • Arthri- aid van nutri science - 125 mg

Gelatinaat

Gelatinaat is een ander soort supplement wat werkt tegen artrose. Soms werkt dit beter als glucosamine, maar weer is dat erg paardafhankelijk. Het meest bekende product is Gelatinaat van PrimeVal. De fabrikant van PrimeVal vertelt: " Onze gelatinaat bestaat voor 66,57% uit collageenhydrolysaat, dat een bijzonder aminozurenspectrum bevat. Aminozuren verbinden zich met elkaar in ketens waardoor er duizenden combinaties mogelijk zijn. Veel van deze combinaties komen overeen met een soort eiwit dat zich in het paardenlichaam bevindt. De bijzondere aminozurenketen correspondeert met die van het kraakbeen in de gewrichten van het paard en is een hoofdbestanddeel van het bindweefsel, de hoeven, botten, pezen, banden en de huid."
Marstall heeft ook een product waar gelatinaat inzit, Glissando genaamd.

Andere supplementen tegen artrose

Sommige paarden kunnen nogal heftig reageren op zowel de glucosamine producten als de gelatinaat producten. Waarom dit precies zo is weet niemand, maar ze kunnen er teveel energie door krijgen en bijvoorbeeld erg schrikachtig worden. Het kan wel zo zijn dat ze op een vergelijkbaar product al veel beter en rustiger reageren.Maar er zijn ook enkele producten tegen artrose zonder glucosamine en/of gelatinaat. Zo is er Smooth Locomotion van Sensipharm op basis van chinese kruiden waarop sommige paarden erg goed reageren. En in de V.S. is mov-ease te koop, ook op basis van Chinese kruiden. Je zou hieraan wel chondroïtine en/of hyaluronzuur kunnen toevoegen mocht dat nodig zijn.

Kruiden tegen artrose

Bij de dierenarts is Flexi4 van Pfizer te koop, dit product is op basis van vier kruiden. Namelijk kurkuma, yucca, salix en boswellia. Maar het is behoorlijk aan de prijs. Verder kan het zeker helpen om ontstekingsremmende kruiden of supplementen toe te voegen. Zoals boswellia en kurkuma (die kruiden zijn ook gewoon los te koop). Omega 3 vetzuren zijn ook ontstekingsremmend en zitten onder andere in koudgeperste lijnzaadolie en producten zoals trias omega olie van de Groene Os. Duivelsklauw is een kruid dat vooral ook goed kan werken bij artrose. En gember is een kruid wat veel in Duitsland wordt gegeven aan paarden met artrose met soms heel goede resultaten. Groenlipmossel is nog een andere optie.

complexmiddelen

Supplementen op plantaardige basis die kunnen helpen de ontstekingen die vaak bij artrose voorkomen te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn Traumeel en Zeel van de firma Heel of Phytodolor van Steigerwald.

Celzouten

Celzoutenvan dr. Schüssler kunnen ook ondersteunend werken bij artrose. Denk dan met name aan celzout nummer 1,8 en 11. Ook homeopathie kan vaak goed helpen tegen artrose, denk dan bijvoorbeeld aan rhus toxicodendron tegen de beginstijfheid. Maar omdat hier ook weer geldt dat de homeopatische middelen erg paardafhankelijk zijn, is het wellicht een goed idee voor het gebruik van homeopathie te overleggen met een (dier)homeopaat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…
Belangrijke feiten over artrose op een rijtjeBelangrijke feiten over artrose op een rijtjeIn ons land hebben 1,5 miljoen mensen te kampen met de aandoening artrose. De meest voorkomende vorm van reuma waarbij d…

Zoogdieren: aardvarkens en klipdasachtigenZoogdieren: aardvarkens en klipdasachtigenAardvarkens en klipdasachtigen zijn twee ordes van zoogdieren die alleen in Afrika en het Midden-Oosten voorkomen. Ze zi…
Zoogdieren: snaveldierenZoogdieren: snaveldierenSnaveldieren behoren tot de zoogdieren. Snaveldieren leggen, in tegenstelling tot andere zoogdieren, eieren. Wel zogen z…
Bronnen en referenties
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 14-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.